Κύρια θέματα, Αφρική • 26/07/2021 - 16:34
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Λιβύη: Τέλος το πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν στην Τυνησία και οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι! (βίντεο)
Ο στρατός στους δρόμους - Έφοδος στο καταριανό Αλ Τζαζίρα
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Άγκυρα με τις εξελίξεις στην Τυνησία η οποία ζει “ημέρες Αιγύπτου” όταν ανατράπηκε ο ισλαμιστής Μόρσι.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας μετά από λαϊκή απαίτηση καρατόμησε τον ισλαμιστή πρωθυπουργό, πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν και των Αδερφών Μουσουλμάνων.
Κατάρ και Τουρκία “οδύρονται” για την απώλεια ενός σημαντικού ισλαμικού πυλώνα. Η Τυνησία εξελισσόταν σε χώρα “κλειδί” για την Τουρκία τόσο στην Αφρική όσο και στην Λιβύη με την οποία συνορεύει…
Ανατρέπονται όλα τα στρατιωτικά σχέδια του Ερντογάν που ζητούσε βάση στην Τυνησία ενώ υπήρχαν πληροφορίες για χρήση των πολεμικών αεροδρομίων της χώρας από τουρκικά UAV.
Η συμμαχία της Άγκυρας με την Τύνιδα και η το Αλγέρι, είχαν «αποκαταστήσει» μια τουρκική επιρροή στην Βόρεια Αφρική που είχε να εμφανιστεί από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η Τουρκία, σε κάθε χώρα της Βόρειας Αφρικής τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, επιχειρούσε να ανασυστήσει το παλιό μπλοκ στης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έφοδος στο Al Jazeera
Οι Τούρκοι και το καταριανό Al Jazeera, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Τουρκίας και των Αδελφών Μουσουλμάνων μιλούν για “πραξικόπημα” και δείχνουν τα ΗΑΕ ως υποκινητή.
Λίγο αργότερα, η τυνησιακή Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στην πρωτεύουσα Τύνιδα και διέταξε όλο το προσωπικό να εκκενώσει τον χώρο.
Το «λουκέτο» στα γραφεία του «Αλ Τζαζίρα» μπήκε μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας, Καΐς Σαγιέντ, να παύσει τον πρωθυπουργό και να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι ισλαμιστές.
Οι άνδρες της τυνησιακής ασφάλειας που πραγματοποίησαν την επιδρομή είπαν στους δημοσιογράφους του «Αλ Τζαζίρα» να φύγουν.
Δείτε βίντεο
Ο Στρατός περικύκλωσε τη Βουλή
Ο Πρόεδρος της Τυνησίας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κάις Σάγεντ έκανε χρήση του άρθρου 80 του Συντάγματος και και έπαψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι μετά από μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με βασικό αίτημα την παραίτηση της ισλαμικής κυβέρνησης που στηρίζεται στο κόμμα Ennahdha (Αδελφοί Μουσουλμάνοι).
Ο στρατός της Τυνησίας έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε αυτό. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στον Μασίσι και δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.
Εξάλλου ο Σάγεντ διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.
Δείτε βίντεο
Συγκρούσεις
Υποστηρικτές του Τυνήσιου προέδρου πετώντας μπουκάλια και πέτρες μπόδισαν υποστηρικτές του κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμιστικού Ενάχντα, να πλησιάσουν τον επικεφαλής του και πρόεδρο της βουλής Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.
Ο Γανούσι παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του, αφού στρατιώτες τον εμπόδισαν να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η προεδρία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλεται η λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για 30 ημέρες. Ο πρόεδρος «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε.
Καταγγέλλουν πραξικόπημα οι ισλαμιστές
«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου, επιτρέπει όμως την αναστολή των δραστηριοτήτων του», εξήγησε ο Σάγεντ, επικαλούμενος το Άρθρο 80 του θεμελιώδους νόμου, που προβλέπει τη λήψη τέτοιου μέτρου σε περίπτωση «άμεσου κινδύνου» για τη χώρα.
Ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης του Ενάχντα, είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».
“Θεωρούμε πως οι θεσμοί εξακολουθούν να ισχύουν και οι υποστηρικτές του Ennahda και ο τυνησιακός λαός θα υπερασπιστούν την επανάσταση”, δήλωσε τηλεφωνικώς ο Γανούσι, ο οποίος ηγείται του ισλαμικού κόμματος Ennahda.
Ξέσπασε σε πανηγυρισμούς ο λαός
Οι ραγδαίες εξελίξεις ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Τυνησίας χθες παρά την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων της αστυνομίας για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις. Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν τη «διάλυση του κοινοβουλίου».
Ο ίδιος ο πρόεδρος κατέβηκε στον δρόμο για να συναντηθεί με διαδηλωτές, εν μέσω κλίματος αγαλλίασης, στους ίδιους δρόμους όπου γίνονταν οι διαδηλώσεις του 2011.
Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση που παραλύει τη χώρα εδώ και έξι μήνες.
Πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγασαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.
Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά κατά του ισλαμικού κόμματος Ennahdha.
Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματός αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως “Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου”.
Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον πρόεδρο Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους
Σοκαρισμένη η Άγκυρα
Ο Πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Şentop, σε μήνυμά του ανέφερε:
“Αυτό που συμβαίνει στην Τυνησία είναι ανησυχητικό. Οι αποφάσεις που εμποδίζουν την εκλογή του εκλεγμένου κοινοβουλίου και των βουλευτών είναι πραξικόπημα κατά της συνταγματικής τάξης. Ο λαός της Τυνησίας θα υπερασπιστεί τη συνταγματική τάξη και το νόμο”.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ömer Çelik τόνισε:
“Η αναστολή του εκλεγμένου κοινοβουλίου και η διάλυση της κυβέρνησης αποτελεί πλήγμα για την πολιτική νομιμότητα. Είναι πραξικόπημα του Προέδρου. Η δημοκρατική επανάσταση που πραγματοποιήθηκε από τον λαό της Τυνησίας το 2011 είναι ένα πολύτιμο παράδειγμα για τον κόσμο και την περιοχή μας “
Ο σύμβουλος του Ερντογάν İbrahim Kalın τόνισε:
“Απορρίπτουμε την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας στην αδελφική Τυνησία. Καταδικάζουμε τις πρωτοβουλίες που στερούνται συνταγματικής νομιμότητας”
Σε γραπτή δήλωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
”Ανησυχούμε βαθιά για την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού. Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των διατάξεων του συντάγματος της Τυνησίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λαός της Τυνησίας, που έχει περάσει επιτυχώς πολλά εμπόδια στο δρόμο προς τη δημοκρατία, θα ξεπεράσει επίσης αυτή τη δοκιμασία.”