Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα Σκόπια προτείνουν πλέον ανοιχτά αλλαγή ονόματος για να μπουν στο ΝΑΤΟ – Νίκη (;) της Ελλάδας χάριν του «βέτο» Κ.Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008

Τα Σκόπια, υπό τη νέα κυβέρνηση εμφανίζονται πολύ πιο διαλλακτικά ως προς το θέμα της ονομασίας, καθώς αντιλαμβάνονται πώς η μόνιμη σύγκρουση με την Ελλάδα τα θέτει στο περιθώριο και στην απομόνωση. Και εδώ φαίνεται η κρίσιμη απόφαση του 2008 επί Κώστα Καραμανλή να μπει βέτο ως προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ η πΓΔΜ εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα της σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να κάμψει την αντίρρηση της Ελλάδας για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα ο Νικολά Ντιμιτρόφ, κατά πληροφορίες, θα έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στους οποίους θα αναφέρει πώς η συμμετοχή της χώρας του στη Συμμαχία θα βοηθούσε να ηρεμήσει η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έπειτα από μήνες πολιτικών εντάσεων που περιστασιακά έχουν οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Ο κ. Ντιμιτρόφ την Τετάρτη θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά προκειμένου, όπως ο ίδιος αναφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αφότου η Ελλάδα άσκησε βέτο ενάντια στην αίτηση προσχώρησης της βαλκανικής χώρας το 2008, επί Κώστα Καραμανλή.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να ξανασκεφτεί τι είδους γείτονα θέλει. Θλει μια σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη;» ανέφερε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων για να προσθέσει πώς «αν είμαστε καλός γείτονας, τότε ελπίζουμε πως οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα συνειδητοποιήσουν πως αυτή είναι ιστορική ευκαιρία».

Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πώς οι συζητήσεις των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ θα είναι διερευνητικές. Η ελληνική πλευρά θα ακούσει τις απόψεις της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και θα επισημάνει τις θέσεις τις για ακόμη μία φορά πώς λύση στο θέμα της ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει με την έως τώρα στάση των Σκοπίων.

Η πΓΔΜ, η οποία αποκαλεί τον εαυτό της «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εξοργίζει τους Έλληνες που πιστεύουν πως το όνομα υπαινίσσεται εδαφικές αξιώσεις στο βόρειο ελληνικό διαμέρισμα με τη ίδια ονομασία. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, πρώην πρωθυπουργός, συγκρούστηκε περαιτέρω με την Ελλάδα δίνοντας σε αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του αρχαίου Έλληνα πολεμιστή, τον οποίο το κόμμα του προσπάθησε να απεικονίσει ως δικό τους εθνικό ήρωα.

Μια αλλαγή ονόματος έχει αναφερθεί και στο παρελθόν και προηγούμενες προτάσεις περιλαμβάνουν το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η χώρα εξασφάλισε δικαίωμα εισόδου στα Ηνωμένα Έθνη ως ΠΓΔΜ, αλλά ενδείξεις ρωσικής ανάμειξης στα Βαλκάνια έχουν τονώσει την αποφασιστικότητα της Δύσης να επιλύσει την αντιπαράθεση και να παρατείνει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο προσχώρησε στη συμμαχία στις 5 Ιουνίου, μήνες έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος που υποτίθεται πως στηρίχθηκε από τη Μόσχα, η οποία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Αναλυτές στη Δύση έχουν υποστηρίξει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα βοηθούσε και την νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ να γεφυρώσει ένα πολιτικό χάσμα στο οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να μεσολαβήσουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. «Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται ενίσχυση και τίποτα δεν θα ήταν καλύτερο σημάδι επιτυχίας από μια σημαντική πρόοδο στη διαμάχη για το όνομα», τόνισε ο Florian Bieber, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Γκράτς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαιρετίσει την κυβέρνηση στα Σκόπια ως πιο συνεργάσιμο εταίρο σε σχέση με τον σθεναρά εθνικιστικό προκάτοχό της και αξιωματούχοι έχουν καλωσορίσει με επιφυλακτικότητα τα σχόλια του κ. Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο απέκλεισε τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη ενός συμβιβασμού: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που υπάρχει στο τραπέζι για πάνω από δύο δεκαετίες και θα ήταν απερίσκεπτο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οποιοδήποτε νέο όνομα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό μέσω δημοψηφίσματος και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων πολιτικών κομμάτων, πριν θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι μια συμφωνία, η οποία οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε έναν χρόνο, θα βοηθούσε να παραγκωνιστούν εκκλήσεις για επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της περιοχής, κάτι που θα ρίσκαρε την αναβίωση εκρηκτικών πολιτικών και εθνικών συγκρούσεων.

«Τα Βαλκάνια δεν είναι και πολύ ευτυχισμένο μέρος. Σε πολλά μέρη, ο κόσμος αισθάνεται πως υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση των μεταπολεμικών διευθετήσεων που έγιναν μετά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο», τόνισε. «Με το να αποδεχθεί την ΠΓΔΜ, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να λειτουργήσει καθησυχαστικά στην περιοχή».

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει αλλαγή στάσης και προσέγγισης στο θέμα της ονομασίας και αυτό απορρέει σαφώς από το γεγονός ότι μετά το βέτο του Κώστα Καραμανλή, τον Απρίλιο του 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αντιλαμβάνεται πώς η ένταξη της στη Συμμαχία δεν έχει καμία απολύτως τύχη.

Η στάση της τότε ελληνικές κυβέρνησης, που κατάφερε να ανατρέψει την εισήγηση του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπούς υπερ των Σκοπίων δείχνει πώς η ιστορία γράφεται με «Όχι». Αν εγκαίρως η Ελλάδα είχε πει και «Όχι» στα μνημόνια των Γερμανών τότε σήμερα η εικόνα στη χώρα θα ήταν διαφορετική. Όταν σκύβεις το κεφάλι και συνηγορείς σε ότι σου λένε τότε το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Tags
Back to top button