Του Κώστα Κομποθέκρα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τρίτοι Διεθνείς Αγώνες Στρατού με τη Ρωσία και την Κίνα να πρωταγωνιστούν στο βασικό αγώνισμα πού είναι το δίαθλο αρμάτων μάχης, στο οποίο συμμετέχουν 19 χώρες.
Οι Διεθνείς Αγώνες Στρατού είναι ένας ετήσιος στρατιωτικός διαγωνισμός που διεξάγεται από το 2015, με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu. Φέτος θα λάβουν χώρα σε περιοχές της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Κίνας.
Με τέσσερις μέρες να έχουν απομείνει για τη λήξη των αγώνων – τους οποίους ο αρχηγός του ρωσικού στρατού Oleg Salyukov χαρακτήρισε τους «καλύτερους στον κόσμο» – τα άρματα και τα πληρώματα της Ρωσίας είναι το φαβορί ανάμεσα σε 19 χώρες.
Τα πληρώματα διαγωνίζονται σε αγώνα ταχύτητας σε πίστα με εμπόδια αλλά και στις βολές.
Ένα από τα ρωσικά πληρώματα πήρε το προβάδισμα από νωρίς, πετυχαίνοντας τον καλύτερο χρόνο (19 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα) και απόλυτη ευστοχία στις βολές, καθώς πέτυχαν και τους πέντε στόχους με την πρώτη προσπάθεια.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή το προβάδισμα είχε η Κίνα με χρόνο 19 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, η οποία φαίνεται να είναι και η μόνη ικανή να απειλήσει τους – περσινούς νικητές – Ρώσους.
Το δίαθλο των αρμάτων διεξάγεται στο κέντρο εκπαίδευσης Alabino στη Ρωσία, ενώ για πρώτη φορά τρεις άλλες χώρες: η Κίνα, το Καζακστάν και η Λευκορωσία αναλαμβάνουν επικουρικά την οργάνωση άλλων αγωνισμάτων.
Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν 8-10 Αυγούστου και οι τέσσερις καλύτερες ομάδες που θα προκύψουν , θα περάσουν στον τελικό, ο οποίος θα γίνει την τελευταία μέρα των αγώνων στις 12 Αυγούστου.
Ο αγώνας μεταδίδεται και τηλεοπτικά με τη μορφή ψυχαγωγικής εκπομπής, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία επίδειξη στρατιωτικής ικανότητας για τις συμμετέχουσες χώρες.
Η Ρωσία χορήγησε στις χώρες που δεν χρησιμοποίησαν τα δικά τους άρματα μάχης το τροποποιημένο T-72BM3, ενώ η Κίνα έστειλε τα δικά της άρματα Type 96. Επίσης η Ινδία συμμετείχε με τα δικά της T-90S τα οποία κατασκευάζονται στη Ρωσία, καθώς και με μία αναβαθμισμένη έκδοση του T-72B3.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στους αγώνες δεν συμμετέχουν χώρες του ΝΑΤΟ. Σχετικά με αυτό ο Salyukov εξηγεί ότι ενώ κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ – που δεν κατονόμασε – προσκλήθηκαν, ωστόσο καμία τελικά δεν ανταποκρίθηκε.
«Ισως δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία», δήλωσε. Σημείωσε ακόμα ότι ο πιθανότερος λόγος που δεν απάντησαν στην πρόκληση αυτές οι χώρες είναι οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ με τη σειρά του επιβεβαίωσε ότι η Συμμαχία έλαβε πρόσκληση για τους αγώνες αλλά επέλεξε να μην συμμετέχει.
«Τέτοιες προσκλήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη διαφάνεια και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης – όπως η εποπτεία των στρατιωτικών ασκήσεων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) – τα οποία η Ρωσία αρνείται συστηματικά», δήλωσε.
Μάλιστα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος του ΝΑΤΟ στη Ρωσία δέχτηκε πρόσκληση για τις τελετές έναρξης και λήξης των Διεθνών Αγώνων Στρατού και αρνήθηκε.
To T-72B3 που εκπροσωπεί τη Ρωσία στους αγώνες είναι μία βελτιωμένη έκδοση του μοντέλου του 2016 με ενισχυμένη θωράκιση.
Η μηχανή αποδίδει 1130 ίππους, αντικαθιστώντας αυτή των 840 ίππων του προηγούμενου μοντέλου. Ετσι βελτιώθηκε η κινητικότητα του άρματος παρά το αυξημένο βάρος των 45 τόνων. Η ταχύτητα του T-72B3 φτάνει τα 70 χλμ/ώρα.
Επιπλέον το άρμα είναι εξοπλισμένο με νέο κανόνι 125 χιλιοστών και υπολογιστή στόχευσης Pine – U ο οποίος επιτρέπει στόχευση σε απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρων.
Το T-72B3 χρησιμοποιείται ήδη από τον ρωσικό στρατό.