Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο στόχαστρο Ρωσίας, Τουρκίας & Ιράν η Ελλάδα: Ισχυρή σύσταση στα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τον Περσικό Κόλπο!

Το υπουργείο Ναυτιλίας προβαίνει σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

Η Ελλάδα ειδοποίησε όλα τα πλοία της χώρας να «προσαρμοστούν στην απαράδεκτη κατάσταση» όταν πλέουν στον Περσικό Κόλπο.

Αξιωματούχοι εκφράζουν ανοιχτά φόβους ότι το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλες κατασχέσεις ελληνικών πλοίων, μετά το περιστατικό της Παρασκευής 

Επιβεβαιώνεται έτσι η αρχική εκτίμηση πως θα τεθεί μπλόκο στα ελληνικά πλοία στον Περσικό.

Θέλουν να πλήξουν την ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα!

Ο Ευρασιατικός άξονας Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας είχε εξαρχής στοχοποιήσει την Ελλάδα, λόγω και των αφορμών που δώσαμε, ώστε να κτυπηθεί η ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα.

Η κατάσχεση από το Ιράν δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής αποστολών αργού από μια περιοχή που αποτελεί ζωτικό κόμβο του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Η Ελλάδα είναι το έθνος με τα περισσότερα πετρελαιοφόρα στον κόσμο, κάτι που καθιστά κάθε διαμάχη με το Ιράν δυνητικά σοβαρή για την παγκόσμια αγορά. Παρομοίως, περίπου το ένα πέμπτο της ημερήσιας προμήθειας αργού διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ..

Περίπου το 27% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd., μονάδας της μεγαλύτερης ναυπηγικής εταιρείας στον κόσμο.

«Οι ναυλωτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο Matt Stanley, έμπορος και μεσίτης της Starfuels στο Ντουμπάι. «Το Ιράν θα είναι εξαιρετικά προστατευτικό έναντι όλων των περιουσιακών τους στοιχείων».

Τουρκικά ΜΜΕ: Πώς αυτό συνδέεται με τα ελληνοτουρκικά

Τουρκικά ΜΜΕ σήμερα σε ανάλυση τους για το συμβάν Ιράν-Ελλάδας αναφέρουν πως η Τεχεράνη αιχμαλώτισε τα δύο ελληνικά πλοία καθώς ως αντίποινα στις ΗΠA.

Το συμβάν αυτό επιβεβαιώνει όπως λένε τα όσα είπε πρόσφατα ο Ρ.Τ.Ερντογάν για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Αζερμπαϊτζάν ότι «Η Αμερική έχει αυτή τη στιγμή 5+4, δηλαδή 9 βάσεις στην Ελλάδα. Λοιπόν, εναντίον ποιών δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις εκεί; Να τι λένε: «Ενάντια στη Ρωσία…» Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς. Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία».

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να περικυκλώσουν την Τουρκία. Αυτές τις μέρες η Ελλάδα ξεκίνησε τις διαδικασίες απόκτησης των αεροσκαφών F-35 .

Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής στις επιθετικές πολιτικές που ακολουθεί στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού των νησιών.

Ο ΗΠΑ κάνουν κάποιους γεωπολιτικούς υπολογισμούς: η Ρωσία δεν κάνει πίσω, η Μαύρη Θάλασσα είναι ακόμα κλειστή για τις ΗΠΑ και η επιλογή της Γεωργίας είναι στο τραπέζι.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εξελίξεις σε αυτή τη διαδικασία, για παράδειγμα, η κατάσχεση ενός ρωσικού πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Μεσόγειο από την Ελλάδα πρόσφατα και η κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να λειτουργεί ως το “μακρύ” χέρι των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ο Ερντογάν.

Μια άλλη εξέλιξη για τις ΗΠΑ είναι το Ιράν. Αφού ο Ιμπραήμ Ρεΐσι έγινε Πρόεδρος του Ιράν, δεν υπάρχει το Ιράν που να κλείνει το μάτι στη Δύση όπως ήταν στην εποχή του Ροχανί.

Υπάρχει ένα Ιράν που ακολουθεί μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική. Επομένως, έχουμε την ιρανική πραγματικότητα ακριβώς δίπλα μας και ο Αρχηγός του Ιρανού Προέδρου φαίνεται να μην αστειεύεται. Όπως φάνηκε στην τελευταία υπόθεση των ελληνικών τάνκερ”.

Συνεπώς και οι Τούρκοι δεν αποκλείουν και άλλα επεισόδια.

Tags
Back to top button