Το διεθνές νομισματικό ταμείο προσπάθησε να διαλύσει τις ανησυχίες ότι δεν θα είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Μια μέρα πριν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι θα διακόψει το ελληνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ , αλλά η διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή της.
Η ίδια είπε στον Σόιμπλε και αναφέρεται χτες Παρασκευή στο Νταβός, ότι «το Ταμείο θα παραμείνει προσηλωμένο στις συζητήσεις, με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τη χρήση των πόρων του Ταμείου , αναφέρει το Bloomberg .
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ακριβώς λίγο μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε στο Bloomberg, ότι αν το ΔΝΤ αρνηθεί να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να αναζητηθεί η έγκριση του γερμανικού του κοινοβουλίου για μια νέα σανίδα σωτηρίας .
«Εγώ δεν θα δώσω συμβουλές πως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την άδεια του γερμανικού κοινοβουλίου», είπε σε συνέντευξή του ο Σόιμπλε την Πέμπτη.
«Εάν οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση, με όλη την ευελιξία που τους χορηγείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να επιμείνουν σε αυτά που έχουν εγκριθεί, τότε το πρόγραμμα δεν πρόκειται να συνεχιστεί πλέον» , δήλωσε ο Χερ Σόιμπλε.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο της συνέντευξης του άφησαν για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να τερματιστεί εφόσον δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ.
Με δεδομένο ότι η παρουσία του Ταμείου και μάλιστα με χρηματοδοτική συμβολή αποτελεί πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ο ξένος τύπος έκανε μια ανάλυση για «αποκωδικοποιήσει» τα «μηνύματά » του Γερμανού υπουργού .
Ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης κατά την διάρκεια του σφοδρού προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν μια κόλαση » για την Άγκελα Μέρκελ.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Αυτό όμως είναι μια δύσκολη περίπτωση για τον ίδιο τον Σόιμπλε, διότι το ΔΝΤ επιθυμεί να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι όμως το οποίο απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση.
Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν ένα τρομερό «ατύχημα» για τους Γερμανούς καθώς τότε η γερμανική βουλή θα όφειλε να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, και η επίτευξη πλειοψηφίας θα ήταν αδύνατη.
Επίσης μια τέτοιου τύπου ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν » βούτυρο στο ψωμί» για το κόμμα AfD, το οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ήταν στην Ευρωζώνη και κακώς μπήκε.
Η χώρα μας είναι δυστυχώς έρμαιο των αποφάσεων των δανειστών που παίζουν με την τύχη ενός ολόκληρου λαού. Οφείλουμε να κοιτάξουμε άμεσα προς Ρωσία και Κίνα μεριά αφού πρώτα αποχωρίσουμε εντελώς από την ΕΕ.