Σενάρια κατασκοπείας που συνδέονται με το ελληνικό χρέος, αλλά και πολιτικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ενεπλάκησαν στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης, όπως η Άνγκελα Μέρκελ έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πίσω απ’ αυτά τα σενάρια κρύβεται η CIA και η NSA με τις οποίες σήμερα συγκρούεται ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Και είναι άραγε τυχαίο όλο αυτό, από τη στιγμή μάλιστα που ο Τραμπ αναζητά στοιχεία προκειμένου να μπορέσει είτε μέσω της Ελλάδας είτε μέσω του ΔΝΤ να «χτυπήσει» την Ευρωπαική Ένωση και ειδικότερα τη Γερμανία; Σημειώνεται πώς μόλις χθες Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες αποκάλυψαν, τηρώντας την ανωνυμία τους, πώς αποκρύβουν ευαίσθητες πληροφορίες από τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν τουλάχιστον πώς το ελληνικό χρέος βρέθηκε στο στόχαστρο της CIA για περίπου 10 μήνες, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν κινητοποιήσει τόσο τους πράκτορες, όσο και τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, ώστε να αντλήσουν πληροφορίες για τον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και τον βαθμό έκθεσης του Δημοσίου και των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «έρευνες γίνονταν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, στη Γαλλία, αλλά και κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου γύρου, τον Απρίλιο και τον Μάιο, με… νικητή τον Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, η CIA επιδίωκε να μάθει «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» που είχαν καταρτίσει οι γαλλικές παρατάξεις για την αντιμετώπιση της ευρύτερης κρίσης στην ευρωζώνη, που είχε ως επίκεντρο της Ελλάδα.
Οι έρευνες εστίαζαν στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως στους Σοσιαλιστές του κ. Ολάντ και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν. Όπως αναφέρουν τα WikiLeaks, η CIA εκτιμούσε πως ο κεντροδεξιός -τότε πρόεδρος- Νικολά Σαρκοζί δεν είχε «κλειδώσει» την επανεκλογή του στο Ελιζέ, και προσπαθούσε να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για τις έριδες που μπορεί να υπήρχαν στο κόμμα του ή προεκλογικές αδυναμίες.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, παράλληλα με την κατασκοπεία της CIA στη Γαλλία, μία άλλη υπόθεση γνωστή τα τελευταία χρόνια που κλόνισε τις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας είχε να κάνει με την παρακολούθηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ μέχρι και το 2015.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχε υποθέσει πως η BND δεν θα προσέφερε βοήθεια στην NSA για να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Δεν γνώριζα τίποτε για αυτό», δήλωσε η Μέρκελ στην επιτροπή. «Είχα εμπιστευτεί τον πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού», πρόσθεσε. Το Βερολίνο περιόρισε την συνεργασία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας με την NSA έπειτα από τις αποκαλύψεις, ζητώντας καθαρές αιτιολογήσεις σε κάθε αίτημα της αμερικανικής υπηρεσίας για παρακολούθηση ατόμων ή θεσμών.
Θυμίζεται πώς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το 2013 ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA είχε επίσης αποκαλύψει το 2015 ότι η BND βοήθησε την NSΑ να παρακολουθεί επί σειρά ετών ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικούς, προωθώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει.
Φαίνεται ξεκάθαρα δηλαδή πώς υπάρχει ένα δίκτυο κατασκοπεία το οποίο είχε και ελληνικό άρωμα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε το μνημόνιο και εν συνεχεία για να διασφαλίσουν οι δανειστές πώς θα λάβουν τα χρήματα του μπήκε στη μέση και το αγγλικό δίκαιο για να δέσουν χειροπόδαρα την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Το πώς έγινε η διακίνηση αυτών των πληροφοριών που συνέλεξε η CIA και η NSA, από ποιους και για ποιον τελικά σκοπό κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και πιθανότατα δεν θα μαθευτεί ποτέ. Κανείς δεν ξέρει επίσης πόσο τυχαίο είναι τώρα που δεν κλείνει η ελληνική αξιολόγηση και υπάρχουν πληροφορίες για «δολαριοποίηση» της Ελλάδας να βγαίνουν στοιχεία για παρακολουθήσεις από τη CIA και κόντρα των μυστικών υπηρεσιών με τον Τραμπ.