Κύρια θέματα,Ρωσία • 26/01/2022 - 12:06
Ρωσία: "Ξεχάστε πετρέλαιο & φ.α. - Ενεργειακός χειμώνας περιμένει την Ευρώπη" - Ιδού το Αμερικανικό έγκλημα με τον East-Med
Ρωσία: Ξεχάστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η Ρωσία για πρώτη φορά, από τα πλέον επίσημα χείλη, απείλησε ευθέως τα Ευρωπαϊκά κράτη με “ενεργειακό χειμώνα” σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στην χώρα ειδικά σε περίπτωση αποσύνδεσης από το SWIFT.
Η εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή καθώς το πλέον δυνατό όπλο των ΗΠΑ σκοντάφτει πάνω από τα παγωμένα “κορμιά” των Ευρωπαίων πολιτών.
Η ρωσική αυτή απειλή δείχνει δύο πράγματα:
- Πρώτον το αμερικανικό έγκλημα. Η Ουάσιγκτον κωλυσιεργούσε χαρακτηριστικά και δεν επέτρεψε να κατασκευαστεί ο αγωγός East-Med για να ανεξαρτητοποιηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ένα λάθος που διευρύνεται με την επιμονή σε λύσεις “πράσινης ανάπτυξης”. Τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία συνδέεται με την Ρωσία μέσω του Nord Stream. Το ίδιο και η Τουρκία με τον Turkish Stream.
- Η ρωσική αυτή απειλή δείχνει πως η Μόσχα είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και απλά προειδοποιεί…
Ρωσία: Ξεχάστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η Μόσχα τόνισε πως “αν η Ευρώπη μας αποσυνδέσει από το SWIFT δεν θα μπορεί να προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο”
“Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ.
Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
“Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν.
Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω”, δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.
Σε κίνδυνο και το Plan B των ΗΠΑ με το Κατάρ
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την άρνηση του Κατάρ να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσει την Ουκρανία και την Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο.
Το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, παράγει ήδη με πλήρη δυναμικότητα φορτία, τα περισσότερα από τα οποία αποστέλλονται στην Ασία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που δεν μπορεί να ακυρώσει. Το κράτος του Περσικού Κόλπου δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις ασιατικές εταιρικές σχέσεις, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των προαναφερθέντων επαφών.
«Η κρατικά ελεγχόμενη Qatar Energy διαθέτει ελάχιστη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, το οποίο θα μπορούσε να αποσταλεί στην Ευρώπη, η οποία ποσότητα θα ήταν πολύ μικρή για να κάνει κάποια αισθητή διαφορά», επισημαίνουν οι πηγές.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ αλ-Καάμπι, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η χώρα δεν ήταν σε θέση να αντλήσει περισσότερο φυσικό αέριο για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού.
«Έχουμε εξαντληθεί», είπε τότε ο Al-Kaabi, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές LNG του Κατάρ ήταν περίπου 80 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. «Παράγουμε ό,τι μπορούμε».
«Οι αποφάσεις για το εάν το φυσικό αέριο αποστέλλεται στην Ευρώπη ή στην Ασία βασίζονται στις «δυνάμεις της αγοράς», είπε.
Τώρα θυμήθηκαν την εξάρτηση Ευρώπης από Ρωσία…
Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για να λύσει το ενδεχόμενο έλλειμμα με την Ευρώπη να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης.
«Είναι όλα πολύ δύσκολα, πολύ περίπλοκα.
Επιδιώκουμε να το κάνουμε στο πλαίσιο του πώς λειτουργούν οι αγορές, πώς λειτουργούν οι εμπορικοί όροι, πώς λειτουργούν τα φορτία», εξήγησε.
«Τα επίπεδα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή του έτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Τώρα θέλουν εναλλακτικές πηγές οι Αμερικανοί
«Εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει κατά την προετοιμασία μιας σύγκρουσης, ειδικά εντός του χειμώνα με πολύ χαμηλά αποθέματα [ευρωπαϊκού φυσικού αερίου]», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Συζητήσαμε τι μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά, τι μπορεί να βοηθήσει». . . τα πράγματα που μπορούμε να προετοιμάσουμε τώρα για ανάπτυξη εάν και όταν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης», συνέχισε.
«Για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα τον χειμώνα και την άνοιξη, αναμένουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε εναλλακτικές προμήθειες που θα καλύπτουν τη σημαντική πλειοψηφία του πιθανού ελλείμματος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο και είπε στους βουλευτές ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για να πειστεί το Βερολίνο και άλλοι να προχωρήσουν περαιτέρω.
Κρίση στην Ευρώπη με διακοπές ρεύματος
Ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «ενισχυμένων γεωπολιτικών εντάσεων».
Υπάρχουν φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη κρίση κόστους διαβίωσης καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Με τα αποθέματα φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή του έτους, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βιομηχανική αναστάτωση, διακοπές ρεύματος ή ακόμα και απώλεια του εφοδιασμού θέρμανσης εάν οι ρωσικές εξαγωγές μειωθούν απότομα.