Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 16/03/2021 - 11:53
Σε απελπισία ο Ερντογάν: Επιστρέφει τον φόρο του Σουλτάνου και παίρνει τον χρυσό των κοσμηματοπωλείων
Στην Άγκυρα φοβούνται κατάρρευση της τουρκικής λίρας
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδιάζει να απαιτήσει από τα κοσμηματοπωλεία να καταθέσουν χρυσό σε κρατικές τράπεζες για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια για την οικονομία, γράφει
Πλέον η Τουρκία οδεύει προς την μεταμόρφωσή της σε «σοσιαλιστική δημοκρατία» ή σε «οθωμανικό σουλτανάτο» καθώς το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να ζητήσει από τα κοσμηματοπωλεία να καταθέσουν χρυσό σε κρατικές τράπεζες για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια για την οικονομία όπως αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Sözcü η οποία πρόσκειται στην κεμαλική παράταξη.
Επιστρέφει ο φόρος του Σουλτάνου και των παλιών Σοβιετιών
Είναι σαν τον φόρο που ζητούσε ο Σουλτάνος στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή σαν το φορολογικό σύστημα της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης το οποίο δεν επέτρεπε την ελεύθερη οικονομία και το κέρδος.
Κάθε κοσμηματοπώλης θα καταθέσει 500 γραμμάρια χρυσού στις τράπεζες, αναφέρει το ρεπορτάζ της Sözcü ,που επικαλείται σχέδιο κανονισμών που εκπόνησε το Υπουργείο Εμπορίου. Ο συνολικός χρυσός που θα συλλεχθεί θα είναι περίπου 20 τόνοι και θα αξίζει περίπου 8,4 δισεκατομμύρια λίρες (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια),
Τα κοσμηματοπωλεία συγκλονίζονται από την πρόταση, γράφει η εφημερίδα Sözcü . Η κατάθεση μοιάζει με τους φόρους που επιβλήθηκαν κατά την οθωμανική εποχή, δήλωσε ο Özcan Aygun, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP.
Οι εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρυσό, ο οποίος θα κατατεθεί ως εγγύηση, αλλά μπορούν να κερδίσουν τόκους από αυτόν, γράφει η Sözcü.
«Ελπίζω ότι θα το διορθώσουν, πρέπει να βρούμε μία λύση», δήλωσε ο Hasan Çavuşculu, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ένωσης κοσμηματοπωλείων στην Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Πιθανότατα η κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια, είπε.
Υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία στην Τουρκία.
Η υποχρεωτική παράδοση χρυσού από τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες στο κράτος δείχνει πως η τουρκική οικονομία έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση και ότι η τουρκική λίρα έχει άμεση ανάγκη από υποστήριξη.
Ο χρυσός είναι το «αιώνιο» χρήμα
Ο χρυσός ως το αιώνιο και μη διαβρώσιμο μέταλλο από την αρχαιότητα θεωρείται ως το απόλυτο πραγματικό χρήμα. Εάν κάποιος διαθέτει μεγάλες ποσόστητες από αυτό μπορεί να στηρίξει το χρήμα που εκδίδει ακόμα κι αν αυτό είναι στην πραγματικότητα αέρας «κοπανιστός».
, κοσμήματα και άλλα τεχνουργήματα, τουλάχιστον από την αρχή της γνωστής Ιστορίας. Τα αποθέματα χρυσού είχαν γίνει η πιο συνηθισμένη βάση της νομισματικής πολιτικής, από τα βάθη της γνωστής ιστορίας της πολιτικής και της οικονομίας, αν και σ’ αυτόν τον ρόλο έχει αρχίσει σταδιακά να υποκαθίσταται από τα αποθέματα σκληρών νομισμάτων, από τη δεκαετία του 1930.
Το τελευταίο πιστοποιητικό χρυσού, καθώς και τα τελευταία χρυσά νομίσματα (των 100$) εκδόθηκαν από τις ΗΠΑ το 1932.
Στην Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες άφησαν το χρυσό οικονομικό αξιακό πρότυπο με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, γιατί με τα τεράστια έξοδα και χρέη του μεγάλου αυτού πολέμου, ο χρυσός απέτυχε να παίξει πια το ρόλο του ως κυρίαρχο οικονομικό πρότυπο.
Μεταπολεμικά, επίσης απέτυχε να επιστρέψει ο χρυσός ως κυρίαρχο μέσο σύγκρισης αξίας και συναλλαγής.
Παρόλα αυτά όμως είναι και παραμένει το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο.
Τα περισσότερα νομίσματα του πλανήτη είναι «αέρας» και υπάρχουν μόνο επειδή όλοι έχουν συμφωνήσει να υπάρχουν!
Η οικονομία όλων δηλαδή είναι απλώς μια… παραδοχή.
Ο χρυσός θα είναι ότι απομείνει αν για κάποιο λόγο οι παραδοχές σταματήσουν να ισχύουν και τα διάφορα «αερο-νομίσματα» εξαφανιστούν μέσα σε μια έκρηξη «επαναφοράς της λογικής».
Πάντως, η Τουρκία δε νιώθει καθόλου ασφαλής με το νόμισμά της και ο βασικός λόγος είναι ότι λόγω πανδημίας, ταξιδιωτικών οδηγιών, συγκρούσεων στη Συρία και εγχώρια τρομοκρατία, τα τελευταία χρόνια, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει συνάλλαγμα:
Δηλαδή δολάρια ή ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηρίξει την τουρκική λίρα.