Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή • 22/04/2021 - 8:11
Συριακός πύραυλος εξερράγη στην Ντιμόνα: Έπεσε κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ - Ιρανικός «δάχτυλος»;
Αντίποινα στο χτύπημα της Νατάνζ;
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
σήμερα, κοντά στην ισραηλινή πυρηνική εγκατάσταση στη Ντιμόνα, προκαλώντας τον φόβο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Πρόκειται για τις γνωστές-άγνωστες εγκαταστάσεις του Ισραήλ που περιβάλλονται διαχρονικά με άκρα μυστικότητα ενώ το συμβάν είχε σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή Νεγκέβ όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός Στρατός.
Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για τραυματισμούς ή ζημιές στο Ισραήλ.
Ντιμόνα: Ο εφιάλτης ενός πλήγματος των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Στην περίπτωση του συριακού αντιαεροπορικού πυραύλου προφανώς «δεν υπήρχε πρόθεση να χτυπηθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ντιμόνα», δήλωσε ο Χιντάι Ζίλμπερμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Ισραηλινούς να αντεπιτεθούν.
Ο ισραηλινός Στρατός ανέφερε πως σε αντίποινα για το συμβάν εξαπέλυσε νέες επιδρομές στη Συρία εναντίον συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εκτόξευσε τον πύραυλο που εξερράγη στην ισραηλινή επικράτεια.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε ισραηλινή επιδρομή με στόχο θέσεις σε προάστια της Δαμασκού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «καταρρίφθηκαν οι περισσότεροι» από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα ισραηλινά μαχητικά.
Ωστόσο, τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν και υπήρξαν υλικές ζημιές, σύμφωνα με το SANA.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Δεδομένης της ουκρανικής κρίσης και της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Ρωσία ο πυρηνικός εφιάλτης έχει επιστρέψει και πάλι στον πλανήτη.
Το γεγονός ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή όπου δρουν Ιρανοί Al-Quds δημιουργεί υπόνοιες ότι ίσως οι ανακοινώσεις των Ισραηλινών δεν ήταν εντελώς «ακριβείς».
Αποστάτης του συριακού στρατού τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο θέσεις κοντά στην πόλη Ντουμάιρ, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, όπου είναι παρούσες παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Πρόκειται για περιοχή που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από την ισραηλινή Αεροπορία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο πύραυλος που εξερράγη εντός ισραηλινής επικράτειας είχε εκτοξευθεί στη διάρκεια προηγούμενης επιδρομής, αλλά έχασε τον στόχο και έφθασε ως την περιοχή Ντιμόνα
Πάντα κατά τον εκπρόσωπο, ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από συστοιχία SA-5 (σ.σ. ο κωδικός NATO για το σοβιετικό αντιαεροπορικό σύστημα S-200). Εξερράγη περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ρεπόρτερ του Ρόιτερς που βρισκόταν περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια από τη Ντιμόνα άκουσε τον κρότο έκρηξης μερικά λεπτά προτού ο ισραηλινός στρατός αναφέρει μέσω Twitter πως ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν εδώ κι εβδομάδες ότι η αντιαεροπορική άμυνα γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση στην Ντιμόνα και στην πόλη Εϊλάτ, όπου βρίσκεται το λιμάνι που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύεται εν αναμονή πιθανής επίθεσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή με UAV από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, πιθανόν ακόμη και από την Υεμένη.
Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, παραμένει μεγάλη, ιδίως έπειτα από πρόσφατη έξαρση επιχειρήσεων δολιοφθοράς για τις οποίες η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη.
Μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικές ημέρες το Ισραήλ φέρεται να κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και δεν φαντάζει διόλου περίεργο το Ιράν να προσπαθεί να ανταποδώσει.
Τεράστια είναι η ζημιά που έπαθε το Ιράν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ.
Το Ιράν απάντησε με δικό του πλήγμα σε ισραηλινό πλοίο έξω από τις ακτές των ΗΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών και αραβικών ΜΜΕ, το Ιράν έπληξε το πλοίο Hyperion της ισραηλινής εταιρείας PCC έξω από τις ακτές των ΗΑΕ.
Το ισραηλινό πλοίο κτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο ή UAV ενώ δεν υπήρξαν θύματα.
Έχει δημιουργηθεί μία ακόμα εστία έντασης αυτή την φορά στην Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχουν άλλες δύο σε Ουκρανία και Ταϊβάν.
Ο πλανήτης μετά από δεκαετίες πάλι δεν νιώθει ασφαλής.