Κύρια θέματα, Ρωσία, Φάκελος Τουρκία • 21/04/2021 - 17:55
Ρωσική "ρουκέτα" σε Τουρκία: «Αν πουλήσετε όπλα στο Κίεβο, αναθεωρούμε την αμυντική συνεργασία μας" - Γαλλικά ΜΜΕ: "Αναβιώνει η παλιά σύγκρουση"
Ειρωνική απάντηση Τσαβούσογλου
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
O No 2 του Β. Πούτιν, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Yuri Borisov, λέγοντας πως “αν η Άγκυρα προμηθεύσει με UAV την Ουκρανία, η Μόσχα θα αναθεωρήσει την στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μαζί της”.
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη η Μόσχα και το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει προειδοποιήσει σκληρά τον Ερντογάν για την στάση του στο ουκρανικό ζήτημα.
Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ:
“Η δήλωση του Borisov έγινε αμέσως μετά την ομιλία του Β. Πούτιν στην ετήσια ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση.
Στην περίπτωση προμήθειας της Ουκρανίας με UAV ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός ανέφερε πως “η Μόσχα θα εξετάσει το κάθε θέμα ξεχωριστά ανάλογα με την κατάσταση.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της Τουρκίας. Αν προμηθεύσει με UAV το Κίεβο, τότε θα εξετάσουμε αν θα συνεχιστεί ή όχι η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία.
Ειρωνική απάντηση Τσαβούσογλου
Ειρωνική ήταν η απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ο οποίος είπε πως “αν κάποιος έρθει σε συμφωνία τότε μπορεί να αγοράσει ένα αμυντικό προϊόν. Αυτό δεν είναι αντιρωσικό μανιφέστο.
Ακόμη και στην Ρωσία μπορούμε να πουλήσουμε. Θα καθίσουμε και θα διαπραγματευτούμε μαζί τους.
Στην ερώτηση σας, αν θα πουλήσουμε όπλα στην Ρωσία, η απάντηση είναι θετική. Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε στην Ρωσία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με ένα αριθμό TB.2 Bayraktar ο οποίος εκτιμάται στα 12 με 15 UAV ενώ υπάρχει ακόμη ένα συμβόλαιο πώλησης.
Le Figaro: Αναβιώνει η παλιά σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας
Ο Renaud Girard της Le Figaro μιλά για αναβίωση μιας παλιάς ρωσοτουρκικής σύγκρουσης
“Από το 2016 οι Πούτιν και Ερντογάν είναι συνεργάτες. Και αυτή η συνεργασία σφραγίστηκε με το συμβόλαιο των S-400.
Η συνεργασία τους συνεχίστηκε σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Μόσχα και Άγκυρα έχουν χωρίσει την Λιβύη σε δύο ζώνες επιρροής, δυτική και ανατολική.
Ακολούθησαν οι Συμφωνίες της Αστάνα μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για την επίλυση της συριακής κρίσης.
Ο Πούτιν στην συνέχεια έκανε τα “στραβά μάτια” στις τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, στη Βόρεια Συρία.
Αλλά ξαφνικά ο Ερντογάν καλωσορίζει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη και διαπραγματεύεται την πώληση των UAV Bayraktar TB2 στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα ο Ερντογάν καταδικάζει δημόσια την κατοχή της Κριμαίας από τους Ρώσους.
Το Κρεμλίνο θεωρεί “προδοτική” την συμπεριφορά του. Αισθάνεται πως η παλιά σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναβιώνει.
Με αυτό το βήμα ο Ερντογάν θέλει να “σκοτώσει δύο πουλιά με μια πέτρα”.
Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθά να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις παίζοντας τον ρόλο του κακού απέναντι στην Μόσχα.
Τώρα πρέπει να περιμένουμε μια ανάλογη και αμοιβαία κίνηση από τον Πούτιν.
Δεν θα περιοριστεί το Κρεμλίνο στην απαγόρευση ταξιδιών Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία.
Πιθανότατα η Μόσχα θα υποστηρίξει τους Κούρδους ή τον αντιτουρκικό άξονα Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου (μηδαμινές πιθανότητες το τελευταίο).