Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρωσική απόβαση στην Αθήνα για τους S-300 – Ανησυχία στην Άγκυρα

Έρχονται οι Ρώσοι στην Αθήνα για τους S-300 προκαλώντας ανησυχία πλέον στην Άγκυρα. Δεν μπορεί βέβαια να μην είναι τυχαίες οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των Τούρκων.

Αυτές τις ημέρες υπογράφηκε και η απόφαση με την οποία κατακυρώνεται η εν συνεχεία υποστήριξη και επαναπιστοποίηση των βλημάτων του οπλικού συστήματος S-300 την οποία έχει εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ, όπως αναφέρει το armynow.net.

Το συνολικό κόστος (2017-2019) θα είναι στα περίπου 6.500.000 ευρώ. Σημειώνεται πως βάσει νόμου η προμήθεια απαλλάσσεται από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας εισαγωγής και επανεισαγωγής.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει απαλλαγεί απο την υποχρέωση καταβολής εγγυήσεων.

Διαβάστε την περιγραφή του συστήματος απο το ΓΕΑ

Το σύστημα Κ/Β S-300 PMU1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2000.

Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα).

Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι

Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post/CP)
Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar/RSR)
Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar/SSR)
Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station/MMGS)
Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers/TTL)
Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι Α/Ε τύπου 9M82 (Heavy) και 9M83 (Light)
Το «ιστορικό» της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-300PMU1

Το 1993, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου (υπουργός Εθνικής Άμυνας Γερ.Αρσένης) και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Γ. Κληρίδη, αποφασίζουν τη δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινή Τουρκική απειλή. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη αντιαεροπορικής ομπρέλας στην Κύπρο, ώστε να καλύπτονται τα ελληνικά αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση της Πάφου, όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr.

Το Μάρτιο του 1996 αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και κατόπιν εισήγησης του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς , αντιστράτηγου Ν. Βορβολάκου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη, αποφασίζεται η αγορά του πανίσχυρου για την εποχή εκείνη ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-300. Είναι μια απόφαση που δείχνει ότι Ελλάδα και Κύπρος, θα επιδιώξουν επιτέλους να «σπάσουν» την στρατιωτική ομηρεία της Κύπρου από την Τουρκία!

Λόγω αυτής της απόφασης η δημοτικότητα στην Κύπρο των Α. Παπανδρέου και Γ. Αρσένη εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη για ελλαδίτες πολιτικούς. Η απόφαση ανακοινώνεται στις 6 Ιανουαρίου 1997 από την Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη στη Λευκωσία. Αμέσως μετά, εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ η Τουρκία απειλεί ανοικτά με στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν τοποθετηθούν στην Κύπρο οι S-300!

Το Φεβρουάριο του 1998, τις προεδρικές εκλογές κερδίζει για δεύτερη φορά ο Γλαύκος Κληρίδης προβάλλοντας ευρέως στην προεκλογική περίοδο, την αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στις απειλές της Άγκυρας, του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον και με τη συμπαράσταση της Αθήνας και της Μόσχας να εγκαταστήσει στο νησί τους ρωσικούς πυραύλους. Ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας ο Γιώργος Ιακώβου, υποσχόταν προεκλογικά την ταχύτερη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Μάλιστα θα εγκαινιαστεί επισήμως η Αεροπορική Βάση της Πάφου και θα ονομαστεί « ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΦΟΥ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».
Ωστόσο, μετά την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη αποφασίζεται η αναστολή της μόνιμης στάθμευσης ελληνικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου. Η Βάση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή!

Και λίγο μετά , το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίζει την αναβολή της παραλαβής των S-300, μέχρι το τέλος του 1998. Στην Ελλάδα Πρωθυπουργός είναι ο Κ.Σημίτης , ΥΠΕΘΑ ο Α. Τσοχατζόπουλος και οι πολιτικές αποφάσεις έχουν το «άρωμα» του εκσυγχρονισμού. Τον Αύγουστο του 1998, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, δηλώνει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο δεν αποτελεί αυτοσκοπό και αφήνει την ευθύνη λήψης απόφασης στη Λευκωσία! Την ίδια δήλωση επαναλαμβάνει τρεις μήνες αργότερα και ο Κώστας Σημίτης, προκαλώντας ψυχρότητα στις σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας.

Σε συνάντηση Κληρίδη – Σημίτη στις 27 Νοεμβρίου 2008, αποφασίζεται η μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη και την ευθύνη της ανακοίνωσης της απόφασης, αναλαμβάνει ο Γλαύκος Κληρίδης. Αργότερα ο Κύπριος πρόεδρος σε μεταγενέστερες δηλώσεις του , θα υποδείξει τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ.Σημίτη ως υπεύθυνο της υπαναχώρησης και μη εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Επίσης και ο τότε ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλος θα δηλώσει τη διαφωνία του και θα χρεώσει την επονείδιστη για τον Ελληνισμό απόφαση αποκλειστικά στον Κ.Σημίτη. Η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο ανακοινώνεται στις 29 Δεκεμβρίου 2008. Λίγους μήνες αργότερα οι ρωσικοί πύραυλοι μεταφέρονται με απόλυτη μυστικότητα και αποθηκεύονται στην Κρήτη, όπου και παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Ελλαδική και ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία υπέκυψαν στις πιέσεις της Τουρκίας , του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και υπαναχώρησαν.

 

 

Tags
Back to top button