Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε σεισμικό συναγερμό τέθηκε η χώρα: Πληροφορίες ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός – Μεταφέρονται φορητοί σεισμογράφοι σε Λέσβο, Χίο και Ψαρά – Δείτε το βίντεο

«Δεν έχω πειστεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα, τη Λέσβο.

«Μπορεί να πάρει κάποιες μέρες και μετά ξαφνικά να δούμε πάλι ένα 5,8 ή ένα 6» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το ρήγμα περνάει νότια της Λέσβου, ξεκινάει βορειοδυτικά και έχει κατεύθυνση νοτιοανατολική, έχει 45 χλμ μήκος. Το νοτιοανατολικό κομμάτι, το μπροστινό, έχει διεγερθεί. Υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε ενεργοποίηση στο πίσω κομμάτι. Υπάρχει ένα χειρότερο σενάριο, να έχουμε μετατόπιση της δράσης μέσα στη Λέσβο» συνέχισε ο κ. Τσελέντης.

Για το λόγο αυτό, μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Χίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στη Λέσβο, τη Χίο και τα Ψαρά, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας. Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητής τηλεφωνίας στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο. Το κλιμάκιο θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Νέος σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την Λέσβο πριν από λίγο.

Η δόνηση, που έγινε αισθητή στις 07:35 το πρωί της Τετάρτης, είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, στην ίδια θαλάσσια περιοχή που έδωσε και τον φονικό σεισμό.

Οι Τούρκοι πάντως αναφέρονται σε σεισμό 4,5 Ρίχτερ.

Η νέα δόνηση δεν καθησυχάζει τους σεισμολόγους, καθώς αναμένουν έναν τουλάχιστον ακόμα πιο ισχυρό μετασεισμό, περίπου στα 5 Ρίχτερ, που θα σημαίνει πως η ενέργεια που έχει συγκεντρωθεί στο ρήγμα όντως εκτονώνεται.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη πως δεν έχει πειστεί ακόμα πως ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός, παρά τα σημερινά 4,4 Ρίχτερ.

Πλείστα τα σενάρια και οι προοπτικές που παρουσιάζονται ως φήμες, πολλές φορές, από σεισμολόγους, αλλά και γιατί όχι, άλλους λιγότερο και περισσότερο «ειδικούς».

Έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε κυρίως τη Λέσβο, άπαντες αναμένουν μια καθόλου αμελητέα μετασεισμική δραστηριότητα, ώστε να υπάρξουν και τα πρώτα καθησυχαστικά σχόλια. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να παρατηρείται, εντείνοντας την αγωνία, για ίσως, κάτι μεγαλύτερο και φοβερότερο.

Το τέλος για το συναγερμό αυτό, ακόμη δεν έχει καταφθάσει.

Στη Λέσβο αυτό που λείπει δεν είναι απλά ο μεγάλος μετασεισμός. Είναι γενικότερα οι δονήσεις σημαντικού μεγέθους που προβλέπονται για να θεωρηθεί ομαλή η ακολουθία του σεισμού των 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης δηλώνει πως είναι «μαθηματικά βέβαιος ένας μετασεισμός στα 5 Ρίχτερ», ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας επισημαίνει πως «με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια», ενώ ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Κώστας Παπαζάχος σχολιάζει πως «παραείναι ήπια» η μετασεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος χαρακτηριστικά ανέφερε πως βάσει της θεωρητικής αντιστοιχίας εκτόνωσης του κύριου σεισμού, εφόσον θεωρεί πως αυτός ήταν ο 6,1 Ρίχτερ, θα πρέπει να καταγραφούν 33 σεισμοί μεγέθους περί τα 5 Ρίχτερ, εκατοντάδες περί τα 4 Ρίχτερ και χιλιάδες μικρότεροι.

Ο καθηγητής εξάλλου σημείωσε ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο πως ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος, καθώς η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν αρκετές φορές μεγαλύτερου μεγέθους δονήσεις.

Όλοι εξάλλου επισημαίνουν πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρισθεί το φαινόμενο με βεβαιότητα και πως περιμένουν να παρέλθει τουλάχιστον το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος -περίπου στα 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και αυτό συνέτεινε στο να προκληθούν ζημιές στην επιφάνεια. Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων και το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως – άρα η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας σεισμός της τάξης των 6,1 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθηθεί από μετασεισμό έως και 5,6- 5,7 Ρίχτερ, χωρίς όμως, αυτό να είναι υποχρεωτικό, αφού η σεισμική ενέργεια μπορεί να εκτονωθεί με περισσότερους, μικρότερους σε μέγεθος μετασεισμούς.

«Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.

Tags
Back to top button