Η Μελίλα Ντόντα, Γενική Γραμματέας του Κόμματος Δικαιοσύνης Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU στην Αλβανία, προσκλήθηκε σήμερα στην εκπομπή «Top Talk» του δημοσιογράφου Ντένις Ντουρνιάγια στο τηλεοπτικό κανάλι «Top Channel».
Η Ντόντα είπε ότι μία από τις κόκκινες γραμμές, η οποία αποτελεί συναγερμό για όλους τους Αλβανούς, είναι η απογραφή με αυτοδήλωση ή αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας, που εγκρίθηκε με δήλωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα.
Η Ντόντα τόνισε ότι το PDIU έχει την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος- PD, σε αυτή τη μάχη, αφού ο Λουλζίμ Μπάσα ψήφισε το νόμο περί απογραφής που είχε συντάξει το PDIU, ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρξει δήλωση ψευδούς εθνικότητας. (Δεν μπορεί ένας Αλβανός πολίτης να αυτοπροσδιορίζεται εθνικά).
«Στη διαδικασία της «Βαλκανικής Μίνι Σένγκεν» του Ράμα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά κυρίως και πάνω από όλα αυτά που είπε (ο Ράμα) στην Αθήνα.
Δήλωσε ότι θα υπάρξει απογραφή με αυτοπροσδιορισμό ή δήλωση της εθνικότητας. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουν όλοι οι Αλβανοί.
300 χιλιάδες Έλληνες θα απαιτήσουν (μειονοτικές) περιοχές στη Χιμάρα ή στην υπόλοιπη νότια Αλβανία (βόρειο Ήπειρο). Αυτός είναι ένας τεράστιος συναγερμός για τους Αλβανούς. Είναι μια κόκκινη γραμμή για την οποία το PDIU δεν δέχεται κανέναν συμβιβασμό. Αυτός ο δρόμος πρέπει να κλείσει», είπε η Ντόντα, δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων σχετιζόμενων με τις μεθόδους και τα "εργαλεία" που πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Αλβανία για να αλλάξει την δημογραφική της εικόνα. Με δεδομένη την απόσταση που χωρίζει τις αλβανικές κυβερνήσεις από την δημοκρατία (όπως την εννοεί η Δύση), αναμένονται "δυναμικές" παρεμβάσεις που θα κινούνται σε σκοτεινές περιοχές, εκεί ακριβώς που κυριαρχούν οι παρακρατικές ομάδες.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Θα λειτουργήσει προληπτικά, με σαφείς τοποθετήσεις υπέρ της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου με προειδοποιήσεις "πολιτικών και οικονομικών μέτρων" κατά της Αλβανίας ή θα ακολουθηθεί η κλασσική οδός, αυτή της "θεραπευτικής" αντιμετώπισης γεγονότων;
Με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη χαμογελούν πικρά, αφού γνωρίζουν πως στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξουν κάποιες διαμαρτυρίες (που -όπως πάντα συμβαίνει- γρήγορα θα ξεχαστούν) αφού έχει παγιωθεί η αντίληψη πως (διαχρονικά) δεν υπάρχει καμία κυβερνητική διάθεση προστασίας των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου...