Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τελεσίγραφο εισβολής στην Ουκρανία παραδίδει ο Β.Πούτιν στο ΝΑΤΟ: «Αποχωρήστε από Κεντρική και Αν. Ευρώπη»!

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του έδωσε τελεσίγραφο στη Δύση και το ΝΑΤΟ αν συνεχίσουν να επιμένουν για επέκταση προς τα ανατολικά. 

Συνδέοντας ευθέως το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία με την «άνευ προϋποθέσεων συμμόρφωση» του ΝΑΤΟ έναντι των ρωσικών απαιτήσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι θα «ζυγίσει» σειρά επιλογών που θα θέσει ενώπιον του το στρατιωτικό επιτελείο εάν η Δύση αρνηθεί να παράσχει τις νομικά δεσμευτικά εγγυήσεις ασφαλείας που έχει θέσει προς διαπραγμάτευση, με κεντρικό άξονα τον αποκλεισμό μελλοντικής ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία και την «οπισθοχώρησή» της από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο Γ.Στόλτενμπεργκ θα συγκαλέσει συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση, που θα συνιστά και την «ώρα της αλήθειας» στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, «ανοίγει» με την έλευση του 2022, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να δρομολογεί τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την 12η Ιανουαρίου, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της Συμμαχίας, σύμφωνα με το

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από πλευράς του αναφέρει ότι έχει λάβει τη σχετική πρόταση, επισημαίνοντας ότι ακόμη μελετάται και εκκρεμεί η οριστικοποίηση της διάταξης και της ημερομηνίας. Το σχήμα είχε συνεδριάσει τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019 και έκτοτε όλες οι απόπειρες να οριστεί ημερομηνία νέων συνομιλιών είχαν αποβεί άκαρπες.

Παράλληλα, με τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ, θα λάβουν χώρα και διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης, καθώς και συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα, η Ρωσία θέτει προς διαπραγμάτευση δέσμη νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας με τις οποίες ζητά επί της ουσίας από τη Συμμαχία να επιστρέψει στα… σύνορα του 1997.

Στη λίστα των προτάσεων που έχει παρουσιάσει το Κρεμλίνο τίθενται αιτήματα τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη Δύση και σαφώς θα απορριφθούν από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους και πρωτίστως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, γεγονός που καθιστά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις «ναρκοπέδιο».

Στο προσχέδιο οκτώ σημείων για τη σύναψη σχετικής συνθήκης με τη Δύση, η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 -στις οποίες περιλαμβάνονται η Πολωνία, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας και βαλκανικά κράτη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με την προειδοποίηση ότι, εάν οι ρωσικές θέσεις δεν γίνουν σεβαστές, θα δοθεί «απάντηση με κατάλληλα στρατιωτικά-τεχνικά» μέτρα.

«Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι ενέργειές μας δεν θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά από την άνευ προϋποθέσεων συμμόρφωση έναντι των ρωσικών αιτημάτων. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς δεν είναι αποδεκτή» διαμήνυσε την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης

Κληθείς να αποσαφηνίσει ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας, ο Πούτιν είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν την Κυριακή, από τη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι «μπορεί να είναι ποικίλη», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ότι θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα του υποβάλλει το στρατιωτικό επιτελείο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

O ίδιος επανέλαβε ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα και δεν θα επιτρέψει στη Δύση να την διασχίσει.

Για τη Ρωσία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε σημείο που απλά πρέπει να τους πούμε ‘τέλος’» ανέφερε για να προσθέσει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει πυραύλους στην Ουκρανία που θα χρειαστούν μόλις τέσσερα ή πέντε λεπτά να φθάσουν τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι αναμένει «εποικοδομητική» απάντηση από τη Δύση έναντι των ρωσικών αιτημάτων, τα οποία δήλωσε πως το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα προκειμένου να ενισχύσει την πίεση στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ώστε να διαρπαγματευτούν μία συμφωνία ασφαλείας.

«Δεν το κάναμε για να τις δούμε [σ.σ.] τις προτάσεις να μπλοκάρονται, αλλά για να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα μέσω διπλωματικής διαπραγμάτευσης που θα επισφραγίζεται με νομικά δεσμευτικά έγγραφα» δήλωσε ο Πούτιν, βάσει των όσων μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιχειρήσουν να «σύρουν» επί μακρόν τις συνομιλίες και να τις χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να συγκεντρωθεί στρατιωτική δύναμη κοντά στη Ρωσία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει ουσιαστικές συζητήσεις με τη Μόσχα στις αρχές του επόμενου έτους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η Συμμαχία δεν προτίθεται να κάνει κανέναν συμβιβασμό έναντι της Μόσχας ως προς το μείζον ζήτημα της ενδεχόμενης μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της.

«Οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει βέβαια να σέβεται τις βασικές αρχές επάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια» έχει υπογραμμίσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας πως το ΝΑΤΟ θα διαβουλευθεί με το Κίεβο αναφορικά με τις επικείμενες συνομιλίες με τη Μόσχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συναινούν στο να συζητηθούν οι ρωσικές ανησυχίες, σημειώνοντας όμως πως το Κρεμλίνο γνωρίζει εξ αρχής ότι ορισμένες απαιτήσεις της δεν θα γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, έχει αποκλειστεί -μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον- οποιαδήποτε διά ζώσης συνάντηση μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο διάλογος επίκειται να «ανοίξει» την ώρα που ρωσική στρατιωτική δύναμη μεγαλύτερη των 100.000 στρατιωτών έχει «κυκλώσει» την Ουκρανία, με τη Ρωσία να διαψεύδει επισήμως μεν ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά να συντηρεί την απειλή στρατιωτικής αντιπαράθεσης, έχοντας φθάσει σε σημείο να προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση παρόμοια με αυτήν της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962 που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη 7ης Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς.

Tags
Back to top button