Κύρια θέματα,Ρωσία • 02/02/2022 - 17:49
Σε ρυθμούς πολέμου τα ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια: "Στοπ" στις εξαγωγές Νιτρικού Αμμωνίου - Απάντηση Β.Πούτιν στο ΝΑΤΟ
Αυξημένες οι ρωσικές στρατιωτικές ανάγκες-Έρχονται εκρηκτικές εξελίξεις
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Απόφαση-σοκ της Μόσχας: O B.Πούτιν με κυβερνητικό διάταγμα έβαλε “στοπ” στις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για τουλάχιστον δύο μήνες. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως τα ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια κινούνται σε ρυθμούς πολέμου.
Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά εκρηκτικά μείγματα που χρησιμοποιούνται στη μεταλλεία και στις εξορύξεις. Είναι επίσης συστατικό κατασκευής τακτικών πυραύλων και εκρηκτικό για θερμοβαρικά όπλα.
Είναι το κύριο συστατικό του ANFO, ενός δημοφιλούς βιομηχανικού εκρηκτικού προϊόντος που αποτελεί το 80% της αγοράς εκρηκτικών στη Βόρεια Αμερική. Παρόμοια σκευάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Η απαγόρευση εξαγωγής νιτρικού αμμωνίου δεν σχετίζεται μόνο με “αυξημένες στρατιωτικές ανάγκες”. H απόφαση πάρθηκε και για έναν ακόμη λόγο, προκειμένου να χτυπηθεί ο γεωργικός κλάδος της Δύσης ανεβάζοντας τον πληθωρισμό.
Το Νιτρικό Αμμώνιο χρησιμοποιείται και στη γεωργία ως λίπασμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε άζωτο.
“Στοπ” στις εξαγωγές Νιτρικού Αμμωνίου
“Η Ρωσία απαγόρευσε την εξαγωγή νιτρικού αμμωνίου από τις 2 Φεβρουαρίου και για δύο μήνες.
Το κυβερνητικό διάταγμα υπογράφηκε”, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργικού Συμβουλίου.
“Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τις 2 Απριλίου, όταν οι ρωσικές επιχειρήσεις θα λάβουν νιτρικό αμμώνιο στον απαιτούμενο όγκο καθώς η ζήτηση στην εγχώρια αγορά θα κορυφωθεί”, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Andrey Belousov.
«Η απόφαση για απαγόρευση εξαγωγής νιτρικού αμμωνίου λήφθηκε για να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της εκστρατείας σποράς από τους αγρότες, καθώς και η αδιάλειπτη λειτουργία των βιομηχανικών επιχειρήσεων” σχολίασε ο επικεφαλής του Υπουργείου Γεωργίας Dmitry Patrushev.
Εδώ να τονίσουμε πως ο Dmitry Patrushev είναι γιος του Nikolai Patrushev, πρώην Διευθυντή της FSB και νυν Γραμματέα του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Απόφαση με στρατιωτική διάσταση.
Β.Πούτιν: “Αρνητική η απάντηση του ΝΑΤΟ – Ελπίζω αλλά…”
Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του έπειτα από σχεδόν ένα μήνα σιωπής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «αγνόησαν» τις καίριες εγγυήσεις ασφαλείας που αξιώνει η Ρωσία.
Είπε σχετικά:
«Είναι σαφές και ενημέρωσα και τον πρωθυπουργό σχετικά, ότι οι θεμελιώδεις ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν. Είδαμε μια ανεπαρκή εξέταση των τριών βασικών απαιτήσεών μας μεταξύ των οποίων και η Μη επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά», είπε ο Πούτιν.
“Οι εκτοξευτές του ΝΑΤΟ σε Ρουμανία και Πολωνία αποτελούν απειλή για την Ρωσία.
«Ας φανταστούμε μια Ουκρανία να έχει μπει στο ΝΑΤΟ και να ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Κριμαίας.
Τότε δε θα έπρεπε να ξεκινήσουμε πόλεμο κατά της συμμαχίας του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Δεν νομίζω» .
Είναι σαφές ότι οι κύριες ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν. To μόνο που θέλει το ΝΑΤΟ είναι να μας “περιορίσει”.
Θέλει να μας σύρει σε πόλεμο για να μας επιβάλλει κυρώσεις.
Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω την λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων [σ.σ. για τις εγγυήσεις ασφαλείας]:
Όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι
Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός μας ‘έριξαν’, δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν», δήλωσε ο Πούτιν.
Δείτε το βίντεο
Στη συνέχεια απέκρουσε εκ νέου τα επιχειρήματα των ΗΠΑ ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις συμμαχίες της, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε ένα κράτος να ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος ενός άλλου κράτους, δηλαδή της Ρωσίας. Αυτό που επανέλαβε και ο Σ.Λαβρόφ σε σχέση με την Ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για περισσότερες συνομιλίες με τη Δύση για την άμβλυνση των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία και ελπίζει να βρεθεί τελικά μια λύση τόσο στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας όσο και σε αυτό της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά «δεν είναι απλό».
Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε, ακόμα, ότι ευελπιστεί πως ο διάλογος για την Ουκρανία θα συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για την προστασία της ασφάλειας όλων, Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δήλωσε, μάλιστα, πως αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην επερχόμενη συνάντησή τους στη Μόσχα.
Σημείωσε, επιπλέον, πως τα έγγραφα του ΝΑΤΟ δεν αναφέρουν κάτι για την «πολιτική Ανοιχτής Πόρτας».