Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 12/04/2021 - 20:13
Τελεσίγραφο σε Τουρκία για M. Θάλασσα - Κύπρο μέσω Βρετανίας: "Το ΝΑΤΟϊκό κέντρο πηγαίνει στην Βάρνα και θα πολεμήσεις κατά των Ρώσων"!
Τελείωσε ο χρόνος του Ερντογάν
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Βαρυσήμαντο άρθρο σε τουρκικό ΜΜΕ συνδέει την μετάβαση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ στην Βρετανία με ένα τελεσίγραφο που παραδόθηκε στον Ερντογάν και αφορά την Μαύρη Θάλασσα και την Κύπρο.
Ουσιαστικά οι Τούρκοι αναφέρουν πως ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας παρέδωσε ένα είδος τελεσίγραφου στον Τούρκο ομόλογο του Χ. Ακάρ για δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα από την Αγκυρα και τον Ερντογάν.
Mάλιστα αναφέρουν πως η Τουρκία απειλείται άμεσα και με το PKK αν δεν συμμορφωθεί.
Το πρώτο είναι η μεταφορά του “ΝΑΤΟϊκού Κέντρου για την Μαύρη Θάλασσα” από την Βρετανία στην Βάρνα της Βουλγαρίας και η υποστήριξη του με τουρκικά πολεμικά πλοία και Τούρκους στρατιώτες.
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ένα Αμερικανικό τελεσίγραφο με το οποίο καλείται η Τουρκία να λάβει άμεσα θέση και να επανδρώσει το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο στην Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Ρωσίας.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πληροφορία που εξηγεί τις απανωτές ρωσικές επιθέσεις και παρεμβάσεις εναντίον του Ερντογάν.
Έρχεται δε σε μια στιγμή που έλαβε χώρα το Στρατηγικό Συμβούλιο Τουρκίας-Ουκρανίας.
Οπως και να έχει φαίνεται πως η Τουρκία είναι με την πλάτη στον τοίχο και θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει τελείως την θέση της ενόψει πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Το δεύτερο θέμα, είναι η απόσυρση της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης από το Κυπριακό και η αναγνώριση του κράτους της Κύπρου από την Τουρκία.
Και το δεύτερο σημείο είναι πολύ σημαντικό καθώς οι Βρετανοί ουσιαστικά λένε στον Ερντογάν “αναγνώρισε την Κύπρο για να μπεις στο θέμα των κοιτασμάτων και να παρατήσεις τον Turkish Stream”.
Ολα δείχνουν πως η δημόσια επίθεση του Λαβρόφ είχε αιτία.
Aς δούμε τμήματα του άρθρου
Διαβάστε επίσης
“Είναι όλα αυτά μια σύμπτωση;
Τις μέρες αυτές βρίσκονται υπό κράτηση απόστρατοι Ναύαρχοι με εξαιρετική ευαισθησία και γνώση όχι μόνο για την Συνθήκη του Μοντρέ αλλά και για τα θέματα Αιγαίου-Μεσογείου-Κύπρου.
Πρόκειται για τους ίδιους που είχαν αποκρύψει, ότι υπάρχει “Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο”, κάτι που μας θύμισε η Ελλάδα (σσ εννοούν το Πρωτόκολλο Αναγνώρισης της Κύπρου).
Για μια βδομάδα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η δήλωση των απόστρατων Ναυάρχων. Αποδείχθηκε πως ήταν απλώς μια “ανακοίνωση” και όχι μια “Διακήρυξη”. Το προσχέδιο είχε διαρρεύσει και είχε υποστεί αλλαγές. Αρχικά ήταν να δημοσιευτεί στις 6 Απριλίου και όχι τα μεσάνυχτα στις 3 προς 4 Απριλίου
Ενώ η χώρα σώθηκε από μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος, αμερικανικά πολεμικά πλοία επιστρέφουν στην Μαύρη Θάλασσα προς υποστήριξη της Ουκρανίας στην ένταση με την Ρωσία.
Συμπτωματικά, εμφανίστηκε δήλωση των απόστρατων Ναυάρχων για την Συνθήκη του Μοντρέ.
Οι ΗΠΑ μας ειδοποίησαν 15 μέρες πριν. Και ξαφνικά εμφανίστηκαν οι απόστρατοι Ναύαρχοι.
Η σύμπτωση με την Βρετανία
Ας δούμε ακόμη μια σύμπτωση: Ενώ το Έθνος βρίσκεται σε μπελάδες με το “πραξικόπημα της Άγκυρας”, ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ πήγε στην Βρετανία μετά την πρόσκληση του Βρετανού ομολόγου του.
Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της επίσκεψης ανακοινώθηκε η συνεργασία σε διμερή ζητήματα, περιφερειακά ζητήματα και θέματα άμυνας.
Κατά την διήμερη επίσκεψης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
“Εγινε ανταλλαγή απόψεων σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά σε εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Και οι δύο υπουργοί Άμυνας επιβεβαίωσαν πως έχουν ταυτόσημες απόψεις σε πολλά ζητήματα και συμφώνησαν ότι οι κοινές προσπάθειες θα ωφελούσαν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, συζητήθηκαν πιθανές προσπάθειες αμυντικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να εντατικοποιηθεί η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK. Η Βρετανία έχει πάρει κάποια μέτρα αλλά αυτό δεν είναι αρκετό”.
Σύμφωνα με την βρετανική ανακοίνωση:
“O Bρετανός ΥΠΑΜ και ο Ακάρ επιβεβαίωσαν την στενή συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ Βρετανίας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ Ben Wallace “η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Είναι σημαντικός συνεργάτης για την Βρετανία για την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.
Eπιπλέον συμφωνήθηκε να εργαστούν οι δύο χώρες για την υποστήριξη στην μάχη κατά του ISIS”.
Ομως στην βρετανική ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά για μάχη εναντίον του PKK-FETO. Υπάρχει μόνο μάχη εναντίον του ISIS.
H Bρετανία σχετίζεται στενά με το ISIS το οποίο προσπαθεί να επιστρέψει σε αρκετές περιοχές σε Ιράκ και Μοσούλη.
Είναι αυτό προειδοποίηση εναντίον μας;
Στο επίκεντρο της Βρετανίας η Μαύρη Θάλασσα
Ομως η Βρετανία είχε στην ατζέντα των συζητήσεων ακόμη δύο άλλες περιοχές: Η πρώτη είναι η Μαύρη Θάλασσα
Λίγοι γνωρίζουν πως το “Κέντρο Συντονισμού Μαύρης Θάλασσας του ΝΑΤΟ” βρίσκεται στην Βρετανία.
Εδώ και χρόνια υπάρχουν προσπάθειες να μεταφερθεί το Κέντρο αυτό στην Βουλγαρία.
Ενα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας το 2019 ήταν “η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα και η ανάπτυξη του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου στην Βάρνα”.
Διαβάστε επίσης
Η Κύπρος και το Πρωτόκολλο Αναγνώρισης
Η δεύτερη χώρα που ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η Κύπρος: Η Βρετανία είναι εγγυήτρια χώρα στην κύπρο.
Η ευχή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ, ΕΕ , Ρωσίας είναι αυτό το σύστημα που τώρα αποκαλούν “απαρχαιωμένο” να διαλυθεί και ο “τουρκικός Στρατός κατοχής” να αποχωρήσει.
Στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, Βρετανία και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν από εγγυήτριες δυνάμεις.
Οπως γνωρίζετε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκινούν στην Γενεύη στα τέλη του μήνα.
Φαίνεται από τις δύο ανακοινώσεις πως Ο Βρετανός ΥΠΑΜ και ο Χ. Ακάρ μίλησαν για Ανατολική Μεσόγειο.. Ο Ακάρ μίλησε για “εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο” και ο Βρετανός ομόλογος του ” για ασφάλεια στην Αν Μεσόγειο”.
Μίλησαν άραγε για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό;
Γιατί έρχεται ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών;
Aς δούμε λίγο εδώ το θέμα της Ελλάδας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας έρχεται στην Άγκυρα την Τετάρτη. Πιο πριν θα επισκεφτεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στην ατζέντα το “Πρωτόκολλο της Κύπρου”
Όπως γνωρίζετε, μετά το θέμα με τους απόστρατους Ναυάρχους, έγινε το περιστατικό με τον Τσαρλ Μισέλ και την Ursula von der Leyen στην Άγκυρα.
Στην ατζέντα ήταν η τελωνειακή Ένωση και το θέμα τις βίζας. Λίγο αργότερα μάθαμε ότι “η ΕΕ έχει προσφέρει περισσότερα χρήματα για τους Σύρους πρόσφυγες”
Οπότε τι θα συζητηθεί τώρα;
Το μόνο θέμα που μένει στην ατζέντα είναι η “Αναγνώριση του κράτους της Κύπρου με το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο” το οποίο ποτέ δεν υπέγραψε, ούτε επικύρωσε ή εφάρμοσε η Τουρκία από το 2004″.
Η Άγκυρα θα πρέπει να επιλέξει και να απαντήσει άμεσα.