Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε εξέλιξη πραξικόπημα στο Σουδάν -Οι ισλαμιστές της Τουρκίας δίνουν μάχη ζωής και θανάτου

Πραξικόπημα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σουδάν, καθώς ισλαμιστική φράξια που πρόσκειται στην Τουρκία προσπαθεί να ανατρέψει τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση από δύναμη του στρατού που υπακούει σε διαταγές ισλαμιστών της Τουρκίας, έπειτα από πολιορκία της κατοικίας του νωρίς σήμερα το πρωί.

Eπιβεβαιώθηκε από το γραφείο του ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, μετέδωσε η αραβόφωνη υπηρεσία του Sky News επικαλούμενη ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Νωρίτερα, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Χάμντοκ –Επικοινωνιών, Πληροφοριών, Οικονομικών, Βιομηχανίας– κι έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς και τον κυβερνήτη του Χαρτούμ, κατά τις ίδιες πηγές. Οι συλλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν εξάλλου στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, είπαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ φίλου του Ερντογάν, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

H Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας μετέδωσαν επίσης πως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί.

Γιατί είναι το Σουδάν σημαντικό για την Τουρκία

H Toυρκία το θεωρεί “κλειδί” για την Πύλη της Αφρικής.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε καταναλώσει πολύ χρόνο, χρήμα και κόπο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δεσμών με το Σουδάν. Πήγε το Δεκέμβριο του 2017, ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο νησί Σουακίν, λιμάνια, 13 συνολικά συνεργασίες μεταξύ των οποίων και στρατιωτική συμμαχία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκαλύψει ότι συμφωνήθηκαν να παραδοθούν στην Τουρκία το νησί Suakin, για να αναπτυχθεί και να μεταβληθεί σε τουριστική υποδομή, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η Umrah (Θρησκευτικός τουρισμός) από τη χώρα προς τη Σαουδική Αραβία.

Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το λιμάνι Suakin ήταν η έδρα του οθωμανικού στόλου της Ερυθράς Θάλασσας, από το οποίο ο Οθωμανός διοικητής έλεγχε ολόκληρη την Ερυθρά Θάλασσα. Η δημιουργία της βάσης ανακοινώθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Χαρτούμ.

Μάλιστα τότε οι Κεμαλιστές είχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν λέγοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να παίρνεις νησί από το Σουδάν ενώ οι Έλληνες βγάζουν δημάρχους στα νησιά μας”!

Το Suakin, ένα από τα παλαιότερα λιμάνια της Αφρικής, χρησιμοποιείται από Αφρικανούς μουσουλμάνους οι οποίοι κάθε Σεπτέμβριο επιχειρούν από εκεί να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα για το προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία.

Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν το λιμάνι της πόλης για να εξασφαλίσουν την Σαουδική επαρχία Hejaz – σημερινή δυτική Σαουδική Αραβία – από τους εισβολείς χρησιμοποιώντας σαν οχυρό, την Ερυθρά Θάλασσα.

«Στο νησί υπάρχουν τα τζαμιά, Hanafi και Shafii χτισμένα εδώ όπως και οι τελωνειακές υπηρεσίες από τους Οθωμανούς. Ωστόσο, δίνοντάς μας το νησί προσωρινά, θα το ανοικοδομήσουμε ώστε να αναβιώσει το νησί σύμφωνα με την αρχική του μορφή. Ο αδελφός μου Ομάρ Αλ Μπασίρ (σ.σ.που διώκεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) [Πρόεδρος του Σουδάν] είπε «Ο.Κ» υποστήριξε ο Ερντογάν, μιλώντας στο Φόρουμ Τουρκίας-Σουδάν, που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων(DEIK).

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι με πρότασή του ήρθε να επισκεφθεί το νησί, μαζί με τον Αλ Μπασίρ.

“Ξέρετε τι σημαίνει η ανοικοδόμηση και η αναβίωση του νησιού στις δόξες του; Θα δώσουμε σε εκείνους που το κατέστρεψαν αυτή την απάντηση: Ήρθατε εδώ και την καταστρέψατε. Ο τρόπος που καταστρέψατε όμως αυτό το μέρος, είναι σαν να ξυρίσατε τα γένια μας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι θα το ανοικοδομήσουμε και να αναβιώσει η δόξα του, με τέτοιο τρόπο ώστε το ξυρισμένο μούσι θα δυναμώσει και θα το δείτε”, είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά που πρόφερε αυτές τις λέξεις μετά από μια μεγάλη οθωμανική ήττα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Ερντογάν, ανέφερε επίσης ότι μια τέτοια ανακατασκευή του νησιού θα συμβάλει στην ιστορική της κληρονομιά, προσθέτοντας ότι εκείνοι που θέλουν να πάνε στη Μέκκα για Umrah από την Τουρκία, πρώτα θα επισκέπτονται το νησί πριν από τη διέλευση τους στη Τζέντα με πλοίο, σε αυτό που αποκάλεσε «πακέτο τουρισμού».

Σε αυτό που δεν αναφέρθηκε δημοσίως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πως η πρότασή του για το νησί Suakin, συνοδεύτηκε και από πρόταση για τη δημιουργία μιας ναυτικής και αεροπορικής βάσης λίγο βορειότερα και μεταφορά τεχνογνωσίας στον Σουδανικό στρατό.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη μια στρατιωτική βάση στην Ανατολική ακτή της Αφρικής, στη Σομαλία, όπου εκπαιδεύει περίπου μια ταξιαρχία των τακτικών δυνάμεων της χώρας.


Tags
Back to top button