Σοκ σε Ελλάδα και όλα αλλάζουν στο Αιγαίο. Ας ελπίσουμε πλέον η Τουρκία να μην παραλάβει το F-35! Πριν λίγο ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε πως η συμφωνία έκλεισε και οι υπογραφές έπεσα.
Από νωρίς σήμερα το πρωί υπήρχε κλίμα αγοράς των ρωσικών S-400 από τη Τουρκία πράγμα που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το μετέδωσε πρώτο στην Ελλάδα με προηγουμενο άρθρο.
Ελληνική παρέμβαση δεν υπήρξε προς τη Μόσχα, ουσιαστική…
Γιατί δηλώσεις τύπου Π.Καμμένου που στο συν 1 θυμήθηκε την ομόδοξη Ρωσία δεν νοούνται ως σοβαρές…
Πλέον το μπαλάκι είναι στη πλευρά ΝΑΤΟ.
Πιο αναλυτικά, υπογράφησαν οι συμβάσεις για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Έχουμε πλέον προβεί σε βήματα με τη Ρωσία για το ζήτημα. Έχουν μπει υπογραφές σε συμφωνίες», φέρεται να είπε ο τούρκος ηγέτης σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Θεού θέλοντος, θα δούμε τους S-400 στη χώρα μας και θα γίνει κοινή συμπαραγωγή τους», προσέθεσε.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι «επί χρόνια η Τουρκία δεν μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε» και «αναγκάστηκε να το αναζητήσει αλλού».
«Και αυτές οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων. Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, επί χρόνια χρησιμοποιεί τους S-300. Για ποιό λόγο λοιπόν (οι ΗΠΑ -σ.σ.) ανησυχούν;», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν σχολιάζουμε» ήταν η απάντηση του σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε.
Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για συμφωνία κορυφαία σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο ασφάλειας η οποία επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα και την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο. Μια προμήθεια που από την στιγμή που υλοποιηθεί, συνολικά θα μετατρέψει τον τουρκικό ενάριο χώρο σε απόρθητο οχυρό, όπως εκτιμούν, σε συνδυασμό με την πλειάδα των εγχώριας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων που αναπτύσσει και κατασκευάζει πλέον η Τουρκία, σε μικρότερες κατηγορίες.
Η τουρκική εφημερίδα Yeni-Safak υπενθυμίζει ότι, όταν η Τουρκία έκανε ανάλογες συνομιλίες με τη Κίνα, οι ΗΠΑ ενήργησαν κατά τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας σαφές ότι στην κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία παρόμοιων συστημάτων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνεπώς η υπογραφή συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να έχει ως συνέπεια να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αγοράσει τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, επιβάλλοντάς της σκληρούς όρους, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ουάσινγκτον κακοπροαίρετη και εκβιαστική.
Η Yeni Safak γράφει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει τα συστήματα S-400 στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι τα συστήματα S-300 που είχε αγοράσει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν.
Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αμερικανικοί Patriot είναι πολύ πιο ακριβοί εν σχέσει με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ σε μια πιθανή συμφωνία αγοράς τους δεν περιλαμβάνονται οι όροι που να αφορούν την μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία, κάτι που η ίδια απαιτεί.
Αν θέλαμε ουσιαστική αμυντική συνεργασία με Ρωσία ήταν και είναι στο χέρι μας. Αλλά ποτέ δεν το επιδιώξαμε.