Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι συμβαίνει στην αεροπορική βάση της Armee DeL’Air στην “φωλιά” των Rafale – Τί φοβούνται οι Τούρκοι

Κύρια θέματα, ΓΕΑ • 15/03/2021 - 6:29
Τι συμβαίνει στην αεροπορική βάση της Armee DeL’Air στην "φωλιά" των Rafale - Τί φοβούνται οι Τούρκοι

Έτοιμη να υποδεχθεί τους ιπτάμενους «κατάσκοπους» η Σκύρος

“Για πρώτη φορά η Ελλάδα εξοπλίζεται λελογισμένα μετά την κρίση των Ιμίων” ομολογούν οι Τούρκοι καθώς η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων στα Rafale συνεχίζεται εντατικά.

Με τα «μούτρα» στο διάβασμα έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι εδώ και ένα μήνα φιλοξενούνται στη «φωλιά» των Rafale στην αεροπορική βάση της Armee DeL’Air στο Mont De Marsan.

Και «χτίζουν» γερά τα θεμέλια της εκπαίδευσης πάνω στα οποία θα αναπτύξουν τους επόμενους μήνες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αποτελέσουν τους πρώτους Έλληνες ιπτάμενους οι οποίοι θα πετάξουν πάνω από το Αιγαίο τα Γαλλικά μαχητικά βαμμένα στα χρώματα της HAF.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έως τώρα τηρείται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τις πρώτες εβδομάδες οι Έλληνες ιπτάμενοι παρακολουθούν εντατικά θεωρητικά μαθήματα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των Rafale αποκαλύπτει ο Κώστας Σαρικάς στο

Εντατικά μαθήματα

Έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» όλα τα τεχνικά εγχειρίδια που αφορούν το υπερσύγχρονο Γαλλικό μαχητικό ενώ εκπαιδευτές και τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault αλλά και της Armee De L’Air έχουν αναλάβει να τους λύσουν κάθε απορία που αφορά τις «ριπές».

Θα ακολουθήσουν γραπτές εξετάσεις προκειμένου οι Έλληνες ιπτάμενοι να πάρουν τη σχετική πιστοποίηση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο εκπαίδευσης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί κυρίως στον εξομοιωτή αλλά και σε μαχητικά Rafale στο έδαφος. Τα ‘’γεράκια’’ της HAF θα εξοικειωθούν σταδιακά στα όργανα και στις του Γαλλικού μαχητικού και θα αρχίσουν να πετούν εικονικά Rafale.

Όσο περνά ο καιρός η εκπαίδευση στον εξομοιωτή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη μέχρι οι ιπτάμενοι να μπορούν να αντιδρούν και να επιλύουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα στην πτήση. Ενώ ταυτόχρονα θα έχουν μυηθεί στην εναέρια μάχη και στη χρήση βοηθημάτων, ραντάρ και όπλων.

Πιστοποίηση προβλέπεται να πάρουν και στον εξομοιωτή για να ακολουθήσει πλέον η εκπαίδευση στα διθέσια μαχητικά. Με τις πρώτες πτήσεις στο πίσω κάθισμα του εκπαιδευόμενου και στη συνέχεια μπροστά με τον εκπαιδευτή πίσω να παρακολουθεί.

Και όταν οι Γάλλοι εκπαιδευτές ‘’ανάψουν το πράσινο φως’’ τα Ελληνικά ‘’γεράκια θα βρεθούν μόνα τους στον αέρα μέσα στα μονοθέσια Rafale. Πλέον θα είναι έτοιμοι να πετάξουν τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά. Θα είναι οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι Rafale στην ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Mεταβαίνουν δύο ακόμη ομάδες

Τους επόμενους μήνες στη Γαλλία και στο Mont De Marsan θα μεταβούν δύο ακόμη ομάδες αποτελούμενες από τέσσερις ιπτάμενους η κάθε μία για να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία εκπαίδευσης. Στόχος μέσα στον επόμενο χρόνο η HAF να διαθέτει δώδεκα ιπτάμενους στα Rafale για να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα της πρώτης Ελληνικής Μοίρας Rafale . Ταυτόχρονα με γοργούς ρυθμούς θα προχωρά και η εκπαίδευση των τεχνικών που θα αναλάβουν τη συντήρηση των καινούργιων μαχητικών.

Την ίδια ώρα Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης φέρνουν στο φως εικόνες από τα πρώτα μεταχειρισμένα Rafale τα οποία θα παραδοθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Air&Cosmos το πρώτο Ελληνικό Rafale θα είναι το διθέσιο ‘’B305’’ το οποίο ήδη προετοιμάζεται από την Dassault σε συνεργασία με την Armee De L’Air. Όπως αναφέρει μάλιστα το Γαλλικό Μέσο πριν από μία εβδομάδα η ίδια η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί επισκέφθηκε την 113 Αεροπορική Βάση όπου θα προετοιμαστούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale τα οποία σταδιακά θα παραδοθούν στη HAF.

 Γιατί φοβούνται τον εξοπλισμό της Ελλάδας

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχει» η Ελλάδα με στόχο την αναβάθμιση της αποτρεπτικής της ικανότητας έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα την Άγκυρα όπως προκύπτει τόσο από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και απλών χρηστών του Διαδικτύου.

Οι Τούρκοι στέκονται ειδικά στα όπλα που θα πάρει η Ελλάδα, αναφέροντας τα Harpoon, Jassm, Meteor, Scalp και Exocet, τα οποία όπως λένε θα βάλουν δύσκολα στους ίδιους.

Πρόκειται, τονίζουν Τούρκοι χρήστες του διαδικτύου, για την πρώτη φορά που η Ελλάδα εξοπλίζεται λελογισμένα, μετά την κρίση των Ιμίων.

Πρόσφατα οι Σαουδάραβες πιλότοι των F-15 του Βασιλείου, είχαν 10 καταρρίψεις drones των Χούτι.

Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα δείγμα γραφής για το μέγεθος της απειλής που θα αντιμετωπίσουν τα τουρκικά drone στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο.

Πάντως οι Τούρκοι αναλυτές γνωρίζουν πως το μέλλον των τουρκικών drones στο Αιγαίο δεν θα είναι το καλύτερο.

Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ότι όπλο και να βάλουν οι Τούρκοι επάνω τους «θα τα διαλύσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία» αναφέρει .

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπτέραρχο, Ερντογάν Καρακούς και ο αξιωματούχο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Οσμάν Μπασμιούκι, ο οποίος υπηρέτησε ως πιλότος μαχητών στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για πολλά χρόνια «υπάρχουν 45 αεροσκάφη T-6 με τα 25 από αυτά είναι πιθανό να οπλιστούν».

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, τα οπλισμένα ελληνικά T6 «θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των τουρκικών UAV και SİHAs».

Οι Τούρκοι εκτιμούν πως τα ελληνικά T6 θα έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων μικρού βεληνεκούς ενώ θα διαθέτουν «σύστημα ανίχνευσης» των τουρκικών Bayraktar, κατά των οποίων θα επιχειρούν.

«Η εμβέλεια των πυραύλων των μαχητικών αεροσκαφών (σ.σ. των ελληνικών) θα είναι πάντα μεγαλύτερη, ακόμη και αν χρησιμοποιούν πυραύλους με την ίδια απόδοση. Επειδή τα μαχητικά αεροσκάφη θα εκτοξεύσουν τον πύραυλο με υψηλή ταχύτητα, η αρχική ταχύτητα του πυραύλου θα είναι υψηλότερη και η εμβέλειά του θα είναι μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια, ένα εχθρικό μαχητικό μπορεί να καταρρίψει (σ.σ. ένα Bayraktar) χωρίς να εισέλθει στην εμβέλεια του όπλου των τουρκικών SİHA», αναφέρουν.

Οι Τούρκοι επιτελείς τονίζουν πως τα τουρκικά drones δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές «αεροπορικής άμυνας» και αν συμβεί κάτι τέτοι θα αποτελεί «σοβαρό σφάλμα».

Ο λόγος που οι Τούρκοι αξιωματούχοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το πιστεύουν αυτό είναι επειδή όως αναφέρουν «η ικανότητα των τουρκικών SİHA να εμπλέκονται σε αερομαχίες (σ.σ. dogfight) είναι μηδενική»

«Όταν το εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος πλησιάσει τα Bayraktar δεν έχουν καμία πιθανότητα να ξεφύγουν», υπογραμμίζουν.

Έτοιμη να υποδεχθεί τους ιπτάμενους «κατάσκοπους» η Σκύρος

Τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένο από το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο UAV’s Heron που η χώρα μας απέκτησε με leasing για τρία χρόνια από το Ισραήλ.

Με την προσθήκη αυτών των δύο UAV’s η Πολεμική Αεροπορία και συνολικά οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ανέβουν άμεσα όχι επίπεδο, αλλά πολλά επίπεδα στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Πρόκειται για πεδίο που ήταν… προνομιακό για την Άγκυρα αφού η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει πάρα πολλά και παράγει τα δικά της UAV’s με στόχο να παρατηρεί και να κατασκοπεύει τις ελληνικές κινήσεις στο Αιγαίο.

Πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρουν πως η εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε μεταβεί στο Ισραήλ ολοκληρώθηκε. Και αυτές τις μέρες επιτροπή από το ΓΕΑ θα κάνει, ξανά στο Ισραήλ, τον τελικό έλεγχο στα UAV’s ( τη λεγόμενη διαδικασία αποδοχής του υλικού).

Αμέσως μετά, αυτό που απομένει είναι τα 2 Heron να ταξιδέψουν από το Ισραήλ με τελικό προορισμό τη Σκύρο. Κι αυτό διότι στο νησί των Σποράδων και συγκεκριμένα στη 135 Σμηναρχία Μάχης δημιουργείται ουσιαστικά μία προκεχωρημένη βάση UAV’s. Από εκεί τα ελληνικά πλέον UAV’s θα έχουν τη δυνατότητα να επιτηρούν και να «σκανάρουν» κινήσεις σε όλο το Αιγαίο.

Στόχος είναι δε να μη χαθεί ούτε λεπτό και τα UAV’s Heron να είναι άμεσα επιχειρησιακά. Αυτός είναι και ο λόγος, τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο της 135ΣΜ γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη λειτουργία της βάσης. Για την εγκατάσταση των ειδικών κλωβών του σταθμού εδάφους αλλά και για τους χώρους στέγασης των UAV’s για όσο διάστημα παραμένουν στο έδαφος.

Από τον σχεδιασμό και από την απόφαση να δημιουργηθεί η βάση στη Σκύρο είναι εξάλλου ξεκάθαρο ότι οι επιτελείς του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ θέλουν τα UAV’s να επιχειρούν στην «πρώτη γραμμή» ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων. Μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (των ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ Block I) έχει ήδη η ΠΑ στην Αεροπορική Βάση Λάρισας (110 ΠΜ).

Ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο τα ικανότερα και πολύ πιο σύγχρονα Heron να επιχειρούν ανατολικότερα, στην καρδιά του Αιγαίου και εγγύτερα στην Τουρκία. Και οι αποστολές τους δεν θα είναι άλλες από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, των μεταναστευτικών ροών αλλά και των προκλητικών κινήσεων από πλευράς Τουρκίας.

Η Toυρκία διαθέτει πάντως πάνω από 100 UAV’s διαφόρων τύπων. Και μόλις προ ημερών δύο εξ αυτών προχώρησαν και σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών.

Τι μπορούν να κάνουν τα Heron

Οι Έλληνες επιτελείς είχαν επισημάνει και στο παρελθόν όταν είχε προαναγγελθεί η ενοικίαση των ισραηλινών UAV’s ότι η ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο θα μας βοηθούσε να καλύψουμε άμεσα το χαμένο έδαφος. Με αυτό ήθελαν να πουν ότι η Πολεμική Αεροπορία – που έτσι κι αλλιώς είχε και εμπειρία και τεχνογνωσία από τα UAV’s καθώς διαθέτει 6 μη επανδρωμένα UAV’s Πήγασος ΙΙ Block – αλλάζει… «πίστα». Τα «Πήγασος» όπως και τα 8 Sperwere που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά αλλά παλιάς τεχνολογίας.

Αντίθετα οι δυνατότητες των Ηeron είναι εντυπωσιακές: Μπορούν να πετούν συνεχώς για 45 ώρες σε ύψος ακόμη και μεγαλύτερο από 35.000 πόδια. Και η εμβέλεια δράσης τους ξεπερνάει τα 350 χιλιόμετρα. Η διαφορά με τα «Πήγασος» τα οποία έχουν αυτονομία για 10-15 ώρες και οροφή πτήσης τα 18.000 πόδια είναι εμφανής.

Επιπλέον οι δυνατότητες των Ηeron είναι δοκιμασμένες, αφού το 2018 ένα τέτοιο, με βάση το Τυμπάκι, πετούσε πάνω από το Αιγαίο επιτηρώντας τα σύνορά μας για λογαριασμό της Frontex.

 

Tags
Back to top button