Στα όπλα βρίσκεται ο ελληνισμός και καθόλου τυχαία τη δεδομένη χρονική στιγμή η άσκηση διάβασης ποταμού και χρήσης πλωτών μέσων από το Δ’ Σώμα Στρατού. Σε οποιαδήποτε τουρκική επίθεση στη Κύπρο η απάντηση θα είναι άμεση. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι μονάδες που επανδρώνουν τις συστοιχίες των βλημάτων επακτίου αμύνης ΜΜ-40 Exocet στην Κύπρο, μετά τις τουρκικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι κινητοί εκτοξευτές είναι διασπαρμένοι σε διάφορα σημεία της νότιας Κύπρου και ακόμα και αυτή την στιγμή οι μονάδες τους βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένη επιφυλακής.
Εχουν ακτίνα δράσης περί τα 75 χλμ.
Οι κυπριακές συστοιχίες επάκτιας άμυνας MM-40 Exocet (24 πύραυλοι συνολικά) αγοράστηκαν από την Εθνική Φρουρά το 1994 επί Γλαύκου Κληρίδη λίγο μετά την αγορά των αντίστοιχων ελληνικών συστοιχιών του ίδιου όπλου.
Ο Exocet ακόμα και στην έκδοση του Block 1 όπως τα βλήματα που εξοπλίζουν τα σε πολύ χαμηλό ύψος 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming) μέχρι να πλησιάσει το βρεθεί πλησίον του στόχου.
Συγκεκριμένα, και σε ότι αφορά την καθοδήγηση του ο πύραυλος εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς το στόχο βάσει αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας (INS) και όταν φτάσει σε μικρή απόσταση από την προκαθορισμένη εκτιμώμενη περιοχή του στόχου, χωρίς πρακτικά να έχει εντοπιστεί, τότε και μόνο ενεργοποιεί τον ενεργό αισθητήρα του εντοπίζοντας και κλειδώνοντας το στόχο, αφήνοντας έτσι τα ελάχιστα δυνατά περιθώρια αντίδρασης.
Αυτό γιατί η κατεύθυνση μέσω του INS είναι εντελώς παθητική διαδικασία δεν εκπέμπει δηλαδή κανένα Η/Μ ίχνος (οπότε και δεν μπορεί ναν εντοπιστεί από συστήματα ESM) ενώ επιπρόσθετα δεν εξαρτάται από εξωτερικούς αισθητήρες όπως για παράδειγμα εάν είχε καθοδήγηση μέσω GPS.
Ακόμα και στην περίπτωση που ο στόχος προλάβει να ενεργοποιήσει τα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (ECM), ο πύραυλος «κλειδώνει» στην τελευταία θέση του στόχου και, υπολογίζοντας την προβλεπόμενη μελλοντική του θέση με βάση την τελευταία γνωστή πορεία και ταχύτητα, εκτελεί την αποστολή του.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την εβδομάδα από 10 έως 14 Ιουλίου 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού, με τις ΧΙΙ – ΧVI Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού, καθώς και την 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, πραγματοποίησε εκπαίδευση στα Πλωτά Μέσα.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, εκτελέσθηκαν από τους Σχηματισμούς, ασκήσεις Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Λόχου Πεζικού, κατά τη Διάβαση Ευκαιρίας.
Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η άριστη εκπαίδευση, το εξαιρετικό ηθικό του προσωπικού και η υψηλή λειτουργικότητα των μέσων.
Το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη») είναι σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού.
Ιδρύθηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε σε όλες τις συγκρούσεις που συμμετείχε η Ελλάδα μέχρι τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941.
Επανασυστάθηκε το 1976, με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό στον Ελληνικό Στρατό.
Το Δ΄ Σώμα Στρατού συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 23 Δεκεμβρίου του 1913 στην Καβάλα της Ανατολικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Όταν η Ανατολική Μακεδονία καταλήφθηκε από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνολο του Σώματος, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ιωάννη Χατζόπουλου, αποστρατεύθηκε και του απαγορεύθηκε να προβάλει αντίσταση από την κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς στο Γκέρλιτς της Γερμανίας, ως «επισκέπτες» της γερμανικής κυβέρνησης, όπου παρέμεινε για σχεδόν τρία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετασχηματίστηκε σε Στρατιά Θράκης με έδρα την Αδριανούπολη.
Το 1922, μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία, κάλυψε την απόσυρση πολλών μονάδων στη Θράκη και αποτέλεσε μέρος της Στρατιάς Έβρου.
Το Νοέμβριο του 1940, κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, μετονομάστηκε και πάλι σε «Τμήμα Στρατού Ανατολικής Μακεδονίας» (ΤΣΑΜ) περιλαμβάνοντας το υπόλοιπο του στρατού που πολεμούσε στην Αλβανία.
Τον Απρίλιο του 1941 παραδόθηκε στις γερμανικές δυνάμεις.
Το 1976 το Σώμα ανασυστάθηκε στην Ξάνθη και σήμερα αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού.