![Θρίλερ στο Σκοπιανό: Βλέπει ΠτΔ ο Ιερώνυμος και Ζάεφ ο Τσίπρας – Συμφωνία στη διαδικασία αλλαγής της ονομασίας των Σκοπίων](https://news-on.net/images/posts/January 2018/thriler-sto-skopiano-blepei-ptd-o-ierwnimos-kai-zaef-o-tsipras-82.webp?a25e09049698ba5c1e68a297edabe291)
Θρίλερ στο Σκοπιανό με «πυρετό» μυστικής διπλωματίας της Κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα ώστε να υπάρξει λύση τη στιγμή που στα Σκόπια κυριολεκτικά σφάζονται Αλβανοί και Σλάβοι. Τσίπρας και Ζάεφ φαίνονται αποφασισμένοι για επίλυση γι αυτό και θα συναντηθούν ώστε να υπάρξει επιτάχυνση των εξελίξεων. Αυτό φαίνεται και από τη συμφωνία στη διαδικασία αλλαγής της ονομασίας των Σκοπίων.
Με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό να «τρέχουν» και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή (21.01.2018) στη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα, η Εκκλησία φαίνεται πως γίνεται «παράγοντας κλειδί» των εξελίξεων.
Και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγινε δεκτή η ανακοίνωση πως στις 18:00 το απόγευμα θα βρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έρχεται λίγες ώρες μετά από ένα άλλο αιφνιδιαστικό ραντεβού:
εκείνο του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ήταν βράδυ της Πέμπτης όταν ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του και την ενημέρωση του από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έφυγε για την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο.
Κι έφυγε χαμογελαστός έχοντας «κερδίσει» την δήλωση του Αρχιεπισκόπου πως δεν χρειάζονται… συλλαλητήρια!
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα, ενώ ο δεύτερος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση εξερχόμενος από το Μαξίμου. Σε μία απρόσμενη κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία, αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς την Αρχιεπισκοπή, όπου και ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με τις εξελίξεις.
Να υπενθυμίσουμε πως κυβέρνηση και Εκκλησία βρέθηκαν σε μία είδους «σύγκρουση», ειδικά μετά από μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή του Νίκου Κοτζιά για την επίσημη θέσης της Εκκλησίας που επέμενε να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο νέο όνομα των Σκοπίων.
«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Οι παραπάνω κινήσεις προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος. Σήμερα μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργείο των Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή….»
Εκλεισε η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέο κύκλο συναντήσεων. Έχει, ήδη κλείσει το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός στις 24 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.
«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από την πόλη Στρούγκα όπου παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).
Την ίδια στιγμή, κινητικότητα υπάρχει και ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, καθώς αναμένονται διμερείς συναντήσεις με ομάδες εργασίας παράλληλα με την επίσημη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς.
Όπως και να έχει, όμως, ενώ η όλη διαδικασία ξεκίνησε με μία άκρατη αισιοδοξία, στο κυβερνητικό πεδίο έχουν επανέλθει σ’ έναν προβληματισμό ως προς τον χειρισμό της κατάστασης.
Εξάλλου, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι περίπλοκα και στα Σκόπια, όπου υπάρχουν δύο γραμμές: η πρώτη εκφράζεται από τους φιλο Ρώσους διπλωμάτες (και ο εν λόγω διπλωμάτης Βάσκο Ναουμόφσκι ανήκει στην πλευρά του Γκρουέφσκι).
Η δεύτερη, πιο διαλλακτική είναι αυτή που πρεσβεύει η κυβέρνηση της χώρας, η βούληση των Ζόραν Ζάεφ και των Αλβανών για άμεση επίλυση.
Κανείς δεν ξέρει ποια θα επικρατήσει τελικά, καθώς η πλειονότητα της κοινωνίας δεν φαίνεται να συντάσσεται με κάτι τέτοιο.
Και ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ συμβάλει με την αποπομπή του διατάγματος της Κυβέρνησης για τη γλώσσα στη δημιουργία πολιτικής κρίσης και δημιουργίας τετελεσμένου για να εγκλωβίσει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.
Ακούστε το Ηχητικό
Πώς θα αλλάξει η ονομασία των Σκοπίων – Η διαδικασία
Πληροφορίες για τις τρεις φάσεις εφαρμογής της πιθανής λύσης στην οποία θα καταλήξουν Αθήνα και Σκόπια, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sitel των Σκοπίων.
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη το Sitel, υποστηρίζει πως στις προτάσεις που κατέθεσε στις δύο πλευρές ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, φέρεται να υπάρχει και η διαδικασία αλλαγής και εφαρμογής της νέας ονομασίας που θα συμφωνηθεί και η οποία θα διαρκέσει σε τρεις φάσεις, με τελευταίο στάδιο την αλλαγή του Συντάγματος και όλων των προσωπικών εγγράφων των πολιτών.
Στην πρώτη φάση, το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αντικαταστήσει την προσωρινή αναφορά πΓΔΜ, όπου σήμερα χρησιμοποιείται, κυρίως σε διεθνείς οργανισμούς.
Στη δεύτερη φάση, και μετά την είσοδο των Σκοπίων με τη νέα ονομασία στο ΝΑΤΟ, θα ζητηθεί απ’ όλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τους γείτονες ως «Μακεδονία» να τροποποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις κάνοντας πλέον χρήση του νέου ονόματος που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών. Πλέον η νέα ονομασία θα τεθεί σε χρήση και όλες τις διεθνείς σχέσεις των Σκοπίων.
Στην τρίτη φάση, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων και η εφαρμογή του και για εσωτερική χρήση στη χώρα, καλύπτοντας έτσι την απαίτηση της Ελλάδας για erga omnes. Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα επίσημα έγγραφα των πολιτών της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια κ.α.).
Το Sitel αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση Ζάεφ για τη συγκεκριμένη πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων ο Μάθιου Νίμιτς.
Την Πέμπτη ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδωσαν πληροφορίες για «πέντε» προτεινόμενες υποψήφιες ονομασίες, που έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα :
Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας
Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
Σύμφωνα με τα σκοπιανά δημοσιεύματα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:
Nova Makedonija
Severna Makedonija
Gorna Makedonija
Vardarska Makedonija
Makedonija (Skopje)
Οι προτεινόμενες ονομασίες είναι στη σλαβική εκδοχή (προφορικά και γραπτά) όπως η γλώσσα («Μακεντόνσκι») και εθνικότητα («Μακεντόνετς») χωρίς μετάφραση στα αγγλικά.
Σε νέες δηλώσεις αποδοκιμασίας των λεγομένων του διαπραγματευτή της προχώρησε η πΓΔΜ. Αποστασιοποιήθηκε πλήρως ο σκοπιανός ΥΠΕΞ
Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Βάσκο Ναουμόφσκι, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές και εκτίμησε ότι αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».
Πάντως, ο Νίκολα Νιτμιτρόφ, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.
Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την Ε.Ε. όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.
Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».
Δείτε σε Βίντεο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό