Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 13/04/2021 - 8:17
Ρωσία εναντίον ΝΑΤΟ στην Μ. Θάλασσα - Ο Ερντογάν άλλαξε τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για τα Στενά και την Συνθήκη Μοντρέ
"Περνάτε όλοι ελεύθερα"
Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
“Νεκρό γράμμα” αποτελεί πλέον η Συνθήκη του Μοντρέ καθώς ο Ερντογάν αναθεώρησε τους κανόνες εμπλοκής αφαιρώντας από το τουρκικό Ναυτικό την εξουσία να ελέγχουν πολεμικά πλοία που περνούν τα Στενά.
Ουσιαστικά ο Ερντογάν επιβεβαιώνει απόλυτα το WarNews247 όταν γράφαμε πως “ο επιτήδειος ουδέτερος επέστρεψε”.
Αφαιρώντας την εξουσία από το τουρκικό Ναυτικό μέσω αλλαγής των κανόνων εμπλοκής, ο Ερντογάν δίνει το “πράσινο φως” σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να μεταφέρουν δυνάμεις στην Μαύρη Θάλασσα. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική ειδικά αν η Συμμαχία μεταφέρει όντως την Διοίκηση στην Βάρνα της Βουλγαρίας.
Επιπλέον όμως δίνει την δυνατότητα και στην Ρωσία να μεταφέρει και αυτή δυνάμεις στην Μαύρη Θάλασσα πάλι χωρίς έλεγχο.
Υπάρχει δε ακόμη μια πληροφορία που αναφέρει πως “ο Ερντογάν αφαίρεσε την δυνατότητα ελέγχου από το τουρκικό Ναυτικό καθώς φοβάται παρόμοιο σκηνικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24”.
Διαβάστε επίσης
O Eρντογάν αναθεώρησε τους κανόνες εμπλοκής για τα Στενά και την Συνθήκη του Μοντρέ
Σύμφωνα με πληροφορίες:
“Ένα μυστικό σχέδιο νόμου που αφορά τον διάπλου πολεμικών πλοίων μέσω των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελίων αφαιρεί από το τουρκικό Ναυτικό την δυνατότητα να ελέγξει, να κτυπήσει, να παρενοχλήσει ή να βυθίσει πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο “Οδηγία για Κοινή Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων” αναθεωρεί τους κανόνες εμπλοκής του 2016 καθώς το τουρκικό Ναυτικό ήταν εξουσιοδοτημένο να επιτηρεί τα πολεμικά πλοία που περνούσαν τα Στενά και να αποτρέπουν την παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ αρνούμενα σε πλοία να εισέλθουν. Αν δε είχαν μπει στα Στενά, τότε τα τουρκικά πλοία τους συνόδευαν εκτός.
Η οδηγία 246 σελίδων, καθορίζει λεπτομερώς τους κανόνες και κανονισμούς για τη χρήση πυραύλων και στοιχείων αεροπορικής άμυνας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να προστατευτούν τα τουρκικά συμφέροντα. Καλύπτει επίσης τους κανόνες εμπλοκής για παραβάτες της Σύμβασης του Montreux στα στενά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η ενημέρωση διατάχθηκε από τον Hulusi Akar, τον τότε επικεφαλής του γενικού προσωπικού και επί του παρόντος υπουργός Άμυνας και αναμένεται να αντικαταστήσει τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί προηγουμένως.
«Τα ξένα πολεμικά πλοία που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τους κανόνες της Σύμβασης του Montreux αποκλείονται πριν εισέλθουν στο Στενά. Αφού εισέλθουν στο Στενά, αυτά τα σκάφη συνοδεύονται ή παρακολουθούνται κατά τη διέλευση τους όταν διαπιστώνεται ότι μια κατάσταση είναι αντίθετη προς τους κανόνες της Σύμβασης του Montreux », αναφέρει η οδηγία.
“Καμία δράση πλέον – Μόνο θα αναφέρετε το περιστατικό”
Η οδηγία δεν εξουσιοδοτεί τους διοικητές στο έδαφος ή τους Ναυάρχους στη θάλασσα να αναλάβουν άμεση δράση εναντίον ξένων πολεμικών πλοίων που παραβιάζουν τη Συνθήκη του Montreux. Τους καθοδηγεί μόνο να αναφέρουν την παραβίαση στους προϊσταμένους τους, να ζητήσουν μια διαταγή για μια πορεία δράσης εάν είναι απαραίτητο και να εκτελέσουν την διαταγή που δόθηκε από τον ανώτερο αξιωματικό.
Εμπλοκή μόνο με διαταγή Ερντογάν
Στην ενότητα 7 αναφέρεται ότι «οι κανόνες της ναυτικής εμπλοκής με τη μορφή αποτρεπτικών και καταναγκαστικών μέτρων όπως βύθιση σκαφών / πλοίων, βολές, παρενόχληση και παρόμοιες δεσμεύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικό αντίκτυπο ή / και συνέπειες τίθενται σε ισχύ μόνο με την άδεια του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου σύμφωνα με την εξουσία που έδωσε ο Πρωθυπουργός”.
Με άλλα λόγια, μόνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος κατάργησε την πρωθυπουργική θέση το 2017 όταν η Τουρκία μετέβη στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης από την κοινοβουλευτική δημοκρατία – μπορεί να διατάξει την έναρξη πυρός, τη βύθιση ή παρενόχληση ξένων πολεμικών πλοίων στα τουρκικά στενά.
Ο επιτήδειος ουδέτερος
Η οδηγία αντικατοπτρίζει τη μακροχρόνια θέση της Τουρκίας να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση σχετικά με τη Σύμβαση του Μοντρέ.
Από την αρχή της δεκαετίας του 2000, η Άγκυρα αντιτάχθηκε στις πιέσεις των ΗΠΑ να επιτρέψουν μια νέα και μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, φοβούμενοι ότι θα παραβίαζε τη σύμβαση και θα περιπλέξει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Τώρα όμως ο Ερντογάν κρατά ουδέτερη στάση, κάτι που είχε διαφανεί από τις προηγούμενες κινήσεις του.
Είχαμε αναφέρει πως μπορεί να επιτρέψει την διέλευση αμερικανικών πλοίων “αν επικαλεστούν ανθρωπιστικούς λόγους λόγω Ουκρανίας”.
Βάση της Συνθήκης του Μοντρέ, “Η Τουρκία κατά την διάρκεια περιόδου πολέμου έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τον διάπλου πολεμικών πλοίων. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αν υπάρχει απειλή πολέμου είτε αν έχει ήδη ξεσπάσει ο πόλεμος.
Αυτή η αρμοδιότητα πλέον αφαιρείται από το τουρκικό Ναυτικό και περνά στα χέρια Ερντογάν ο οποίος θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένη διαταγή.
Διαβάστε επίσης