Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι σημαίνει η επανεκλογή του Ε.Ράμα στην Αλβανία – Η Τουρκία ενισχύει την επιρροή της στα Βαλκάνια και οι σοβαροί κίνδυνοι για την Ελλάδα


Ο Έντι Ράμα κατάφερε να αναδειχθεί και πάλι πρωθυπουργός της γειτονικής Αλβανίας με ένα μεγάλο ποσοστό, εν μέσω είναι η αλήθεια, σωρείας καταγγελιών για τρομοκράτηση ψηφοφόρων και βεβαίως τεράστιας αποχής. Στις κάλπες έσπευσε μόνο το 46% του εκλογικού σώματος και αυτό συνιστά αποχή ρεκόρ στην μετά Χότζα εποχή για την Αλβανία.

Το ζητούμενο όμως για την Ελλάδα δεν είναι ότι το κόμμα του κ. Ράμα έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και βεβαίως σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά το ότι ο Έντι Ράμα είναι «κολλητός» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και η χώρα μας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε «κλοιό» αλυτρωτισμού και εδαφικών αξιώσεων.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει την ανοιχτή στήριξη της στον κ. Ράμα και βεβαίως αυτός με τη σειρά του ανταποκρίθηκε αφενός με την κατάργηση της ΑΟΖ και αφενός εγείροντας ζητήματα τόσο όσον αφορά στα ενεργειακά όσο και στα εδαφικά. Επί των ημερών του οι προκλήσεις για την «Μεγάλη Αλβανία» εντάθηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν αφού η Τουρκία διεισδύει ακόμη περισσότερο στη γειτονική χώρα.

Η ανησυχία στην Αθήνα είναι έκδηλη και αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το έργο δήθεν ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στα Τίρανα. Οι Αλβανοί τοποθέτησαν λίθους προερχόμενους από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών, θέλοντας έτσι να δείξει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών».

Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε ευθέως λόγο για αλυτρωτικού χαρακτήρα κίνηση που απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σημειώνει δε πώς η Ελλάδα «δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφωρα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων».

Η ανακαίνιση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων έχει γίνει εδώ και μερικές ημέρες και βεβαίως στο υπουργείο Εξωτερικών γνώριζαν την προκλητική ενέργεια της Αλβανίας αλλά η Αθήνα επέλεξε χθες, που βεβαιώθηκε η νίκη του Έντι Ράμα να του στείλει το μήνυμα πώς «τα παιχνίδια τελείωσαν» και δεν μπορεί να προκαλεί. Μένει βέβαια να δούμε αν θα λάβει το μήνυμα ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Η εκτίμηση ωστόσο είναι ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και πέραν της Αλβανίας θα καλλιεργηθεί κλίμα ανθελληνικό και από τα Σκόπια που ναι μεν η νέα κυβέρνηση ήρθε με… καλές διαθέσεις αλλά το τελευταίο διάστημα δεν σταματάει να επαναλαμβάνει πώς η πΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της και χωρίς να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Στην περίπτωση δε των Σκοπίων, στα οποία ασφαλώς έχει διεισδύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η Τουρκία, υπάρχει και η στήριξη από τις ΗΠΑ που θέλουν τη χώρα εντός του ΝΑΤΟ προκειμένου να ανακόψουν τα σχέδια της Ρωσίας. Μαζί με το Κόσοβο φαίνεται λοιπόν να δημιουργείται ένα μουσουλμανικό μέτωπο στα βόρεια της χώρας, το οποίο κατά κύριο λόγω υποκινείται από την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της έχει αναλάβει να εγείρει αξιώσεις και να προκαλεί στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Ίσως γι’ αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί ερείσματα στην Σερβία και στην Βουλγαρία με σκοπό να μην προκληθεί μια τεχνητή αναταραχή στην περιοχή των Βαλκανίων σε βάρος της χώρας μας. Στην περίπτωση αυτή οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά τεράστια επιρροή έχουν και οι Τούρκοι, οι οποίοι αν δεν είχαν το μέτωπο με τους Κούρδους και δεν είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη Συρία και στο Ιράκ τότε η κατάσταση για την Ελλάδα θα ήταν πολύ χειρότερη.

Οι κίνδυνοι από τον βορρά λοιπόν δεν είναι μικροί και θα πρέπει η κυβέρνηση να τους λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της κάνοντας τις σωστές επιλογές όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία ενισχύει τους «βραχίονες» της στα Βαλκάνια και είναι δεδομένο ότι θα τους χρησιμοποιήσει ιδίως όταν η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς της με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ και προχωράει η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Tags
Back to top button