Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής να είναι ορατό για πολλές επιχειρήσεις κλίμα προκαλεί πολύ σοβαρά ερωτήματα η "εδνοϋπηρεσιακή/ενδοκυβερνητική" διαχείριση των κρουσμάτων που πλέον έφτασε σε επίπεδο επίσημων ανακοινώσεων από τον ΕΟΔΥ, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την αντιπολίτευση και τον κόσμο να παρακολουθεί τα "κυβερνητικά στρατόπεδα" τα οποία όμως δεν του εξηγούν γιατί μπήκε σε καραντίνα αλλά και γιατί απέτυχε.
¨Όπως πρώτο το η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το δεύτερο lockdown που για πέντε βασικού λόγους απέτυχε.
Τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τις συγκρούσεις μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών, για το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καταγραφή των κρουσμάτων και τις αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς και για τις ευθύνες που υπάρχουν στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Πολιτεία το δεύτερο κύμα πανδημίας, είναι συγκλονιστικά και απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η καραντίνα ήταν το αποτέλεσμα μια μεγάλης διαχειριστικής ανεπάρκειας ή λαϊκά ένα άνευ προηγουμένου "μπάχαλο" που το μόνο που κάνει είναι να ταλαιπωρεί τον κόσμο χωρίς να περιορίζεται η πανδημία.
Το παράλληλο Μητρώο και τα "στρατόπεδα"
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής» αναφορικά με το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καθημερινή διαχείριση της πανδημίας είναι εντυπωσιακά. Και μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός να έσπευσε πρωί –πρωί της Κυριακής να διαψεύσει τα όσα γράφονται στον Τύπο, όμως, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όλα αυτά ήταν λίγο –πολύ γνωστά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί μέτωπα που κάνουν τεράστια ζημιά. Τα δύο στρατόπεδα αποτελούνται από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη.
Παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο και μετά υπήρξαν φήμες ότι οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς «ήταν στα μαχαίρια», στην παρούσα φάση φαίνεται να βρίσκονται μαζί απέναντι στο άλλο στρατόπεδο.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρξαν φήμες ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊοϋ, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία. Ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων.
Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας έλεγε ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κορωνοϊό και είναι πρότυπο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα η συμπρωτεύουσα έγινε η «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.
Οι επιστήμονες –και η κυβέρνηση στη συνέχεια διά του κ. Χαρδαλιά- χρεώνουν στον ΕΟΔΥ προχειρότητες ως προς την καταγραφή των κρουσμάτων και την ενημέρωση που είχαν ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις που έπρεπε.
Υπήρξε ουσιαστικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.
Ετσι είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.
Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο.
Και δημιουργούταν μια τραγελαφική κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.
Ετσι, με δύο διαφορετικές μεθόδους καταγραφής των κρουσμάτων, η ημερήσια ανακοίνωση καταλήγει να είναι μια πρόχειρη συρραφή στοιχείων που αποπροσανατόλιζε τους επιστήμονες και την Προστασία του Πολίτη που έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις.
Με απλά λόγια, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν στα χέρια τους στοιχεία που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα ως προς την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ειδικά σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, γειτονιές της Αττικής κ.λπ.
Τι λέει ο ΕΟΔΥ
Στην απάντησή του ο Εθνικός Οργανισμός, το πρωί της Κυριακής διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί διπλού Μητρώου τονίζοντας ότι: «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ».
Παράλληλα, τονίζει ότι τέτοια δημοσιεύματα συκοφαντούν 2.500 εργαζόμενους ενώ υπογραμμίζει ότι η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ήταν και παραμένει άριστη.
Όμως, διαφορετική γνώμη έχουν γιατροί με πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ που λένε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται είναι το 1/3 των πραγματικών εξαιτίας της προσπάθειας συρραφής δύο διαφορετικών μεθόδων: Της πρώτης που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες και αυτής από τον Αύγουστο, όταν ο ΕΟΔΥ θέλησε να αναθέσει σε ιδιώτη τη δημιουργία ενός δικού του αρχείου.
Κι άλλες καταγγελίες
Όμως, για τον ΕΟΔΥ δεν είναι η μοναδική «μαύρη τρύπα» που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, υπήρχε εδώ και εβδομάδες έντονη δυσαρέσκεια για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνουν οι κινητές μονάδες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι υπήρξε έντονο διάβημα στο Μέγαρο Μαξίμου από κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να διενεργηθούν τεστ σε κλειστές μονάδες στις οποίες ο ΕΟΔΥ δεν πήγαινε.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε παρέμβαση του Μαξίμου ώστε ο Οργανισμός να κινητοποιηθεί και να κάνει τεστ σε Καταστήματα Κράτησης, σε γηροκομεία και σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βουλευτές, δήμαρχοι αλλά και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης είχαν καταγγείλει την δραματική καθυστέρηση του ΕΟΔΥ στην μετάβαση και διενέργεια τεστ σε σημεία που φαινόταν να οδηγούνται σε δραματικές καταστάσεις.
Πριν από μερικές ημέρες, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσε απεγνωσμένα από τον ΕΟΔΥ να σπεύσει σε συγκεκριμένες φυλακές να κάνει τεστ. Συγκεκριμένα ζητούσε να πάει κλιμάκιο στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν κι εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε υπαλλήλους.
Τελικά, και μετά την έξαρση των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 100 σε σωφρονιστικούς και κρατούμενους, ο ΕΟΔΥ πήγε ένα μήνα μετά, στις 6 Νοεμβρίου.
Το ίδιο, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, συνέβη και για τις φυλακές Κέρκυρας με τον ΕΟΔΥ να καθυστερεί δραματικά να στείλει κλιμάκιο να κάνει τεστ.
Αν η κυβέρνηση και οι επιστήμονες που κάνουν εισηγήσεις, «έπεσαν έξω» για την πανδημία, επειδή τα στοιχεία ήταν είτε λανθασμένα, είτε καθυστερημένα, είτε προβληματικά ως προς τη συλλογή τους, τότε τίθεται μείζον ζήτημα.
Ειδικά αν υπάρξει και τρίτο κύμα πανδημίας και με τους επιστήμονες να λένε ότι δεν πρέπει να αρθεί το lockdown διότι μπορεί να έχουν εθνική τραγωδία.\
Η απάντηση της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε την δική του απάντηση για τα δημοσιεύματα που αφορούν τον ΕΟΔΥ και τόνισε ότι τέτοιες ειδήσεις δεν βοηθούν εν μέσω κορωνοϊού.
«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Και πρόσθεσε: «Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αυτά σήμερα και μόνο σε ότι αφορά τα ενδοκυβερνητικά στρατόπεδα γιατί όπως χθες σας αναφέραμε υπήρχαν 5 λόγοι που δείχνουν ότι η καραντίνα απέτυχε να εκπληρώσει τους σκοπούς της:
α) Η αποτυχία του lockdown ερμηνεύεται στην ίδια την φύση της πανδημίας. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι μόνο με την καραντίνα θα σταματήσει η πανδημία. Αλλά ο ιός θα εξαπλωθεί γιατί είναι η φύση του αυτή, όπως γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι έχει χαμηλή θνησιμότητα με ποσοστά στο περίπου 7% επί των νοσούντων και για ηλικίες άνω των 70 ετών και έχοντες υποκείμενα νοσήματα.
β) Ο κόσμος στην δεύτερη επιβολή της καραντίνας είχε ήδη κουραστεί (καθώς έζησε ένα διαφορετικό καλοκαίρι με πολύ κόσμο να ζει στην ανεργία) και τα σενάρια τρόμου που καθημερινώς βλέπουν να περνούν από τις οθόνες του απλά δεν τον τρομάζουν, όχι γιατί δεν σέβεται αλλά γιατί είναι υποψιασμένος και πληροφορημένος αρκετά για να δει την πραγματική εικόνα , ενώ την ίδια στιγμή είδε και πως "ετοιμάστηκε" η κυβέρνηση για το δεύτερο αυτό κύμα.
γ) Τα μέτρα που επελέγησαν ουσιαστικά σαν "μαχαίρι" έκοψαν την ζωή των πολιτών κοινωνικά αλλά και οικονομικά για δεύτερη φορά και αυτό δεν μπορεί να πλέον να το δεχθεί η πλειοψηφία που αρχίζει να βλέπει ένα μειωμένο εισόδημα και ένα άγνωστο μέλλον.
δ) Ειδικότερα η οικονομική ζωή έχει φτάσει στο ναδίρ και αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να δουν την οικονομική καταστροφή να έρχεται επιλέγουν ακόμα και να κάνουν μεροκάματα κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται και η εργασιακή κινητικότητα (που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η μετάδοση του ιού) που να σημειώσουμε και πάλι ότι δεν είναι ένας φονικός ιός.
Άλλωστε από την 1 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και σήμερα στην χώρα έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 110.000 άτομα όταν την ίδια στιγμή πέρυσι είχαν χάσει την ζωή τους 124.000 άνθρωποι που σημαίνει ότι οι θάνατοι είναι... μειωμένοι!
ε) Τέλος οι πολίτες βλέπουν ότι ακόμα και εν μέσω δευτέρου κύματος οι ανθρώπινες απώλειες από τον κορωνοϊό είναι κατά κύριο λόγο σε άτομα υπέργηρα, με υποκείμενα νοσήματα και σε κάθε περίπτωση όχι στον βαθμό που θα κάνει τον κόσμο να φοβηθεί τον ίδιο τον ιό και να θυσιάσει την οικονομική του ζωή. Ο κόσμος πιο πολύ φοβάται για το μέλλον του.