Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 13/07/2021 - 20:20
Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα: Ο Έλληνας πρέσβης εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις! (upd)
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μισαλλοδοξία έναντι της χώρας μας από την Ελλάδα
Μετά την πρωτοφανή επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του τουρκικού τύπου, η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις για την υπόθεση της Γαλατασαράι.
Πιο αναλυτικά, η Άγκυρα συντηρεί την ένταση για ένα ανύπαρκτο επεισόδιο, καθώς κλήθηκε για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης.
Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην ομάδα της Γαλατάσαράι που επέστρεψε στην Τουρκία από το Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την άρνησή της να υποβληθεί σε rapid test ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό.
—————————————————————
(Ανανέωση 11.00) Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας ξεκάθαρα πολιτικές διαστάσεις στα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την αποστολή της Γαλατάσαραϊ λόγω κορονοϊού.
Η αποστολή του τουρκικού συλλόγου προσγειώθηκε κανονικά στην Αθήνα και στο «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η αποχώρηση από το αεροδρόμιο, καθώς όπως φαίνεται δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας.
Σύμφωνα με αυτό, απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αποστολή της Γαλατά είχε τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές Αρχές.
Επιπλέον, η Τουρκία είναι χώρα όπου πάντα σύμφωνα με το πρωτόκολλο όσοι έρχονται από εκεί στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test. Με βάση αυτό ζητήθηκε από τα μέλη της αποστολής να υποβληθούν σε rapid test αλλά αυτοί αρνήθηκαν επικαλούμενοι τα PCR που είχαν.
Tουρκικό ΥΠΕΞ: Μισαλλοδοξία έναντι της χώρας μας από την Ελλάδα
Στην ανακοίνωσή της, η Άγκυρα βρίσκει την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για «αυθαίρετες ενέργειες», «κακομεταχείριση» αλλά και «αγενή συμπεριφορά».
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατάσαραϊ πήγε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροπλάνο χθες (12 Ιουλίου) για να παίξει έναν φιλικό αγώνα με την ομάδα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού Ελλάδας το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 2021.
«Απέχει πολύ από την καλή πρόθεση και την ευγένεια τα PCR τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μας και τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά να μην θεωρούνται έγκυρα και να ζητείται από ολόκληρη την ομάδα να υποβληθεί πάλι σε τεστ.
Λόγω αυτής της αυθαίρετης προσέγγισης και άσχημης συμπεριφοράς, η ομάδα μας με το δίκιο της επέστρεψε στη χώρα μας χωρίς να εισέλθει στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλωσορίζει μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού».
Δηλώσεις Τερίμ
”Δεν έλειψε το ενδιαφέρον του προέδρου μας. Τον ευχαριστούμε απεριόριστα. Ακούγοντας τη φωνή του αισθανόμαστε πιο ισχυροί. Είπαμε επιστρέφουμε. Είπαμε το να επιστρέψουμε είναι το πιο σωστό. Λαμβάνοντας την απόφασή μας να επιστρέψουμε, αμέσως επικοινώνησαν μαζί μας ο πρόεδρός μας πρώτα, ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός Αθλητισμού μας, ο πρέσβης μας και ο πρόξενός μας.
Αφότου λάβαμε την απόφασή μας, μας έλεγαν ακόμη ελάτε όλοι μαζί να κάνετε το τεστ. Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε το λόγο μάς είπαν ότι θα μας απελάσουν. Κι εμείς είπαμε δεν δίνουμε τα διαβατήριά μας. Ενώ σκεφτόμασταν πως θα γυρίσουμε, πήρε μερικές ώρες.
Οι παίκτες μας βαρέθηκαν, κουράστηκαν και πείνασαν. Δεν υπήρχε φαγητό, νερό. Μετά μας έδωσαν. Το να μην μείνουμε εκεί ήταν η πιο σωστή απόφαση. Οι φίλοι μας -της ομάδας του Ολυμπιακού- έτρεξαν να βοηθήσουν, αλλά δεν έγινε κάτι. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού με πήρε τηλέφωνο.
Μου είπε ότι δεν είχε σχέση με όλο αυτό που έγινε και τον ευχαρίστησα. Αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν καθόλου καλή, εμείς δεν είμαστε άνθρωποι που σκύβουν τον κεφάλι, δεν είμαστε ένα κλαμπ. Πρόκειται για κωμωδία. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιο πράγμα, το συναντήσαμε σήμερα. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν γινόταν και αύριο θα κάναμε πάλι το ίδιο”, ανέφερε.
Πυρ ομαδόν από τα τουρκικά ΜΜΕ
Σύμφωνα με το η Sabah είχε για τίτλο “’Αγενείς’ Έλληνες αξιωματούχοι απέρριψαν τα τεστ PRC της ομάδας της Γαλατασαράι”. Όπου ‘αγενείς’ ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε το αθλητικό club στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε. Σε αυτήν αναφερόταν πως η τουρκική αποστολή είχε στη διάθεση της PCR τεστ που είχαν γίνει τις τελευταίες 72 ώρες, κατ’ απαίτηση των Ελλήνων και πιστοποιητικά εμβολιασμού, παρ’ όλα αυτά δεν πέρασαν από τον έλεγχο όλα τα μέλη, αλλά κάποια.
“Αργότερα ένας εκ των Ελλήνων αξιωματούχων μας είπε πως δεν δέχονται τα PCR τεστ και ότι πρέπει να κάνουμε νέα, με αγενή τρόπο, μολονότι υπάρχει πρωτόκολλο αμοιβαίας αναγνώρισης για τα PCR τεστ, μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αφότου απέτυχαν όλες οι προσπάθειες μας, η ομάδα κίνησε τις διαδικασίες επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη”. Ακολούθως επισημάνθηκε πως η Γαλατασαράι είναι club που φέρει με υπερηφάνεια την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει πολλάκις την Τουρκία στην Ευρώπη. “Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μας προσέβαλαν με αυτόν τον τρόπο. Εκ μέρους της χώρας μας, αναμένουμε μια συγγνώμη των Ελλήνων αξιωματούχων για τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν και ήταν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Επισημαίνεται πως οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στα μέλη της ομάδας να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του lounge, ενώ πρόσφεραν νερό έπειτα από δυο ώρες και αφότου μεσολάβησε η παρέμβαση του Πρέσβη της Τουρκίας. Η Sabah έγραψε και ότι ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μεμέτ Κασάπογλου, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου καταδίκασαν τον τρόπο που φέρθηκαν οι ελληνικές αρχές στη Γαλατασαράι. Η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου άσκησε δριμεία κριτική στις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας πως πλήγωσε το πνεύμα του αθλητισμού.
“Πρωτόγονη η στάση των Ελλήνων”
H Hurriyet κάλυψε ενδελεχώς όσα συνέβησαν, με διαδοχικά δημοσιεύματα. Σε ένα από τα τελευταία, αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου κάλεσε στο τηλέφωνο τον ομόλογο του στην Ελλάδα, Νίκο Δένδια για να του επισημάνει πως η συμπεριφορά της οποίας έτυχε η αποστολή της Γαλατασαράι ήταν αυθαίρετη και πρωτόγονη. Μετά πήρε τηλέφωνο τους προέδρους του αθλητικού οργανισμού, για να τους ενημερώσει πως καταδικάζει όσα έζησαν και ότι η κυβέρνηση είναι 100% μαζί τους”.
“Έφεραν πίσω και εκείνους που είχαν περάσει τον έλεγχο”
H Milliyet είχε και σήμερα στο ‘πρωτοσέλιδο’ της τις δήλωσεις του Φατίχ Τερίμ, προπονητή της Γαλατά, όταν επέστρεψε στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες “οι Έλληνες ήθελαν να μας απελάσουν. Ζήτησαν τα διαβατήρια μας και όταν τους ρωτήσαμε ποιος ήταν ο λόγος, μας είπαν πως θα μας απελάσουν. Τους ενημερώσαμε ότι δεν επρόκειτο να τους τα δώσουμε”. Σε ό,τι αφορά την άρνηση των μελών της αποστολής να υποβληθούν σε νέα rapid τεστ, ο Τερίμ είπε “όταν μου έγινε το σχετικό αίτημα, δεν είχα την παραμικρή αντίρρηση και το έκανα. Πολλά μέλη μας το έκαναν. Αλλά αυτό που έγινε ήταν η απόλυτη κωμωδία. Υπήρχαν μέλη μας που είχαν περάσει τον έλεγχο και είχαν σφραγιστεί τα διαβατήρια τους, παρ’ όλα αυτά τους κάλεσαν να γυρίσουν πίσω. Όλοι ξέρουν πως αυτό που έγινε είναι ντροπή. Η συμπεριφορά τους, οι τρόποι και οι χειρονομίες τους μόνο ευχάριστες δεν ήταν”.
Ο κόουτς της Γαλατασαράι επισήμανε επίσης, πως “υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, που αναφέρει πως επαρκούν τα αποτελέσματα των PCR τεστ. Ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Αλλά μας είπαν να κάνουμε rapid τεστ και όταν ρωτήσαμε γιατί πρέπει να γίνει αυτό, μας απάντησαν πως οι κανονισμοί τους είχαν αλλάξει πριν δυο μέρες. Δεν φέραμε αντίρρηση. Μας είπαν πως η επιλογή θα γίνει τυχαία -δεν θα κάναμε όλοι rapid. Επίσης, τράβηξαν φωτογραφίες των πιστοποιητικών εμβολιασμού μας.
Πολλά από τα μέλη της αποστολής μας δεν επιλέχθηκαν για το τεστ και αφότου οι ελληνικές αρχές σφράγισαν το διαβατήριο τους, πέρασαν τον έλεγχο και κατευθύνθηκαν προς την έξοδο. Όταν είπαμε στους αξιωματούχους πως υπάρχουν τουρίστες που δεν έκαναν το τεστ, όπως και μέλη μας, τους κάλεσαν όλους πίσω -ώστε να υποβληθούν όλοι σε rapid. Από εκείνο το σημείο είχαμε μόνο μια επιλογή: να γυρίσουμε στην Τουρκία. Το φιλικό παιχνίδι γίνεται μεταξύ φίλων, αλλά αυτή δεν ήταν φιλική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ήταν κοντά μας και προσπάθησαν να μας βοηθήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Μεταξύ αυτών που με πήραν τηλέφωνο ήταν και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Τον ευχαριστώ για αυτό. Ό,τι συνέβη δεν έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό, που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την κατάσταση”.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Folomac, με την τουρκική εφημερίδα να μοιράζεται τις πρώτες φωτογραφίες από το σκάνδαλο όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της: «Οι κίτρινοι και οι κόκκινοι άνθρωποι (της Γαλατά) αντιμετώπισαν ένα συγκλονιστικό γεγονός πριν τον φιλικό αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι ελληνικές αρχές, οι οποίες ήταν αλαζονικές για τους παίκτες της Γαλατάσαραϊ, δεν επέτρεψαν την είσοδο στην χώρα στον γίγαντα της Süper Lig. Ο σύλλογος της Γαλατά μάλιστα κυκλοφόρησε στην δημοσιότητα και τις πρώτες εικόνες του σκανδάλου από την Ελλάδα».
Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου
Σύμφωνα με το TRThaber, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».
Ο Τσαβούσογλου σχολίασε μέσω Twitter το «μπλόκο» στην αποστολή της Γαλατασαράι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής πλευράς.
«Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες με δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την άρνηση της αποστολής της Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test κατά την άφιξή της, ενόψει του φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό την Τρίτη και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.
Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:
«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.
Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».
Η αντίδραση της τουρκικής ομοσπονδίας
Θέση για τα όσα συνέβησαν χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πήρε επισήμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά που έτυχε η αποστολή της «Γαλατά» στην Αθήνα και παράλληλα καταδίκασε τη στάση των ελληνικών αρχών.
Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση:
«Η συμπεριφορά στην ομάδα της Γαλατασαράι, η οποία πήγε στην Ελλάδα για να δώσει έναν φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, μετά την προσγείωσή της στην Αθήνα, παρά την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε τη στάση των ελληνικών αρχών που δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλήματος. Είμαστε στο πλευρό της Γαλατασαράι».