Κύρια θέματα,Φάκελος Τουρκία • 13/05/2022 - 20:15
Tελεσίγραφο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: "Εκπληρώστε τους όρους μου ή βάζω βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας" - Τί απαιτεί
Eίναι «ξενώνες τρομοκρατών» -Δεν θα κάνω λάθος
“Δεν πρόκειται να κάνουμε για δεύτερη φορά λάθος και να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ” . Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν απείλησε με βέτο το ΝΑΤΟ με μια ομιλία κόλαφος κατά της Δύσης.
Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ότι θα θέσει βέτο στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθούν οι δύο χώρες αν δεν πάρει ανταλλάγματα. Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και τουρκικά ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «Μέλη του PKK-YPG είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες» βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το κουρδικό Ζήτημα.
Ο Ερντογάν απαιτεί:
- Να εγκριθεί η πώληση και αναβάθμιση F-16
- Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας-ΝΑΤΟ για τους Κούρδους και όλα τα θέματα ασφαλείας που έχουν προκύψει.
- Σουηδία και Φινλανδία να διώξουν τους υποστηρικτές του PKK-YPG
- Να επιτρέψουν οι ΗΠΑ τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα εδάφη της ΒΑ Συρίας
- Να μην εξαιρεθούν τα εδάφη της ΒΑ Συρίας από τις αμερικανικές κυρώσεις όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ πρόσφατα καθώς αυτό θα σημαίνει την ανάπτυξη της περιοχής που ελέγχουν οι Αμερικανοί καθώς και ένα πρόπλασμα κουρδικού κράτους.
Η Άγκυρα κατηγορεί συχνά τη Στοκχόλμη για τη φιλοξενία ηγετών του PKK και τη διοργάνωση συναντήσεων υψηλού επιπέδου με τους εκπροσώπους του συριακού βραχίονα του PKK, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν ότι η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, είχε επισκεφθεί υψηλόβαθμα μέλη των ομάδων PKK/YPG στη βόρεια Συρία το 2021. Δείτε την εικόνα στο τέλος που δημοσιεύουν οι Τούρκοι.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, συναντήθηκε με εκπροσώπους του YPG το 2020 προκαλώντας επεισόδιο με την Άγκυρα. Eπιπλέον η Linde άσκησε δριμεία κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Άγκυρα. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το 2020.
Τουρκικά ΜΜΕ “υπενθυμίζουν” ότι η Τουρκία εμπόδισε προηγουμένως ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής το 2019 λόγω της άρνησης της Συμμαχίας να αναφέρει το YPG ως τρομοκρατική ομάδα στα επίσημα έγγραφά της. Η Άγκυρα έκανε ένα βήμα πίσω μετά από κάποιες διαπραγματεύσεις όπου το ΝΑΤΟ εκπλήρωσε ορισμένους από τους τουρκικούς όρους το 2020.
Η Άγκυρα επέκρινε επίσης τη Φινλανδία για την επιβολή στρατιωτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας το 2019 λόγω των επιχειρήσεων της Τουρκίας κατά του YPG στη βόρεια Συρία.
Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία: Δεν βλέπω θετικά την ένταξη τους!
Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο σκανδιναβικές χώρες τις χαρακτήρισε «ξενώνες τρομοκρατών» και τόνισε ότι «Η Σουηδία έχει γίνει ένα σπίτι για το PKK και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ».
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση.
Επειδή οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις έκαναν λάθος με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, και ενέκριναν την επιστροφή της στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ ΤΟ 1980.
Και τώρα γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ.
Ως Τουρκία δεν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε ένα δεύτερο λάθος.
Eίναι «ξενώνες τρομοκρατών»!
Οι σκανδιναβικές χώρες, δυστυχώς, είναι “ξενώνες’ τρομοκρατικών οργανώσεων.
PKK, DHKP-C εδράζονται σε Σουηδία και Ολλανδία.
To πάω ακόμη παραπέρα για να τονίσω ότι το PKK και DHKP-C εκπροσωπούνται στα Κοινοβούλια τους, ως νομοθέτες/βουλευτές.
Γι αυτό και εμείς δεν είναι δυνατόν να έχουμε θετική άποψη για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”!
Δείτε βίντεο
Ερντογάν μαινόμενος και κατά ΗΠΑ
Ο Ερντογάν αντέδρασε επίσης και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».
«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής.
Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα.
Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Για το ίδιο θέμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα χθες, τονίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες του YPG στη Συρία είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης «τρομοκρατικής ομάδας». Παράλληλα, χαρακτηρίζει την τελευταία κίνηση των ΗΠΑ «μεροληπτική, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια».
Τι είπε ο Ερντογάν για την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, το θέμα της αναβάθμισης 80 τουρκικών F-16 και της πώλησης 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα, βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση – αρχικά – του πλάνου αναβάθμισης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να κάνει το δικό του σχόλιο σε επαφή που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους την Παρασκευή, με αφορμή και την επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Ερντογάν να τοποθετηθεί σε δημοσιεύματα που θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, να προσπαθεί να αποτρέψει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία.
Στο ερώτημα αυτό, ο Ερντογάν δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε και να στηριχτούμε σε υποθέσεις. Επομένως, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις θα κάνει ο Μπάιντεν. Φυσικά, τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης εκεί, είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Επομένως, περιμένουμε να τα δούμε όλα μαζί, ειδικά τις δηλώσεις του Μπάιντεν. Αφού τα δούμε, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας».
Τα σενάρια για τουρκικό βέτο
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπό το πρίσμα να μην διαταράξει αφενός τη δομή της Συμμαχίας και αφετέρου την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.
«Όρος» της Άγκυρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ο διάλογος για την ασφάλεια, που έχει παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, να αυξηθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτό που η Άγκυρα θεωρεί, τρομοκρατία.
Οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας έχουν ήδη αρχίσει από τις δυτικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος της Άγκυρας, κάτι που μπορεί να φέρει θετικά ανταλλάγματα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.
ΗΠΑ: Η Τουρκία να αποσαφηνίσει τη θέση της
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.
Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αιχμηρή απάντηση στον Ερντογάν
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, καθώς και το δικαίωμα κάθε χώρας να αποφασίζει για το δικό της μέλλον, την δική της εξωτερική πολιτική και την ασφαλείας της.
«Σεβόμαστε τις πολιτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία και μια απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια απόφαση που θα παρθεί κυριαρχικά από αυτά τα έθνη» αναφέρει.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν μια ενδεχόμενη αίτηση από την Φιλανδία και την Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση. Θα σεβαστούμε την όποια απόφαση πάρουν» συμπληρώνει.
«Συμφωνούμε με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ ότι υπάρχει ισχυρή συμμαχική υποστήριξη για μια πιθανή αίτηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Και οι δύο χώρες είναι στενοί και πολύτιμοι αμυντικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και έχουν συνεργαστεί στενά με το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Θα έκαναν τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και θα συνεισέφεραν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης» εξηγεί και καταλήγει πως «η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και κρίσιμος περιφερειακός εταίρος. Σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για ερωτήσεις σχετικά με τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν».
Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία
«Να συζητήσουν με την Τουρκία» σχεδιάζουν Σουηδία και Φινλανδία αύριο, Σάββατο, στο Βερολίνο, μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία» συμπλήρωσε.
«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.