Κύρια θέματα,ΓΕΑ • 12/08/2021 - 16:20
Σενάριο αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης; - Αερομαχίες F-16 της ΠΑ με Rafale και F-16 της Αιγύπτου!
Περιμένοντας τους Τούρκους Νότια της Κρήτης
Tέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 αντιμετώπισαν σε εναέρια μάχη έξι F-16 και Rafale της Αιγύπτου Νότια της Κρήτης σε μια άσκηση με διπλό στόχο.
«GRC EGY T15»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε Επιχειρησιακή Εκπαίδευση με την ονομασία «GRC EGY T15», μεταξύ μαχητικών Ελλάδας και Αιγύπτου, εντός FIR Αθηνών σε περιοχή νότια της Κρήτης.
Η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) το οποίο υπεγράφη μεταξύ αντιπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021.
Η Ελλάδα συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 και 1 αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ενώ η Αίγυπτος με 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52, 2 αεροσκάφη RAFALE και 1 αεροσκάφος E-2C.
Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς.
Δύο φάσεις
Η «GRC EGY T15» διεξήχθη σε 2 φάσεις όπου εκτελέστηκε εκπαίδευση στην εναέρια μάχη 4 εναντίον 6 μαχητικών (Offensive Counter Air – OCA, Defensive Counter Air).
Μεταξύ των 2 φάσεων τα αεροσκάφη και των δύο χωρών προσγειώθηκαν για επαναεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Σούδας.
Καθόλη την διάρκεια της «GRC EGY T15» το E-2C της Αιγυπτιακής Αεροπορίας επιχειρούσε εντός FIR Καΐρου ενώ όλες οι αεροπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου εκτελούνταν εντός FIR Aθηνών.
“Zayed-3”
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια χρονική στιγμή η Αίγυπτος διεξήγαγε αεροπορική άσκηση με τα ΗΑΕ με την ονομασία “Zayed-3” και την συμμετοχή Rafale, F-16 Block-40 ενώ τα Εμιράτα συμμετείχαν με F-16 Block 60 και Mirage-2000-9.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Al Dhafra. Στόχος σύμφωνα με την ανακοίνωση ήταν η “βελτίωση της ικανότητας εκτέλεσης κοινών επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών”.
Πραγματοποιήθηκαν κοινές εκπαιδεύσεις πάνω σε αποστολές κρούσης εναντίον εχθρικών στόχων. Παράλληλα, μία φάση της άσκησης περιελάβανε την από κοινού υπεράσπιση ζωτικών στόχων.
Τί κοινό έχουν Ελλάδα-Αίγυπτος-ΗΑΕ;
Αναμφισβήτητα και οι δύο ασκήσεις έχουν ως στόχο την Τουρκία καθώς και οι τρεις χώρες έχουν σχηματίσει αντιτουρκικό άξονα.
Το πλέον λογικό, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται επίσημα, είναι Ελλάδα και Αίγυπτος να εργάστηκαν νοτίως της Κρήτης πάνω σε σενάριο αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης και ταυτόχρονης υπεράσπισης της οριοθετημένης ΑΟΖ.
Μετά την απώλεια της Τυνησίας και την προκήρυξη εκλογών στην Λιβύη, ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει να τορπιλίσει την ειρήνη προκειμένου να διασώσει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Αυτή τη φορά η επιβολή “αεροπορικού αποκλεισμού” στην Λιβύη είναι πολύ πιθανή προκειμένου να απαγορεύσει στην Τουρκία την αποστολή ενισχύσεων και να τερματίσει την παρουσία της στην Βόρεια Αφρική. Η Γαλλία είναι δεδομένο πως θα ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.