Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«The Drone Papers»: Στοχευμένες δολοφονίες σε Μ.Ανατολή & Αφρική από τον αμερικανικό στρατό – Νέο σκάνδαλο διαρροών στις ΗΠΑ

Νέο σκάνδαλο διαρροών ξέσπασε στις ΗΠΑ – το οποίο και ήταν καλά «θαμμένο» τα τελευταία χρόνια – με τη σύλληψη πρώην αναλυτή της NSA που φέρεται να παρέδιδε έγγραφα σε ερευνητή δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα «Drone Papers» ο αμερικανικός στρατός εκτελούσε συμβόλαια θανάτου με drones σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, με στόχους ακόμα και αμάχους. Στον απόηχο της σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, και με πλήθος Αμερικανών να αναζητούνται με την κατηγορία της κατασκοπείας (Έντουαρντ Σνόουντε, ο ελληνοαμερικάνος Τζον Κυριακού κλπ) η αμερικανική κυβέρνηση επιβαρύνεται περαιτέρω με τα εγκλήματα πολέμου επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες Πέμπτη εναντίον ενός πρώην αναλυτή των Yπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος φέρεται να διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία, υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί στο Νάσβιλ του Τενεσί. Κατηγορείται ότι έκλεψε έγγραφα για το πρόγραμμα αυτό και ότι τα έδωσε σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο. Βάσει της περιγραφής όμως φαίνεται να πρόκειται για τον Τζέρεμι Σάχι του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Intercept, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015.

Ο Χέιλ συνάντησε τον δημοσιογράφο σε βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, όταν ο Σάχιλ προωθούσε το βιβλίο του «Dirty Wars». Επί ένα χρόνο, όταν εργαζόταν στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), φέρεται να παρέδιδε στον Τζέρεμι Σάχι απόρρητα έγγραφα, τα οποία εκείνος χρησιμοποίησε σε έρευνά του που δημοσιεύθηκε στο The Intercept τον Οκτώβριο του 2015, με τίτλο «The Drone Papers».

Μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Χέιλ εργαζόταν στην NSA από το 2009 ως το 2013 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αφού έφυγε από τον στρατό εργάστηκε στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), που είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω δορυφορικών εικόνων.

Μετά την πρώην στρατιώτη Τσέλσι Μάνινγκ (πρώην Έντουαρντ) – που διέρρευσε το 2010 και το 2011 μέσω WikiLeaks απόρρητα αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Ιράκ και τον Έντουαρντ Σνόουντεν – τον πρώην υπάλληλο της NSA που το 2013 αποκάλυψε το πρόγραμμα παγκόσμιων παρακολουθήσεων των ΗΠΑ και διέφυγε στη Ρωσία – ο 31χρονος Χέιλ είναι ο τρίτος άνθρωπος που κατηγορείται στην υπόθεση αυτή των διαρροών.

O Χέιλ κατηγορείται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας.Ο νόμος περί κατασκοπείας είναι ένας νόμος της εποχής του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αποκάλυψη δυνητικά βλαπτικών μυστικών εθνικής ασφάλειας σε κάποιον που δεν είναι εξουσιοδοτημένος να τα παραλάβει.

Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ομπάμα και στη συνέχεια υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τις προσπάθειές της να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις διαρροές, τους οποίους ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «προδότες».

Tags
Back to top button