Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 17/03/2021 - 8:30
Στην Λιβύη πάει ο Κ.Μητσοτάκης με την ελπίδα να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Άγκυρα ζητάει αυτοαφοπλισμό και παράδοση της Ελλάδας στις διερευνητικές επαφές
Αδιέξοδες οι συνομιλίες με την Άγκυρα
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Την Λιβύη θα επισκεφτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ελπίδα να διαπραγματευτεί με το νέο πρωθυπουργό της χώρας Abdul Hamid Dbeibah, ένα ελληνο-λιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, το οποίο θα ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο τουρκολιβυκό.
Στην κυβέρνηση βλέπουν πως η διερευνητικές επαφές με την Τουρκία χτυπάνε «τοίχο» και πως δεν πρόκειται να προκύψει κάτι από αυτές που να συνάδει με τους νόμους της Λογικής.
Η Τουρκία ζητάει παράδοση της Ελλάδας άνευ όρων και άνευ πολέμου
Κατά τον 62ο γύρο των συγκεκριμένων τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας, που διεξήχθη στην Αθήνα η τουρκική πλευρά επέμεινε στην την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή.
Δηλαδή η Τουρκία όχι μόνο θέλει να αρπάξει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης, αλλά μας ζητάει να αυτοαφοπλιστούμε ώστε να μην είμαστε σε θέση να διεξάγουμε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας.
Η Αθήνα στρέφεται στην Λιβύη με την ελπίδα να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Λίβυο ομόλογό του και τον συνεχάρη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης καθώς υπάρχει η σκέψη μιας προσέγγισης με την Λιβύη σε περίπτωση που υπάρχουν ευήκοα ώτα.
Η συζήτηση -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- διεξήχθη σε θερμό κλίμα “που επιβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών”.
Ο κ. Μητσοτάκης, αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Dbeibah να επισκεφθεί προσεχώς την Λιβύη.
Πολλοί υποστηρίζουν πως ο νέος Λίβυος πρωθυπουργός ήταν αναγκασμένος να αποδεχτεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και ότι αυτός ήταν ο όρος της Άγκυρας για να αποδεχτεί την παραίτηση του τουρκόφιλου Φ.Σάρατζ και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Λένε μάλιστα, πως ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα νέο ελληνολιβυκό μνημόνιο που θα ορίζει τις θαλάσσιες ζώνες με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Όπως είναι γνωστό μια συμφωνία αντικαθίσταται με μια νεότερη
Βέβαια, θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πρόταση θα προσφέρει κάποια ανταλλάγματα, ίσως μειωμένη επήρεια, ώστε να γίνει αποδεκτή.
Αλλιώς δεν μπορούμε να φανταστούμε για πιο λόγο θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει συμφωνήσει με την Τουρκία να αρπάξει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία Σήμερα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις πολιτικές διαβουλεύσεις, τις οποίες θα διεξαγάγουν διευρυμένες αντιπροσωπείες υπό την αιγίδα του γ.γ. του υπ. Εξωτερικών Θεμ. Δεμίρη και του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία και η τοποθεσία της διεξαγωγής του 63ου κύκλου των επαφών στην Τουρκία.
Χθες οι αντιπροσωπείες ήταν οι ίδιες με εκείνες που είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον πρέσβη ε.τ. Π. Αποστολίδη και τον κ. Ονάλ. Λίγο πριν από το γεύμα που ακολούθησε, μετά τις διερευνητικές, τις αντιπροσωπείες συνάντησε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η οποία μετέφερε τη βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη να συνεχιστεί η διαδικασία στο ίδιο πλαίσιο και με τον ίδιο χαρακτήρα.
Στις σημερινές, διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετάσχουν, εκτός από τους κ. Δεμίρη και Ονάλ, διπλωμάτες με ειδίκευση σε μια σειρά θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι την τουρκική αποστολή πλαισιώνει και διπλωμάτης με εμπειρία στο Κυπριακό, κάτι που υποδηλώνει ότι τις δύο πλευρές θα απασχολήσει, έστω επιδερμικά, η επερχόμενη άτυπη πενταμερής στη Γενεύη.
Τουρκία: Ζήτησε τον αφοπλισμό της Ελλάδας
Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως οι διερευνητικές πήγαν αρκετά καλά και τονίζουν πως βασικός στόχος των δύο μερών είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών οι οποίοι λειτουργούσαν στο παρελθόν.
Φυσικά και για αυτούς οι επαφές πήγαν «αρκετά καλά» αφού μόνο τουρκικά αιτήματα-απαιτήσεις υπάρχουν στο «τραπέζι», η ελληνική πλευρά δεν ζητάει τίποτα.
Αρκεί να δούμε τι θα συζητηθεί σήμερα στις πολιτικές διαβουλεύσεις:
Ζητήματα όπως αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αποστρατικοποίηση νησιών, η μη έκδοση μελών FETO (γκιουλενιστές) στην Τουρκία και η παρουσία τους στην Ελλάδα, το Κυπριακό, οι διαφορές στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως η προχθεσινή ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας προς την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Εμείς αν και έχουμε πολλά θέματα που θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε, δεν βάζουμε κανένα.
Μπορούμε να ζητήσουμε την αυτονομία Ίμβρου και Τένεδου, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως επίσης και επιστροφή της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους, που χάθηκαν στους διωγμούς του 1945, του 1955, του 1963 και του 1974.