Κύρια θέματα,Ε.Ε.,Ενέργεια • 07/02/2022 - 16:34
Τα εγκληματικά λάθη των ΗΠΑ έχουν τραγικές συνέπειες: Υπό ενεργειακή πολιορκία η Ευρώπη - Kατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η "τρικυμία" της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει εισέρθει η Ευρώπη καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως έρχεται “ενεργειακός χειμώνας”. Η κατάσταση θεωρείται απλά τραγική με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να δώσουν λύση φέρνοντας φυσικό αέριο (ακόμη και) από την Ιαπωνία ή άλλες χώρες της Ασίας.
Δυστυχώς, η Ευρώπη θα πληρώσει τα εγκληματικά λάθη στρατηγικής και διαχειριστικής φύσεως των Αμερικανών. Η χαρακτηριστική κωλυσιεργία και εν τέλει, η αναβολή κατασκευής του East-med θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων κάτι που θα επισπεύσει εξελίξεις μετά το πέρας του χειμώνα.
Η αμερικανική τρικυμία του ιδεολογήματος της “πράσινης ανάπτυξης” θα οδηγήσει αναπόφευκτα- αν θέλουμε να κρατηθούμε ενεργειακά ασφαλείς- στην επαναλειτουργία των εργοστασίων λιγνίτη καθώς και των πυρηνικών εργοστασίων της ΕΕ. Και αυτό μέχρι να κατασκευαστεί ο East-Med.
Υπό ενεργειακή πολιορκία η Ευρώπη – Τρέχει και δεν φτάνει η Ουάσινγκτον
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, έχουν ήδη προσεγγίσει πολλούς σημαντικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών με την Κίνα, σχετικά με την αποστολή των καυσίμων τους στην Ευρώπη εάν ξεσπάσει σύγκρουση για την Ουκρανία.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να “κρατήσει στη ζωή” την Ουκρανία ώστε η χώρα να έχει ενέργεια και άρα να μπορεί να λειτουργεί. Αυτό είναι το διακύβευμα εδώ για τους Αμερικανούς. Η Ευρώπη όμως αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.
H κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικοινωνήσει με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία καθώς και την Κίνα στην προσπάθειά της να βρει επιπλέον καύσιμο.
Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Νιγηρία (θυμηθείτε την περίεργη πρόσφατη έκρηξη σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης πετρελαίου), την Αίγυπτο, τη Λιβύη.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Επιχειρούν δηλαδή να πείσουν κατ’ αρχάς το Κατάρ, και δευτερευόντως την Αυστραλία, να «σπάσoυν» τις παραδόσεις ΥΦΑ σε πελάτες του στην Ασία που είναι κλειδωμένες σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ώστε τα φορτία αυτά να καταλήξουν στην Ευρώπη.
Στη Μόσχα πιστεύουν πως η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην “ενεργειακή πολιορκία” της Ευρώπης στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν οι κυρώσεις να πλήξουν την Μόσχα, όμως η Ρωσία δεν ανησυχεί. Σχεδιάζει να ανακατευθύνει το φυσικό αέριο μακριά από την Ευρώπη και να το πουλήσει στην κινεζική αγορά. Αυτό σημαίνει τέλος οι δύο αγωγοί “Nord-Stream” και “Yamal-Europe”.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την δραματική αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με εσωτερικές αναταραχές και εξεγέρσεις.
Είναι σημαντικό πως την 1η/2/2022 τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είχαν πληρότητα μόλις 37,4% έναντι 54% ένα μήνα πριν ενώ υπολογίζεται ότι την 1η Μαρτίου 2022 η πληρότητα του ευρωπαϊκού μέσου όρου των στρατηγικών αποθεμάτων θα πέσει κάτω του 20%!
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
ΗΠΑ: Ζήτησε από την Ιαπωνία να συνδράμει την ΕΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ιαπωνία αν θα μπορούσε να διοχετεύσει κάποιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, στην περίπτωση που η κρίση με την Ουκρανία προκαλέσει διαταραχές στον εφοδιασμό, δήλωσαν στο Reuters πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης, και η Ιαπωνία είπε πως θα εξετάσει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει.
“Η Ιαπωνία είναι σημαντικός εισαγωγέας LNG αλλά θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουρη ότι διαθέτει αρκετές προμήθειες για εγχώρια κατανάλωση προτού προσφέρει διεθνή βοήθεια” δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα.
Τέσσερις κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν το αίτημα των ΗΠΑ, με μία από αυτές να λέει ότι διατυπώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Καζουμόρι Κασάι, διευθύνων σύμβουλος της JERA Global Markets, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ήταν εύκολο για την Ιαπωνία να ανακατευθύνει ορισμένες από τις εισαγωγές της στην Ευρώπη.
“Δεν θα είναι τόσο εύκολο, αν και δεν θα είναι αδύνατο”, είπε ο Κασάι.
“Γενικά, δεν θα είναι εύκολο καθώς οι ιαπωνικές εταιρίες κοινής ωφέλειας έχουν λίγες εφεδρικές προμήθειες στη διάρκεια του χειμώνα”, είπε και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν θέματα συμβάσεων, καθώς ορισμένα μακροπρόθεσμα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρα προορισμού που ορίζει πού μπορεί να διανεμηθεί ένα φορτίο και θέτει περιορισμούς στους αγοραστές για τη μεταπώληση πλεονάζοντος αερίου.
Η εταιρία του είναι ο εμπορικός βραχίονας της μεγαλύτερης ιαπωνικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας, JERA, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως αγοραστές LNG.
Συνομιλίες με Νορβηγία για αύξηση της τροφοδοσίας σε Φ.Α.
«Δημιουργούμε μία σύμπραξη ενεργειακής ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αφορά κυρίως την τροφοδοσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Συζητούμε και με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία, για την αύξηση των προμηθειών προς την Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από τα γερμανικά μέσα der Tagesspiegel, die Zeit, Handelsblatt και Wirtschaftswoche.
Θυμήθηκαν και τον αγωγό MidCat Αλγερίας-Ισπανίας-Γαλλίας
“Το ΝΑΤΟ θέλει να κατασκευαστεί μια νέα διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία” ανέφερε ισπανική εφημερίδα την Κυριακή.
Πηγές είπαν στη La Vanguardia ότι ο νέος αγωγός θα βοηθήσει στην άντληση αλγερινού φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου που αποθηκεύεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία και από εκεί θα διοχετευθεί στους καταναλωτές στην Κεντρική Ευρώπη.
Η στρατιωτική συμμαχία εξετάζει επίσης την αναβίωση του αγωγού Midi-Catalonia, γνωστό και ως MidCat. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές απέρριψαν τη γαλλο-ισπανική διασύνδεση ως ανέφικτη πριν από τρία χρόνια.
Δεν επαρκεί η βοήθεια του Κατάρ: “Ο μεγάλος σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ”
Το Κατάρ θα μπορούσε να παρέμβει σε περίπτωση ρωσικού μποϊκοτάζ ωστόσο δεν επαρκεί.
Ακόμη κι αν εξαντλούνταν όλες οι δυνατότητες, το Κατάρ θα μπορούσε να μεταφέρει το πολύ 60.000 επιπλέον κυβικά μέτρα την ημέρα στην Ευρώπη. Αυτό θα βοηθούσε ελάχιστα τους Ευρωπαίους, καθώς η συνολική κατανάλωση της ΕΕ είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.
Στην Ευρώπη, το Κατάρ θα μπορούσε να κερδίσει πολλά χρήματα, λόγω των πολύ αυξημένων τιμών της ενέργειας. Για το λόγο αυτό, εδώ και εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες -εξαγωγείς φυσικού αερίου, εκτρέπουν προς την Ευρώπη πολλά δεξαμενόπλοιά τους ,που είχαν με προορισμό την Ασία.
“Ωστόσο, παρά τα τεράστια αποθέματά του, το Κατάρ δεν μπορεί να παράγει και να υγροποιεί άλλο φυσικό αέριο προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές του στην Ευρώπη. Η παραγωγή του Εμιράτου είναι ήδη στο ανώτατο όριο, ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό «Forbes».
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε στη συνέχεια το Εμιράτο «σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ», αποδίδοντας «ειδικό καθεστώς», ένας τίτλος, που δίδεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στενούς συμμάχους, εκτός ΝΑΤΟ προκειμένου να στείλει το LNG στην ΕΕ…