Σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί αρνητικά η κοινή γνώμη της Τουρκίας η εφημερίδα Hurriyet φιλοξενεί ένα εκτενές δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές Αρχές έδιωξαν με τη βία χιλιάδες μετανάστες από τη χώρα, τους τελευταίους μήνες στέλνοντάς τους πίσω στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου.
Οι Τούρκοι υπάλληλοι οι οποίοι τηρούν ανωνυμία, δεδομένου ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης, έδωσαν τα στοιχεία στο τουρκικό υπουργείο εσωτερικών.
Οι τουρκικές αρχές έστειλαν μήνυμα στην Αθήνα ότι «δεν είχε τηρηθεί η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ οι Έλληνες αγνοούν επίσης τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ως μέρος της συμφωνίας, «οι Έλληνες αξιωματούχοι θα πρέπει να επέστρεφαν τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης από την Ελλάδα, με την σύλληψη τους στην συνοριακή πύλη στα Ύψαλα στη βορειοδυτική τουρκική επαρχία της Αδριανούπολης. Αλλά αυτοί αποστέλλονταν πίσω στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου με τη χρήση «ελιγμών» , δήλωσαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είχε στείλει πάνω από 3.000 μετανάστες πίσω στην Τουρκία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χρησιμοποιώντας αυτή την μέθοδο.
Μάλιστα παραθέτουν ομολογία Σύρου μετανάστη ο οποίος δήλωσε : «η ελληνική αστυνομία μας χτύπησε», φέρεται να δηλώνει ο ίδιος και μερικοί συμπατριώτες του.
Ο İbrahim Adnan Onal, ένας Σύρος που διέσχισε παράνομα τα σύνορα προς την Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες αφού πέρασε τέσσερα χρόνια στην Τουρκία, δήλωσε ότι οι ο Έλληνες αστυνομικοί τον ίδιο και άλλους μετανάστες τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε βάρκες και να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία .
«Εγώ και πολλοί άλλοι εισήλθαμε στην ελληνική πλευρά από το χωριό Karakasım στην Αδριανούπολη μέσω του ποταμού Έβρου με βάρκες που μας έδωσαν οι διακινητές . Εκεί η ελληνική αστυνομία μας συνέλαβε. Μας έστειλαν πίσω σε ομάδες των οκτώ σε πλοιάρια μέσω του Έβρου αφού κρατηθήκαμε χωρίς φαγητό ή νερό για δύο ημέρες.», δήλωσε ο Onal στις 3 Φεβρουαρίου.
«Δεν μας πήγαν καν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα. Μας κράτησαν, μαζί με τα παιδιά μας, μέσα στο κρύο επί δύο ημέρες και μετά μας χτύπησαν και μας ανάγκασαν να μπούμε στις βάρκες που θα μας πήγαιναν πίσω στην Τουρκία», είπε ο Osman Alehbir, ένας Πακιστανός που ήταν ανάμεσα στους 40 τελευταίους, όπως λέει η Hurriyet, που εξαναγκάστηκαν δια της βίας να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας καταλήγει με την επισήμανση ότι «Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που γύρισαν στην Τουρκία κατέθεσαν έγγραφες διαμαρτυρίες στη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης για τη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες αστυνομικοί τούς βασάνισαν και τους κατάσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα».
Η απειλή είναι πλέον ξεκάθαρη , η Τουρκία θα μας στείλει καραβάνια προσφύγων και παράνομων μεταναστών στις ελληνικές ακτές η Τουρκία, μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε «υποσχεθεί» την έκδοση των οκτώ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μελβούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως η Άγκυρα εξετάζει όλα τα μέτρα που μπορεί να λάβει, μεταξύ αυτών και την ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα.
Χοντραίνουν την αντιπαράθεση οι Τούρκοι πλέον θέλοντας να μας αναγκάσουν να υποκύψουμε σε όλα μα όλα τα άνομα αιτήματα τους , ειδικά τώρα που γνωρίζουν ότι η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία από τους δανειστές.
Ένα από τα επίμαχα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι το θέμα των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, λόγω των δεκάδων νησιών και νησίδων που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Επειδή όλες οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν και λογική και αιτία , η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΑΓΕΕΔ αφορά την λογική ενός σχεδίου « μονομερούς επέκτασης» στο μισό Αιγαίο, διότι τα νησιά μας «τους πνίγουν»….. όπως λένε.
Αφορμή δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ναυτιλίας στις αρχές Ιανουαρίου σχετικά με τα σχέδια εποικισμού 28 μικρών νησιών του Αιγαίου τα οποία χαρακτήρισε ως «κατοικήσιμα» , προκαλώντας την οργή της Άγκυρας…που αλλιώς έχει σχεδιάσει τα πράγματα.
Με αφορμή τα Ίμια θα ξεκινήσει ένας «πόλεμος» με όλα τα μέσα για δεκάδες ελληνικά νησιά που «περικυκλώνουν» την τουρκική ηπειρωτική χώρα». Πρόκειται για την γνωστή «γερμανική θεωρία» του ζωτικού χώρου που για τους νέο-οθωμανούς είναι στο Αιγαίο .
Από τις 29 Ιανουαρίου, Τούρκοι και Έλληνες πολιτικοί και υπουργοί συνεχίζουν να συμμετάσχουν σε έναν «πόλεμο δηλώσεων» , καθώς η ένταση αυξάνεται μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο για τις βραχονησίδες των Ιμίων, οι οποίες αποτελούν «μήλο της έριδος» από τις δύο χώρες, γράφει η εφημερίδα hurriyetdailynews.com .
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε το κρεσέντο ως γνωστόν κατηγορώντας τον υπουργός άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.
Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ για τον κ. Καμένο ότι «πρέπει να έρθει στα συγκαλά του» πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στην χώρα μας και την Τουρκία.
Τα νησάκια, που είναι γνωστά ως Ίμια στα ελληνικά και Καρντάκ στα τουρκικά, είναι δύο μικρά ακατοίκητα βράχια του Αιγαίου, που βρίσκονται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα κοντά στην νοτιοδυτική ακτή της ηπειρωτικής Τουρκίας. Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά σε έναν πόλεμο το 1996 σε μια κλιμάκωση άνευ προηγουμένου, τονίζει το τουρκικό δημοσίευμα .
Στις παρατηρήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ο κ. Καμμένος έδωσε την απάντηση του επικρίνοντας τον με την έκφραση «γελοιότητες καουμπόη.Θέλουμε ειρήνη. Δεν ψάχνουμε για έναν πόλεμο ή για προβλήματα στο Αιγαίο. Αλλά δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τουρκικό αεροσκάφος που δεν θα αναχαιτισθεί», δήλωσε ο κ. Καμμένος σύμφωνα με το Reuters.
Οι Τούρκοι παρουσιάζουν συνεχώς τα περιστατικά μετά την «επίσκεψη» του Τούρκου ΑΓΕΕΔ μέχρι την 31 Ιανουαρίου θέλοντας να κρατήσουν υψηλούς τόνους.
Επισήμαναν όμως ότι στις 31/1 όταν δύο σκάφη της ελληνικής πλησίασαν τα Ίμια «εισήλθαν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, προκάλεσαν την παρέμβαση του τουρκικού λιμενικού το οποίο ανάγκασε τα ελληνικά πλοία να εγκαταλείψουν τουρκικά ύδατα» , αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, προβάλλοντας την «τουρκική ισχύ» .
Η ένταση επί των Ιμίων αυξήθηκε στον απόηχο της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα με την οποία αποφασίσθηκε η μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα .
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να επανεξεταστούν το ταχύτερο δυνατόν.
Η «επανεξέταση» όταν και εφόσον ξεκινήσει πραγματικά θα οδηγήσει ταχύτατα σε πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες με μεγάλες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.
https://youtu.be/JHQgjxI5sFM?t=1
https://youtu.be/h_IZNHypyEE?t=4