Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε πολεμικό κλοιό η Κύπρος: Αφίχθησαν ελληνικές δυνάμεις (βίντεο, εικόνες)

Σε πολεμικό κλοιό βρέθηκε η Κύπρος  για την πολυεθνική διακλαδική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 17». Από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με ένα Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό της 31ΜΕΕΔ. Με την άσκηση αυτή η Λευκωσία και οι εμπλεκόμενες χώρες δήλωσαν έτοιμες να επέμβουν  σε όλο το θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας φωτογραφίζοντας έτσι τις τουρκικές απειλές στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθούν οι χρόνοι που οι Ελληνικές δυνάμεις χρειάζονται για να φτάσουν στη Κύπρο κάτι πολύ χρήσιμο εν όψει εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω τουρκικής προκλητικότητας…

H 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) είναι ανεξάρτητη Μοίρα, υπό πλήρη Διοίκηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ). Ο διοικητικός έλεγχος ασκείται από τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Υ/ΓΕΑ). Σε καιρό ειρήνης ο επιχειρησιακός έλεγχος ασκείται μέσω του Διευθυντή Α’ Κλάδου ΓΕΑ.

Αποστολή

Η 31η ΜΕΕΔ έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να εκτελεί Έρευνα – Διάσωση (Ε-Δ) και Έρευνα – Διάσωση κατά τη Μάχη (Ε-ΔΜΑ), σύμφωνα με τα υφιστάμενα Επιχειρησιακά Σχέδια και το Επιχειρησιακό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αποστολές – Επιχειρήσεις

Συνοδεία υψηλών προσώπων
Συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004
Ενίσχυση της φρούρησης των Μονάδων της ΠΑ
Αποστολές Έρευνας – Διάσωσης σε Αεροπορικά Ατυχήματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό
Συμμετοχή σε αποστολές επαναπατρισμού ομογενών
Συνδρομή σε ειρηνευτικές αποστολές του συμμετέχει η ΠΑ

Ασκήσεις

Συμμετοχή στις εθνικές διακλαδικές ασκήσεις στα πλαίσια της αποστολή της
Συμμετοχή σε ασκήσεις Έρευνας – Διάσωσης και Έρευνας – Διάσωσης Μάχης της ΠΑ
Συνεκπαίδευση με μονάδες αντιστοίχου ρόλου άλλων χωρών

Ολοκληρώθηκε χτες στη Κύπρο η πολυεθνική Άσκηση «Αργοναύτης 2017» στην οποία έλαβαν μέρος 22 χώρες. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, η κυπριακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, και ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, ενώ το Ισραήλ έστειλε για πρώτη φορά παρατηρητές στην άσκηση αυτή. Ο σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση των συμμετεχόντων στις διαδικασίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και έρευνας – διάσωσης

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η άσκηση αυτή είναι οι αναφορές του ναυτικού Αρχηγείου των ΗΠΑ στην Μεσόγειο και του 6ου Στόλο:

«..Στόχος είναι να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών καθως και η προώθηση της φιλίας, της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας» ενώ επισημαίνεται ότι η άσκηση «βοηθά την προώθηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της Ασφάλειας στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην άσκηση με το αντιτορπιλικό USS Mahan (DDG 72) κατηγορίας Arleigh Burke και με ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon. Από την πλευρά της, η Ελλάδα συμμετείχε με ένα Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό.

«Την Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017, με απόλυτη επιτυχία η 3η Φάση της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2017», που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ), εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο περιλάμβανε σοβαρό ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, και συγκεκριμένα ατύχημα με επιβατικό πλοίο, καθώς και σενάριο αεροδιακομιδής ναυαγών (MEDEVAC).

Στην ημερήσια Άσκηση Ε-Δ, συμμετείχαν συνολικά δέκα (10) Αεροπορικά και δώδεκα (12) Ναυτικά Μέσα, καθώς και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, υπό το συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ.

Ο συντονισμός της επιχείρησης καθώς και η διαχείριση της κρίσης κατά την 3η Φάση, εκτελέστηκαν για πρώτη φορά φέτος από το νέο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στο οποίο συγκλήθηκε και η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Ε-Δ μαζικής διάσωσης αμάχων που μεταφέρονται με πλοία από πολεμική ζώνη.

Το ΚΣΕΔ και οι άλλες συμμετέχουσες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με Αεροναυτικές Δυνάμεις φίλιων Κρατών απέδειξαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών εκτάκτου ανάγκης σε όλο το θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή ή και σε έκτακτα περιστατικά κατά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση συνεχίστηκε το βράδυ με την πραγματοποίηση νυχτερινού επεισοδίου το σενάριο του οποίου αφορά σοβαρό ατύχημα με προσθαλάσσωση επιβατηγού αεροσκάφους στην ανοιχτή θάλασσα κατά τη διάρκεια μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης στη Μέση Ανατολή προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η τελική φάση είχε ως σενάριο την αντιμετώπιση αεροπειρατείας με ομήρους. Υπήρξε διαπραγμάτευση με τους αεροπειρατές, όξυνση της κατάστασης με εκτέλεση ενός ομήρου και έφοδος της αντιροτρομοκρατικής ομάδας της ΜΜΑΔ που εξουδετέρωσε τους αεροπειρατές και απελευθέρωσε τους ομήρους. Ακολούθησε εξουδετέρωση χειροβομβίδας από πυροτεχνουργούς.

Ο υπουργός αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης σε ομιλία του εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης, «η οποία» όπως είπε «καθιερώνεται πλέον ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ασκήσεις στο είδος της, στην ευρύτερη περιοχή μας. Μια άσκηση που επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας σ’ αυτή τη ταραγμένη και ασταθή γειτονιά».

Ο κ. Φωκαίδης χαιρέτισε «τη συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού ξένων αντιπροσωπειών στην άσκηση, τη παρουσία των ξένων διπλωματών και των εκπροσώπων φίλων κυβερνήσεων», ενώ εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες» στις χώρες που συμμετείχαν με εναέρια και ναυτικά μέσα, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας, από τις 31 Μαίου έως τις 02 Ιουνίου 2017 υπό το γενικό συντονισμό του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη και των επιμέρους συντονισμό λοιπών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 1257 ασκούμενοι και παρατηρητές από διάφορα κράτη, υπουργεία, ιδιωτικές εταιρείες, κράτη μέλη του ΝΕΟ Coordination Group καθώς και μεγάλος αριθμός αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλωτών μέσων και οχημάτων.

Ο Α/ΓΕΕΦ κατά την αποφώνηση του, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των 22 κρατών που συμμετείχαν στην άσκηση και τόνισε ότι, η παρουσία τους εκλαμβάνεται ως εμπιστοσύνη προς τη Κυπριακή Δημοκρατία και τους φορείς της για την οργάνωση και συντονισμό μεγάλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και πραγματικών επιχειρήσεων εάν χρειαστεί.

Επεσήμανε ότι, η κύρια αποστολή της Εθνικής Φρουράς παραμένει αυτή που προκύπτει από τα θεσμικά κείμενα της Δημοκρατίας ωστόσο, έχει τις δυνατότητες και την εμπειρία να συνδράμει τους λοιπούς φορείς της χώρας για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Τέλος τόνισε ότι, εργαζόμενοι μαζί τόσο σε κρατικό όσο και σε διεθνές πλαίσιο ενισχύεται η κατανόηση και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Κλείνοντας ευχήθηκε στην επόμενη άσκηση να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και παρότρυνε τους εκπροσώπους να μεταβιβάσουν την πρόσκληση στις αρχές των χωρών τους.

Tags
Back to top button