Κύρια θέματα, Εθνικά Θέματα • 27/03/2021 - 8:11
«Saudi – Hellenic Joint Exercise 21»: Σενάρια συντριβής της τουρκικής Αεροπορίας πάνω από την Κρήτη (εικόνες, βίντεο)
Τα F-15 «έπαιξαν» τον ρόλο των Rafale που έρχονται...
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE – 1» αφήνοντας άριστες εντυπώσεις για την συνεργασία των δύο χωρών και το μήνυμα που στάλθηκε στην Άγκυρα.
Σενάρια αεροπορικής υπεροχής έναντι της ΤΗΚ
Τα σενάρια που εκτελέστηκαν «φωτογράφιζαν» την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής κατά της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) σε ένα επικείμενο πολεμικό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στην περιοχή της Κρήτης όπου και οι Τούρκοι μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου θέλουν να αρπάξουν κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο μάλιστα θεωρείται σίγουρό ότι περιέχει τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων.
Η ανωτέρω LIVEX (Live Exercise) άσκηση έλαβε χώρα από την Τρίτη 09 έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, με την μεταστάθμευση για πρώτη φορά προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, κατά την οποία εκτελέστηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα.
Επιπρόσθετα την 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου καθώς και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, ο οποίος πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Η «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» αφενός συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα αυτών, αφετέρου αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε αμυντικό επίπεδο.
Επί του πρακτέου όμως έδωσε μια αίσθηση στους Έλληνες επιτελείς πως να χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά Rafale από τον Ιούνιο και μετά για να αποκτηθεί η αεροπορική υπεροχή σε κάθε δυνατό σενάριο έναντι των Τούρκων.
Τα σαουδαραβικά F-15 θεωρούνται ανάλογων δυνατοτήτων και οι εμπλοκές τους με τα ελληνικά F-16 ήταν κρίσιμες και πολύτιμες. Ακόμα και από την πλευρά των F-16, οι Έλληνες πιλότοι είδαν τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Τούρκοι ομόλογοί τους που πιλοτάρουν τον ίδιο τύπο μαχητικού.