Η Τουρκία εκτοξεύει απειλές, ακόμη και για πόλεμο με την Ελλάδα, αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, αλλά μήπως είναι «σκυλί» που γαβγίζει αλλά δεν μπορεί να δαγκώσει στον Έβρο και στο Αρχιπέλαγος; Κι αυτό γιατί τα μέτωπα που έχει ανοίξει στα ανατολικά της σύνορα είναι πολύ πιο μεγάλα και κρίσιμα για την Τουρκία.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων τους από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο σε περιοχές των συνόρων της με το Ιράκ και τη Συρία. Ειδικά στο μέτωπο της Συρίας οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και θα χάνουν περισσότερα τεθωρακισμένα όσο επιχειρούν να καταλάβουν την Al Bab ειδικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.
Στην προσπάθεια λοιπόν να ενισχύουν τις εκεί δυνάμεις τους και να είναι έτοιμες να αντισταθούν στις επιθέσεις που δέχονται από τους Κούρδους, αλλά και τον Συριακό Στρατό έχουν σχεδόν «αδειάσει» τις μονάδες με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα από την ανατολική Θράκη.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πώς ειδικά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 η δραστηριότητα των Τούρκων στα σύνορα του Έβρου είναι από ελάχιστη έως και μηδενική. Είχε αρχίσει η… αποψίλωση πολύ πριν το πραξικόπημα με αρματοφορείς να μεταφέρουν τα ερπυστριοφόρα στα σύνορα με την Συρία όπου υπάρχουν πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στο Αιγαίο, οι δυνάμεις της γνωστής και ως «Στρατιά του Αιγαίου» έχουν μειωθεί για τον ίδιο λόγο. Έχουν μεταφερθεί δηλαδή ολόκληρες μονάδες στα ανατολικά της Τουρκίας προς ενίσχυση των εκεί δυνάμεων. Ακόμη όμως πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα με το Ναυτικού της Άγκυρας. Μετά το πραξικόπημα, πολλοί στρατιωτικοί του Ναυτικού φυλακίστηκαν ή αποτάχθηκαν με συνέπεια τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας να μην μπορούν να επανδρωθούν.
Το Ναυτικό της Τουρκίας ήταν αυτό που είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πώς αρκετά πλοία με το προσωπικό τους αυτομόλησαν τα πρώτα 24ωρα για να επιστρέψουν στη συνέχεια. Εκείνο που έχει σημασία είναι πώς είναι σημαντικά αποδυναμωμένο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τους τελευταίους μήνες δεν έχει πραγματοποιηθεί σχεδόν καμία αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Υπάρχει σαφώς και σοβαρό πρόβλημα με την Αεροπορία της γειτονικής χώρας, αφού δεν διαθέτει πιλότους να πετάξει τα F-16 που διαθέτει, ούτε καν τα CN-235.
Η μόνη ναυτική δραστηριότητα που υπήρξε ήταν αυτή προ τουλάχιστον ενός μηνός, όπου βγήκε υποτίθεται ο Στόλος για επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Αιγαίο. Άλλες χρονιές αυτό σήμαινε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, ακόμη και κρουαζιέρες μέχρι το Σούνιο από τουρκικές κορβέτες ή φρεγάτες σε επίδειξη σημαίας.
Αυτή την φορά δεν κινήθηκε σχεδόν τίποτα. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν πώς ορισμένα πλοία βγήκαν μόνο στον Κόλπο Ξηρού για ορισμένες ημέρες και πραγματοποίησαν τεχνικά γυμνάσια άνευ μάλιστα πραγματικών πυρών. Στο γλώσσα των ναυτικών αυτό σημαίνει πώς έγινε αυτή η επιχειρησιακή εκπαίδευση μόνο και μόνο για να… γνωριστούν τα πληρώματα του πλοίου.
Μαρτυρά το γεγονός αυτό πώς τα προβλήματα είναι σοβαρά στο Ναυτικό της Τουρκίας, όπως και στην Αεροπορία, ενώ ο Στρατός έχει επικεντρωθεί στις μάχες που διεξάγονται στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, όπως και στις οδομαχίες με τους Κούρδους στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.
Είναι λοιπόν σαφές πώς η Τουρκία προβαίνει τόσο έντονα σε φραστικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας παρά σε στρατιωτικές κινήσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Και η εξήγηση σε αυτό είναι πώς το καθεστώς του Ρ.Τ. Ερντογάν δεν μπορεί εύκολα να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Αυτό με την Ελλάδα.
Εκτιμάται επίσης πώς οι όποιες απειλές εκτοξεύονται για αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της Τουρκίας και λιγότερο κατά της χώρας μας. Θέλει ο Ερντογάν να δείχνει ισχυρός και προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο του.
Το γεγονός ωστόσο πώς η Τουρκία έχει αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των τεθωρακισμένων της δυνάμεων από τον Έβρο και τις έχει μεταφέρει στη Συρία ή ότι το Ναυτικό και η Αεροπορία της αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να στήσει ένα σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο ή ένα «θερμό επεισόδιο».
Στο παρελθόν το έχει κάνει με τα ερευνητικά σκάφη που διαθέτει (σαπιοκάραβα), όπως το 1987 με το Σισμίκ, ενώ στα Ίμια δεν έβγαλε παρά λίγα πλοία στο Αιγαίο τα οποία ήταν όλα στοχοποιημένα από τον ελληνικό Στόλο. Κατάφερε όμως η Άγκυρα να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις πάντα κινήθηκαν υποχωρητικά έναντι της Τουρκίας.