Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε απόλυτη συνεννόηση Β.Σόιμπλε και Π.Τόμσεν επιβάλλουν στην κυβέρνηση 4ο μνημόνιο – Μόνη διέξοδος για τον Α.Τσίπρα οι εκλογές


Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη (στην Εφ.Συν.) τόνισε πώς η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα. Δύο ημέρες μετά, χθες δηλαδή, το Eurogroup του ζητάει να κάνει ακριβώς αυτό. Τι θα κάνει τώρα ο πρωθυπουργός; Δύο είναι τα ενδεχόμενα. Ή θα υποκύψει για ακόμη μια φορά στις αξιώσεις του Σόιμπλε, που έδειξε ότι είναι κυρίαρχος για ακόμη μία φορά ή θα πάει σε εκλογές. Και για τις εκλογές ωστόσο ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πώς «δεν χρειάζονται».

Κοινώς η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική που η ίδια επέλεξε να ακολουθήσει πιστεύοντας πώς οι δανειστές θα κάνουν πίσω και θα κλείσουν την αξιολόγηση με την εφαρμογή των ήδη σκληρών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο Νο3. Φαίνεται όμως πώς το Βερολίνο αρχίζει και τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Τσίπρα και τον σέρνει σιγά σιγά σε μία υποταγή, όπως έγινε και το καλοκαίρι του 2015.

Η διαφορά είναι ότι τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγους μήνες στην εξουσία και κατάφερε να διαχειριστεί τον εξευτελισμό στην οποία την υπέβαλαν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σήμερα δεν έχει την δυνατότητα αυτή. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πώς η εξουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ασκείται με ψέματα και δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί νέα μέτρα στο βωμό δήθεν της ανάπτυξης, αν και εφόσον.

Ίσως, η μόνη ελπίδα για τον κ. Τσίπρα είναι αυτό που είπε ευθαρσώς ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε 18 μήνες δηλαδή να μην υπάρχει ευρωζώνη. Σε διαφορετική περίπτωση δεν φαίνεται να σώζεται και αυτό ίσως εξηγεί και το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες το μισό υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί στην επαρχία, κοντά στην κοινωνία, ενώ προετοιμάζεται κεντρική συγκέντρωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό στις αρχές Φεβρουαρίου.

Είναι αυτό που λέει και ο λαός μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνηση. Ή θα πρέπει να ψηφίσει νέα μέτρα ή να πάει σε εκλογές με την δημοσκοπική της εικόνα να είναι στα τάρταρα.

Ας πάμε όμως σε αυτά που έγιναν χθες. Ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στους δανειστές με την οποία δεσμεύεται πώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι για τα δύο επόμενα χρόνια στο 3,5% και για την επόμενη 5ετία στο 3%, παρά ταύτα οι «Θεσμοί» δεν δέχθηκαν κάτι τέτοιο και του ζήτησαν να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 προκειμένου να καλύψουν το κενό αν η κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους της συμφωνίας.

Το αίτημα για τη θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων με συνοπτικές διαδικασίες μάλιστα στο χθεσινό Eurogroup έφερε ψυχρολουσία στο Μέγαρο Μαξίμου που πίστευε πώς με τη νέα λίστα Τσακαλώτου θα αποκλιμακώνονταν η κατάσταση και οι δανειστές θα δέχονταν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό που λένε λοιπόν τώρα στην κυβέρνηση είναι αν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να πάρει προκαταβολικά μέτρα.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup επιβεβαιώνεται σαφώς, ότι συνιστά προϋπόθεση η ψήφιση προληπτικών μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση. Τα μέτρα αυτά, που ζητούν οι δανειστές ομοφώνως, θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, από το 2018 και αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.

Ξεκαθάρισαν επίσης οι Θεσμοί ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό συνιστά μία ακόμη ήττα για την κυβέρνηση, αφού ήθελε τον τερματισμό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιπροσθέτως χθες, το Ταμείο δημοσιοποίησε την έκθεση του στην οποία επισημαίνει πώς το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πώς το ΔΝΤ θα ζητάει «κούρεμα» χρέους, ο Σόιμπλε θα αρνείται και το ΔΝΤ θα επανέρχεται ζητώντας νέα σκληρά μέτρα. Το γνωστό παιχνίδι δηλαδή που παίζεται εδώ και χρόνια και οδηγεί σε νέα και πιο βαριά μνημόνια. Ούτως ή άλλως Σόιμπλε και Τόμσεν λειτουργούν σε πλήρη συνεννόηση. Δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία επ΄αυτού.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας αρκεί κανείς να διαβάσει μόνο τις πρώτες γραμμές της εισήγησης του κ. Πολ Τόμσεν. Εισηγείται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, κάτω από 1,5%.

Κι όλα αυτά τι στιγμή που το ΔΝΤ όταν ελήφθησαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας, τα μέτρα κοροϊδία δηλαδή εξέφραζε την ικανοποίηση του. Σήμερα, μόλις δύο μήνες αργότερα όλα έχουν αλλάξει για το Ταμείο και το χρέος δεν είναι βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το ότι οι εκθέσεις δημοσιοποιήθηκαν επίσης την ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup και αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Tags
Back to top button