Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε την εξουσιοδότηση της για την εκτέλεση θανατοποινιτών από εκτελεστικό απόσπασμα στην πολιτεία του Μισισιπή.
Λόγω της αντισυνταγματικής φύσης από την χρήση θανατηφόρων ενέσεων, ένας βουλευτής πρότεινε την ιδέα να επιτραπεί στην πολιτεία να χρησιμοποιήσει την χρήση αερίων ή ηλεκτρικού ρεύματος , αντί για το εκτελεστικό απόσπασμα . Μόνο που δεν έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους .
Οι μέθοδοι που αναζητήθηκαν ήταν η θανατηφόρο ένεση, το άζωτο ακολουθούμενο από υποξία, και το εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με την ηλεκτρική καρέκλα.
Στην ψηφοφορία στην βουλή των αντιπροσώπων του Μισισιπή πέρασε η εκτέλεση από εκτελεστικό απόσπασμα με 75 υπέρ και 43 κατά .
Ο δικαστής Άντυ Γκίπσον στήριξε το νομοσχέδιο όπως και ο γενικός εισαγγελέας Jim Hood.
«Έχω μια υπόθεση κάποιου του οποίου η κόρη βιάστηκε και εκτελέστηκε πριν από 25 χρόνια και το άτομο εξακολουθεί να αναμένει εκτέλεσή του», δήλωσε ο Γκίπσον. «Αν θέλουμε να έχουμε θανατική ποινή, αυτό το νομοσχέδιο θα μας δώσει επιλογές» , δήλωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά τα θανατηφόρα κοκτέιλ φαρμάκων, η εκτεταμένη χρήση τους έχει οδηγήσει σε έλλειψη την προμήθεια θανατηφόρων δόσεων. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 47 κρατούμενοι καταδικασμένοι σε θάνατο οι οποίοι αναμένουν να εκτελεσθούν.
Από τις 33 πολιτείες που επιτρέπεται η θανατική ποινή, μόνο η Οκλαχόμα και η Γιούτα έχουν επιλογή το εκτελεστικό απόσπασμα.
Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης για θανατοποινίτες , στην πολιτεία του Μισισιπή υπήρχε παλιότερα (1804-1940) η εκτέλεση δια απαγχονισμού, ενώ από το 1954 έως το 1952 η χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας. Μετά και μέχρι το 1989, η πολιτεία χρησιμοποίησε θάλαμο αερίων, ενώ το 1984 ο νομοθέτης ενέκρινε την θανατηφόρο ένεση.
Οι εκτελέσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά την επανένταξη της θανατικής ποινής στο ποινικό σύστημα το 1976, αλλά άρχισαν να μειώνονται σταδιακά από το 2000.