«Πνίγεται» στο πετρέλαιο Γλυφάδα-Βούλα κτλ καθώς περίπου 400 τόνοι μαζούτ και ντήζελ έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα, ενώ στο φορτίο του δεξαμενόπλοιου- «φάντασμα» υπάρχουν ακόμη 2.000 τόνοι. Φρεαττύδα, Πειραϊκή, η παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και η θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι οι περιοχές του Πειραιά που έφτασε η ρύπανση, ενώ σε παραλίες σε Άγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες. Η αστυνομία άλλωστε έχει απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές τοποθετώντας ειδικές κορδέλες. Έντονη είναι από το πρωί και η δυσοσμία, λόγω της πετρελαιοκηλίδας, που έχει γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές.
Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στα μαγαζιά της παραλιακής στην Γλυφάδα και οι πελάτες φεύγουν άρον – άρον. Απεγνωσμένοι οι ψαράδες δηλώνουν πως δεν ξέρουν πότε θα βγουν ξανά στη θάλασσα.
Το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10/9/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11….
Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!!
Πιο αναλυτικά, μέχρι την παραλία Βούλας έφτασε η πετρελαιοκηλίδα την οποία προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε στη νησίδα Αταλάντη του Σαρωνικού. Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρχές, για να περιορίσουν τη ρύπανση, σε όλη την ακτογραμμή του Πειραιά και στις ακτές του Καλαμακίου, του Αγίου Κοσμά, αλλά και της Γλυφάδας.
Μιλώντας στον realfm ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αποκάλυψε οτι μετά από επικοινωνία με τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, η κατάσταση χειροτερεύει.
«Φοβάμαι ότι θα έχουμε χειρότερα. Η πετρελαιοκηλίδα θα φύγει και προς το Καβούρι», είπε ο δήμαρχος Πειραιά.
Παπανικολάου: «Εφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό»
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Γλυφάδας αναρτώντας στο facebook κείμενο και φωτογραφίες με την πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Γλυφάδας.
Μαύρος εφιάλτης στο Σαρωνικό
Τα σκάφη του λιμενικού έχουν εντοπίσει διάσπαρτες εστίες της ιριδίζουσας επιφάνειας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαμακίου και του Αγίου Κοσμά.
Η κατεύθυνση της κηλίδας είναι νότια-νοτιοανατολική, δηλαδή από την ζώνη του Πειραιά μέχρι και σχεδόν το Ελληνικό και το «όπλο» που έχουν οι Αρχές για να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή είναι το ειδικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τη χώρα μας.
Το συγκεκριμένο σκάφος διαθέτει ραντάρ και αισθητήρες και μπορεί να εντοπίζει τόσο τις πετρελαιοκηλίδες, όσο και την πιθανή πορεία τους και φυσικά να τις αντιμετωπίσουν.
Κουρουμπλής : Δεν μου είπε κανείς ότι θα φτάσει στον Πειραιά
Κανείς δεν με είχε ενημερώσει ότι υπάρχει άλλη διαρροή από το δεξαμενόπλοιο, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του realfm 97.8 με τον Νίκο Στραβελάκη.
Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε οτι δεν υπήρξε καμία αργοπορία στην αντιμετώπιση της κατάστασης και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής, καθώς τα πετρελαιοειδή που δημιούργησαν την ρύπανση ήταν αυτά που διέφυγαν κατά την ώρα της βύθισης.
Απίστευτες καταγγελίες για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου που γέμισε πετρέλαιο τον Σαρωνικό από τη Σαλαμίνα έως τη Βούλα
Απίστευτες είναι οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού για την κατάσταση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο ναυάγησε την Κυριακή με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τόνοι πετρελαίου στον Σαρωνικό, ρυπαίνοντας τις ακτές της Σαλαμίνας, του Πειραιά αλλά και το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας (Άγιο Κοσμά, Άλιμο και Γλυφάδα).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, και παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της πλειοκτήτριας εταιρείας, το πλοίο ήταν υπερήλικο, κατασκευής του 1972 και ως εκ τούτου εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας. Σύμφωνα μάλιστα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, που επικαλείται η ΠΕΝΕΝ, «στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων, έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ
Τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργεί η βύθιση του μικρού Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» της Ναυτιλιακής εταιρίας του Θ. Κουντούρη το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά.
Το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10/9/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11…..
Οι δύο Ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από ρυμουλκό που είχε προσεγγίσει την περιοχή βύθισης του πλοίου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.
Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το πλοίο ήταν κατασκευής του 1972 χωρητικότητας 3205 τόνων. Υπερήλικο το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!!!
Επίσης η ανακοίνωση του ΥΕΝ σχετικά με την βύθιση του πλοίου έγινε μετά από 13 ώρες ενώ στην ίδια αυτή ανακοίνωση όλως περιέργως εκείνο το οποίο βγάζει μάτι είναι η βεβιασμένη αναφορά ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν εντάξει!!
Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!!
Ταυτόχρονα οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με την μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.
Σε ότι αφορά την βύθιση του πλοίου αποδείχτηκε περίτρανα η ανικανότητα, η ανεπάρκεια σχεδιασμού – οργάνωσης και κυρίως των μέσων για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και κατ’ επέκταση της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην Σαλαμίνα αλλά και σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του Πειραιά.
Αποτέλεσμα αυτής της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι η πετρελαιοκηλίδα κατέκλυσε ακόμη και το κεντρικό τμήμα των ακτών του Πειραιά, όπως την Πειραϊκή, την Φρεατύδα κ.λπ.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΥΕΝ σχετικά με τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα που αφορούσαν την ασφάλεια του συγκεκριμένου πλοίου σε συνδυασμό με την πλήρη αποτυχία που σημειώθηκε στην μη επέκταση της πετρελαιοκηλίδας και της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο μικρή σημασία δίνεται στην ασυδοσία των εφοπλιστών και μέσα από ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς ελέγχους διασφαλίζεται η χρησιμοποίηση πλοίων που αποτελούν κινητές οικολογικές βόμβες έτοιμες σε κάθε στιγμή να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή!!!
Ενδιαφέρον έχει και πρέπει να σημειωθεί ότι τις ημέρες της βύθισης του πλοίου και έως χθες ο Υπουργός Ε.Ν παρέμεινε ακλόνητος στο ταξίδι του στο Λονδίνο και στις συναντήσεις του με τους εκεί εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου για να συζητάει μαζί τους την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και περιχαρής δήλωνε από εκεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι «το ΥΕΝ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά» και ότι «έχει ελεγχθεί κατά 90 έως 95% η πετρελαιοκηλίδα» ενώ μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλους φορείς, δηλαδή 4 μέρες μετά το τραγικό συμβάν.
Τα συμπεράσματα οφείλουν να τα βγάλουν ο λαός και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και του Πειραιά που ένα τριήμερο βιώνουν την δυσοσμία και την καταστροφή των ακτών τους!!
Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κυρίως για την κατάσταση στο πλοίο, τις συνθήκες και τα αίτια της βύθισής του καθώς και τους λόγους που ξέφυγε από κάθε έλεγχο η πετρελαιοκηλίδα η οποία προκάλεσε πρωτοφανή θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή..
«Δεν φταίμε εμείς» λέει ο πλοιοκτήτης!
Ο Θεόδωρος Κουντούρης είναι από τους παλιούς πλοιοκτήτες του Πειραιά. Η εταιρεία που εκπροσωπεί, πρέπει τώρα να αναλάβει το βαρύ φορτίο για την καταστροφή στην θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Σε ερώτηση για το εάν το πλοίο απώλεσε όλα τα καύσιμα, απαντά:
«Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα. Έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυμάνσεις».
Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει πως οι εικόνες με το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και την Γλυφάδα οφείλονται στο «Αγ. Ζώνη»! Συγκεκριμένα τονίζει: «Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά. Το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από χθες το μεσημέρι. Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα και ήρθε στο Πέραμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν… φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το «Blue Star Πάτμος», πέρασε ρυμουλκούμενο, το οποίο ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά την διάρκεια της μεθόρμισής του από το νησί (σ.σ. εννοεί την Ίο) εδώ».
«Το δικό σας δηλαδή δεν το παρέσυρε ο αέρας;», ερωτάται στην συνέχεια. Για να απαντήσει: «Όταν αλλάζει ο καιρός… Εδώ στο λιμάνι του Πειραιά γίνονται. Υπάρχουν και άλλα πλοία που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και μπορεί κάποια κομμάτια ρυπάνσεως να είναι και από άλλα πλοία, δεν είναι ότι όλα είναι δικά μας. Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα…«.
Ο κ. Κουντούρης διαψεύδει επίσης πως στο πλοίο δεν υπήρχε το πλήρωμα που θα έπρεπε για να… προλάβει το κακό.
Ακούστε στο παρακάτω βίντεο όλα όσα είπε ο πλοιοκτήτης