Το δεύτερο ημίχρονο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους ξεκινάει κάτι που έχει προκαλέει μεγάλη ανησυχία στην πλευρά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου γεγονός που φαίνεται από τις δηλώσεις τους. Οι σερβικοί δήμοι στην Βόρεια Μιτρόβιτσα είχαν κτίσει εδώ και καιρό ένα τείχος δεκάδων μέτρων πάνω στην γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κάτι που είναι παράνομο και πρέπει να κατεδαφιστεί.
Η γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε κυκλοφορία στις 20 Ιανουαρίου του 2017 αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.
Η κατεδάφιση του τείχους είχε αποφασισθεί από τις 29 Δεκεμβρίου στην Μιτρόβιτσα και οι πρώτες εργασίες μάλιστα είχαν ξεκινήσει , αλλά σταμάτησαν εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ οι Σέρβοι μπλόκαραν το όλο σχέδιο .
Πρόκειται σαφέστατα για το «δεύτερο ημίχρονο» της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους διότι πολύ απλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος σε όλα τα ζητήματα του Βόρειου Κοσσυφοπέδιου.
«Η Σερβία έχει ένα λεπτομερές σχέδιο με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με κεντρικό άξονα πολιτική και στρατιωτική προσάρτηση της περιοχής του Βόρειου Κοσσυφοπέδιου. Πιστεύω ότι τοΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πολύ σαφείς σχετικά με αυτά τα σχέδια για την αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με τη Σερβία» δήλωσε ο Θάτσι.
«Με την Σερβία αναμένουμε δύσκολες ημέρες στο εγγύς μέλλον», προειδοποίησε ο Κοσοβάρος ηγέτης πρώην πολέμαρχος του UCK .
Η αποτυχία να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και οι πρόσφατες κινήσεις από τη σερβική πλευρά αμφισβητούν σοβαρά την αξιοπιστία του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Όμως, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να χειροτερέψει περαιτέρω κατά τους προσεχείς μήνες, αναφέρουν Αλβανοί αξιωματούχοι.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αύξησαν τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών και θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της καταστάσεως στο εγγύς μέλλον.
Μάλιστα οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την πρόσβαση της στη Σερβία για να «ηρεμήσει» η άλλη πλευρά για το θέμα αυτό.
«Λίγες ημέρες πριν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα της χώρας παρενέβησαν για να σταματήσουν την παράνομη κίνηση του τρένου από τη Σερβία», τόνισε ο Κοσοβάρος υπουργός εσωτερικών Σκεντέρ Χισένι, τονίζοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει μια νέα «ευαίσθητη περίοδο».
«Πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε σε αυτή την περίοδο 3-4 μηνών που είναι μπροστά μας, και πιστεύω ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, πολύ λεπτό, και μπορεί να παράγει διαφορετικές καταστάσεις (!!)», δήλωσε ο Χισένι όπως αναφέρθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια.
«Κάποιος πρέπει να «ηρεμήσει» την Σερβία, διότι έχει άλλα κίνητρα και η Ρωσική Ομοσπονδία έχει άλλα κίνητρα», πρόσθεσε ο Αλβανός υπουργός Χισένι.
Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά λεπτή κατάσταση η οποία δεν τελείωσε και η οποία δημιουργήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του τρέχοντος μηνός , όταν ένα σερβικό τρένο που έγραφε σε 20 γλώσσες ότι το «Το Κόσοβο είναι Σερβία» προσπάθησε να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς την άδεια των αρμόδιων αρχών στην Πρίστινα.
Οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου διέταξαν την αστυνομία να μετακινήσει επίλεκτες δυνάμεις στο Βορρά για να σταματήσει το τρένο στα σύνορα, ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς απειλούσε να στείλει το στρατό, για να προστατεύσει τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.
«Αλλά αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα ακόμη περισσότερο», προειδοποίησε ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολιτς στις Βρυξέλλες, σε μια συνάντηση που ετοίμασε η Federia Mogherini, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις.
Σε μια συνέντευξη στην Deutsche Welle, ο Θάτσι δήλωσε ότι η Σερβία έχει ένα λεπτομερές σχέδιο για την αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.
Και σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σε εξέλιξη πολιτικό και στρατιωτικό σχέδιο με την προσάρτηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.
Η σύλληψη του Ραμούς Χαραντινάι στη Γαλλία σύμφωνα με σερβικό ένταλμα και η μη κατεδάφιση του τείχους κοντά στον ποταμό Ιμπάρ στη Μιτρόβιτσα, αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να διακόψει το διάλογο με τη Σερβία.
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο ( , αναφέραμε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για δράση.
Η εκπρόσωπος της συμμαχίας Oana Lungescu είχε δηλώσει για το θέμα: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο το Κόσοβο, τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και την τοπική αστυνομία εάν χρειαστεί.»
Απροσδιόριστος αριθμός σερβικών ειδικών δυνάμεων έχει εισέλθει και παραμένει εντός των σερβικών χωριών στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και οι άνδρες είναι έτοιμοι να επέμβουν σε τυχόν προβοκάτσιες των Αλβανών. Το σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά ακόμη και για πολεμική εμπλοκή στην περιοχή.