Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρωσία-Κίνα χτυπούν «σαν χταπόδι» τις ΗΠΑ: Οικονομικός πόλεμος, προοίμιο παγκόσμιων εξελίξεων

Μια έκθεση του αμερικανικού ταμείου που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου δείχνει ότι οι ρωσικές συμμετοχές σε τίτλους του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 84% μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, σε μόλις 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αντίστοιχες του Μαρτίου που ανέρχονταν στα 96,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οικονομικοί αναλυτές υποψιάζονται πως η αλλαγή στην στάση της Μόσχας σχετίζεται με τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί αλλά και σε ανακατανομή του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Το ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον Μάιο συνέπεσε με την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στα υψηλότερα από το 2011 επίπεδα.

Ο Kevin Giddis, ειδικός αναλυτής της αγοράς ομολόγων της εταιρείας Raymond James, τόνισε πως το ποσοστό των ομολόγων που πούλησε η Ρωσία είναι ασήμαντο σε σύγκριση με το μέγεθος της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ.

Η έκθεση εκδόθηκε αθόρυβα εν μέσω της έντασης που επικρατούσε λόγω της συνάντησης του αμερικανού Προέδρου NΤ. Τραμπ στις 16 Ιουλίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν στο Ελσίνκι, αφαιρώντας την Ρωσία από τον κατάλογο των σημαντικών κατόχων ομολόγων χωρίς σχόλια.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά τα μέσα Μαΐου σε επταετή υψηλό 3,11%, ενδεχομένως δε υποδηλώνοντας την υπερβολική προσφορά κατά τη διάρκεια της πώλησης. Ωστόσο, οι αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν γρήγορα, υποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε ρωσική πρακτική είχε ελάχιστη επίδραση στη συνολική αγορά ή στο κόστος δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για την αιφνιδιαστική κίνηση της Ρωσίας, η οποία μείωσε τις συμμετοχές της σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του Καζακστάν, του Περού ή της Κολομβίας στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μερικοί θεωρούν ότι η Ρωσία αντιδρούσε στις κυρώσεις των ΗΠΑ, σε μια πιθανή προληπτική κίνηση για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πριν να καταληφθούν.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κορυφαίων κρατικών τραπεζών, απαγορεύεται ουσιαστικά από τις κεφαλαιαγορές λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ένας νέος γύρος κυρώσεων τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, στοχεύοντας 24 Ρώσους και 12 συνδεδεμένες εταιρείες, απαντώντας σε καταγγελίες για «παγκόσμια κακοήθη δραστηριότητα» από τη ρωσική κυβέρνηση.

Είναι επίσης πιθανό ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει τις ιθύνουσες μετοχές της στην ανοικτή θάλασσα, έγραψε ο αρθρογράφος του Bloomberg, Brian Chappatta, σημειώνοντας ότι οι εκμεταλλεύσεις των Νήσων Κέιμαν έχουν αυξηθεί κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες.

Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι η Ρωσία προέβλεψε μια κίνηση στην αγορά και ελπίζει να επωφεληθεί. Εάν ναι, μια τέτοια κίνηση στην αγορά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Εάν η αποθήκη κρατικών ομολόγων ήταν μια προσπάθεια να αυξήσει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, δεν έχει πετύχει ως τώρα. Η απόδοση των 10 ετών αυξήθηκε μόλις 11 μονάδες βάσης από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.

«Η αγορά έχει τώρα την απάντηση σε αυτό που θα συνέβαινε στα Θησαυροφυλάκια αν ένας κύριος κάτοχος αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα», ανέφερε ο Ian Lyngen στο BMO Capital Markets. Η απάντηση, στην προκειμένη περίπτωση: ουσιαστικά τίποτα.

Η Κίνα παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος κάτοχος τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, με 1,18 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Μαΐου. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη, με 1,06 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Θα ακολουθήσει την ίδια τακτική η Κίνα;

Tags
Back to top button