«Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα είμαι ζωντανός μέχρι τις 16 Απριλίου;», αναρωτήθηκε o Ρ. Τ. Ερντογάν, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοούσε.
Η 16η Απριλίου είναι η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του Ερντογάν, τότε θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνά με υπερ-εξουσίες για πολλά πολλά ακόμη χρόνια.
Στα πλαίσια της καμπάνιας που κάνει προκειμένου να προωθήσει το δημοψήφισμα, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε σήμερα σε συμπόσιο που διοργανώθηκε από το think tank SETA, και ξάφνιασε όλους τους παρευρισκόμενους όταν αναρωτήθηκε δημοσίως:
«Όλο σας το θέμα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι θνητός. Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα είμαι ζωντανός μέχρι τις 16 Απριλίου;», αναρωτήθηκε για να τονίσει στη συνέχεια ότι «…την ημέρα του δημοψηφίσματος θα γίνει το θέλημα του έθνους και του Αλλάχ».
Τα πρώτα σχόλια από την Τουρκία αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για ένα σχήμα λόγου αλλά για έναν πραγματικό φόβο που τον απασχολεί.
Στα μέσα Οκτωβρίου 2016, ο Αμερικανός πανεπιστημιακός και (πρώην) αναλυτής του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν, ο ίδιος που είχε «προβλέψει» από τις 24 Μαρτίου 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία, είχε γράψει σε άρθρο του που αναρτήθηκε και στο NewsWeek ότι επίκειται η δολοφονία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μάικλ Ρούμπιν ισχυρίστηκε ότι θα γίνει και νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και αυτή τη φορά ο Ερντογάν θα πεθάνει. Για την ακρίβεια, έγραφε στο άρθρο του, ο Ερντογάν είναι ήδη νεκρός.
Η γειτονική χώρα εισέρχεται σε εποχές οθωμανικής αυτοκρατορίας με την νομιμοποίηση των υπερεξουσιών του Τούρκου προέδρου , ο οποίος θα καταστεί μετά την ψήφιση του νέου συντάγματος ο νέος Σουλτάνος της χώρας.
«Η Τουρκία κινδυνεύει να γίνει ένα «μονοκομματικό κράτος», αν οι προτεινόμενες τροπολογίες που εισάγουν ένα προσωποκεντρικό προεδρικό σύστημα εγκριθούν στο κοινοβούλιο», ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσάρογλου προειδοποιώντας ολόκληρη την διεθνή κοινή γνώμη ότι το κυβερνών κόμμα επιβάλει ένα σύστημα που καταστρέφει στην ουσία τον διαχωρισμό των εξουσιών.
«Αν αυτό το σύνταγμα εγκριθεί , ας είμαστε ειλικρινείς, η Τουρκική Δημοκρατία θα καταστεί ένα μονοκομματικό κράτος. Τότε τα πάντα θα διαμορφώνονται σύμφωνα με το κόμμα το οποίο θα ηγείται της κυβέρνησης », τόνισε ο ίδιος.
Η προειδοποίηση του ηγέτη του CHP ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από το κοινοβούλιο ξεκινήσει την συζήτηση για την τροπολογία του άρθρου 18 που θα αλλάξει το υπάρχων σύστημα σε προεδρική δημοκρατία.
«Οι μάζες εξακολουθούν να μην συνειδητοποιούν ότι η αλλαγή του συντάγματος θα έχει σοβαρές συνέπειες. Είναι καθήκον μας όμως να το δηλώσω αυτό» , τόνισε ο Κιλιτσάρογλου , προσθέτοντας ότι η συνταγματική τροπολογία θα «γκρεμίσει» την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, και θα πολιτικοποιήσει το δικαστικό σύστημα .
Ο ίδιος επέκρινε επίσης το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για την άσκηση της συνταγματικής τροποποίησης με ένα «αυταρχικό» τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις όλων των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.
«Ετοιμάζουν ένα σύνταγμα της «δικής τους κουζίνας» του κόμματος τους. Τους έχω πει να μην πολιτικοποιήσουν τα Τζαμιά, τους στρατώνες και τα δικαστήρια. Αλλά ο στρατός ήδη πολιτικοποιήθηκε με την τελευταία κατάσταση έκτακτης ανάγκης », δήλωσε ο Κιλιτσάρογλου , αναφερόμενος σε διάταγμα που εκδόθηκε στις 06 Ιανουαρίου με το οποίο το υπουργείο άμυνας ανέλαβε όλα τα δικαιώματα σε ότι αφορά τους διορισμούς στελεχών στο στρατό.
«Η αλυσίδα της διοίκησης [η οποία έχει τις ρίζες της στην εποχή του Κεμάλ ] έχει ανατραπεί», είπε ο ίδιος.
Ο Τούρκος ηγέτης της αντιπολίτευσης μίλησε για κατάχρηση της εξουσίας από το ΑΚΡ που απορρέει από την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
«Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ως την εκλογή του ως την απόλυτη εξουσία», είπε. «Προσπαθούν να μετατρέψουν ένα δημοκρατικό καθεστώς σε ένα ολοκληρωτικό. Θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε εποχή του σκότους», συνέχισε ο ίδιος .
Επικρίνοντας την κυβέρνηση για τον στόχο της να νομιμοποιήσει την de facto κατάσταση που δημιουργήθηκε από την ατμόσφαιρα μετά το πραξικόπημα μέσω νόμων, διαταγμάτων και λιστών , ο Κιλιτσάρογλου μίλησε για τεράστιες συνέπειες της κατάστασης αυτής.
«Ένα δεύτερο πραξικόπημα οργανώθηκε στις 20 Ιουλίου», είπε ο ίδιος υπονοώντας τον Ερντογάν και τα διατάγματα που περασε..
«Η Τουρκία δεν είναι πλέον ένα κράτος δικαίου. Η αρχή του διαχωρισμού της εξουσίας ανεστάλη. Το Κοινοβούλιο έχει απενεργοποιηθεί από την κατάσταση των διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει εξουσία που δεν της χορηγήθηκε από το κοινοβούλιο. Ένα συλλογικό έγκλημα διαπράχθηκε, και ο γενικός κανόνας δικαίου παραβιάστηκε. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σίγησαν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, η Κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για την αναστολή της αρχής της δίκαιης δίκης. Ο αγώνας ενάντια στο πραξικόπημα παραδόθηκε στο μίσος και το θυμό ενός ατόμου », είπε ο ίδιος.
«Ο κόσμος των επιχειρήσεων, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών και τα συνδικάτα έχουν έρθει σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να μιλήσουν. Κανείς δεν απολαμβάνει την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του. Με την κατάσταση των διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης, τα πανεπιστήμια έχουν διακόψει την λειτουργία τους , και εκατοντάδες ακαδημαϊκοί οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος είτε έχουν εκδιωχθεί είτε έχουν φυλακιστεί», είπε ο Κιλιτσάρογλου.
Ο Τούρκος πολιτικός ο οποίος δεν διακρίνεται γενικά για την μετριοπάθεια του , περιέγραψε με γλαφυρότατο τρόπο την δημιουργία της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας του Σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος εκδίδει μόνο φιρμάνια προς τους υποτελείς υπηκόους του , σε ένα διαλυμένο κράτος.