Αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης
Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή με την αποχώρηση ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 από τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.
Αιτία στάθηκαν δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στην Ολομέλεια.
Πιο συγκεκριμένα, αφορμή στάθηκε η τροπολογία με την οποία τίθεται πλαφόν 4.600 ευρώ στις συντάξεις και άλλη μία για τις υποχρεώσεις εργολάβων και υπερεργολάβων έναντι των εργαζομένων
Φωνάζοντας «ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ.
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αποχώρησε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης φώναξε προς το προεδρείο και αποχώρησε.
Πρόκειται για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Μετά από μακρά συζήτηση το να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες αποτελεί πλήγμα για το κοινοβούλιο. Αποτελεί τεράστιο ατόπημα», είπε ο κ. Βαρουφάκης και ανακοίνωσε πως το κόμμα του αποχωρεί από τη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μια διαδικασία, την οποία το ίδιο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε αμέτρητες φορές τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Ανάλογη στάση ακολούθησαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση ακολουθεί την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατήγγειλε.
Μεταξύ των δύο τροπολογιών που κατατέθηκαν η μια αφορά το ζήτημα με τις «χρυσές συντάξεις», στις οποίες μπαίνει πλέον ανώτατο όριο.
Η πρώτη τροπολογία
Στις 4.608 ευρώ το πλαφόν για τις «χρυσές» συντάξεις
Πλαφόν ίσο με το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, στα 4.608 ευρώ, θέτει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων, προκειμένου να βάλει φρένο στις «χρυσές» συντάξεις άνω των 10.000 ευρώ που εκδόθηκαν υπό την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με νομοθετική διάταξη που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση επισημαίνεται ότι το το ανώτατο αυτό όριο σύνταξης υπερβαίνει κατά πολύ τα προϊσχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ανώτατο όριο σύνταξης για του; έως 31.12.1992 ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων ανέρχονταν σε 2.773 ευρώ, ενώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ σε 2.373,5 ευρώ.
Μάλιστα, το ανώτατο όριο θα έχει και αναδρομική ισχύ σύμφωνα με την διάταξη, καθώς αναφέρεται ότι «το θεσπιζόμενο ανώτατο ποσό της σύνταξης εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που χορηγούνταν κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/16 και οι οποίες επανυπολογίστηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 14 και 33 του νόμου».
Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων που δικαιούνται τις «χρυσές» συντάξεις ήταν 104 εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολουθούν 91 στη ΔΕΗ και 12 στον ΗΣΑΠ. Οι συντάξεις κυμαίνονται όπως αποκαλύπτει ο πίνακας από 3.000 έως 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι κατηγορίες συντάξεων που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα είναι οι εξής:
– Οριστικές συντάξεις που έχουν ήδη εκδοθεί και καταβάλλονται όπως αποδεικνύεται από τον πίνακα.
– Νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες βρίσκονται υπό έκδοση και δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους. Πολλές από αυτές παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας από τον περασμένο Ιούλιο και δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους από την προηγούμενη ηγεσία.
– Παλιές συντάξεις που μετά τον επανυπολογισμό τους με το νόμο Κατρούγκαλου οδήγησαν σε υπέρογκη αύξηση των καταβαλλόμενων ποσών. Το υπουργείο Εργασίας αναζητά εάν ξεκίνησε η καταβολή των αυξήσεων.
Η δεύτερη τροπολογία
Με τη 2η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας καταργείται η διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις».
Η τροπολογία προβλέπει ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 48 του Ν. 4611/2019 η οποία εισήγαγε την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως σωρευτικό κριτήριο για να θεωρηθεί έγκυρη η καταγγελία σύμβασης εργασίας και το οποίο σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προκάλεσε σύγχυση σε εργοδότες και εργαζόμενους.