Κύρια θέματα, Ουκρανία • 14/04/2021 - 4:20
Tί δείχνει η χτεσινή κίνηση απελπισίας του Μπάιντεν - Σήμερα η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για Αν. Ουκρανία με συμμετοχή Δένδια - Παναγιωτόπουλου
Κληρώνει για αποστολή ΝΑΤΟϊκού Στολίσκου
«Φωτιά» έχει πάρει εκ νέου η περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ να παρακολουθεί με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία των κατάσταση.
Η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πολεμική αναμέτρηση Ρωσίας-Ουκρανίας που μπορεί να συμπαρασύρει Ευρώπη και ΝΑΤΟ με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η κίνηση απελπισίας του Μπάιντεν και η Διεθνής Σύνοδος
Χτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Tζο Μπάιντεν, όπως πρώτο αποκάλυψε στην Ελλάδα το WarNews247, αναγκάστηκε να πάρει τηλέφωνο τον μέχρι πρότινος “δολοφόνο” Β. Πούτιν και του πρότεινε Διεθνή Σύνοδο για να συζητηθούν μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ όλα τα θέματα ανάμεσα τους και το ουκρανικό.
Πρόκειται για μια κίνηση καθαρής οπισθοχώρησης την οποία ο Λευκός Οίκος έκανε λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σήμερα.
Προφανώς η επί τρεις εβδομάδες πρωτοφανή στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας, η μεγαλύτερη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δείχνουν πως η “ώρα μηδέν” έφτασε.
Το περίεργο είναι πως το Κρεμλίνο δεν σχολίασε ακόμη την επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν ούτε αν ο Β. Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση.
Εδώ είναι και ο δεύτερος λόγος για τον οποίο χαρακτηρίζεται ως “τηλεφώνημα απελπισίας” η κλήση Μπάιντεν:
Ακόμη και αν ο Πούτιν αποδεχτεί την πρόσκληση, η συνάντηση θα λάβει χώρα μήνες μετά. Μέχρι τότε όμως τι θα γίνει; Θα επιστρέψουν πίσω οι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες; Το Κίεβο θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τα σύνορα με το Ντονμπάς;
90.000 στρατιώτες δεν οπισθοχωρούν τόσο εύκολα.
Η έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Γι αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Συμμαχίας, σήμερα Τετάρτη. Σε αυτή θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ήδη στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν.
Πάντως, με δεδομένο πως η Ουκρανία δεν είναι κράτος – μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θεωρείται απίθανο να υπάρξει επίσημη απόφαση για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο πεδίο.
Ανεπίσημα ήδη βρίσκονται ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί σύμβουλοι στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αποστέλλει εξοπλισμό.
Αυτό όμως που μπορεί να αποφασιστεί και επίσημα, και λογικά θα γίνει, είναι η αποστολή ΝΑΤΟϊκού Στολίσκου στην Μαύρη Θάλασσα και η ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ απέναντι από την Ρωσία σε Πολωνία-Βουλγαρία-Ρουμανία.
Θεωρείται ότι η πρώτη πρόταση προς συζήτηση στην Συμμαχία θα είναι η αποστολή Στολίσκου για να δυσχεράνει τις κινήσεις του ρωσικού στόλου.
Αντίποινα από Ρωσία
Η Μόσχα από την πλευρά της κάνει λόγο για «απειλητική στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ» και τονίζει πως έχουν ήδη ληφθεί τα αντίστοιχα μέτρα. «Αντιδρώντας στην απειλητική για την Ρωσία στρατιωτική δραστηριότητα της συμμαχίας λάβαμε τα αντίστοιχα μέτρα δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.
Ο Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να αναπτύξει 40.000 στρατιώτες και 15.000 στρατιωτικό προσωπικό κοντά στα σύνορα με την Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή αμερικανικά στρατεύματα μεταφέρονται από το ηπειρωτικό τμήμα της Βορείου Αμερικής στην Ευρώπη.
«Γίνεται μετακίνηση στρατευμάτων στην Ευρώπη κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι βασικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στις περιοχές πλησίον της Μαύρης Θάλασσας και στην περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία.