Κύρια θέματα,ΓΕΝ • 03/11/2021 - 09:32
Ραγδαίες εξελίξεις: Υπογράφουμε αμυντική συμφωνία και με την Ιταλία -Προτείνει τις κορβέτες DOHA για το ΠΝ
Πέμπτη αμυντική συμφωνία μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τα ΗΑΕ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο διπλωματικό και στο εξοπλιστικό μέτωπο, αυτή τη φορά με την Ιταλία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χ.Μαζανίτη από τη, εντός του Νοεμβρίου, η Ιταλία θα είναι η επόμενη χώρα μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία με την οποία η Ελλάδα θα υπογράψει αμυντική συμφωνία με ρήτρα συνδρομής, συνοδευόμενη από εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για την τέταρτη αμυντική συμφωνία μέσα σε δύο μήνες και την πέμπτη συνολικά τον τελευταίο χρόνο, αφού τον Νοέμβριο του 2020 είχε υπογραφεί και αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η νέα αμυντική συμφωνία αναμένεται να επισημοποιηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι σε συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες κατά πάσα πιθανότητα στη Ρώμη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει ακόμα οριστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μ. Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθούν και στη Γλασκώβη, στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που οργανώνει ο ΟΗΕ, έως τις 12 Νοεμβρίου. Ωστόσο, πιο πριν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζει συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των μεσογειακών χωρών, προωθώντας ενεργά το μέτωπο της Μεσογείου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μ. Ντράγκι διατηρούν άριστες σχέσεις ειδικά μετά τη συμφωνία ανακήρυξης ΑΟΖ, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονείται ο χαρακτηρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «δικτάτορα» από τον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό, γεγονός που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Αγκυρας. Επιπλέον, η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα, μετέχει και στο σχήμα του αγωγού EastMed για τη μεταφορά αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.
Τα ναυπηγεία
Προπομπός των εξελίξεων θεωρείται η υπογραφή συμφωνίας στις 21 Οκτωβρίου με την είσοδο στο επενδυτικό σχήμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας του ιταλικού ναυπηγικού κολοσσού Fincantieri. Οι Ιταλοί, μαζί με την αμερικανική ONEX, που διαχειρίζεται την πλειοψηφία των μετοχών των ναυπηγείων, υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσία του υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση, αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες καθώς βρισκόταν στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος θα παρίστατο αλλά απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζ. Πάιατ εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην είσοδο των Ιταλών, χαιρετίζοντας την ύψωση τριών σημαιών (ελληνική, αμερικανική, ιταλική) στην Ελευσίνα.
Πλέον, έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα έχει υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης στα ελληνικά δικαστήρια με την υπαγωγή στο άρθρο 106 για τη ρύθμιση των χρεών και εν συνεχεία αναμένεται η επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους Ιταλούς αλλά και από τον αμερικανικό οργανισμό επενδύσεων DFC.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τις επόμενες ημέρες έρχονται στην Ελευσίνα Ιταλοί της Fincantieri, οι οποίοι, από κοινού με τους Έλληνες συναδέλφους τους θα θέσουν τις βάσεις για το πλάνο των επενδύσεων και για την έναρξη πλήρους λειτουργίας των ναυπηγείων.
Οι κορβέτες
Οι Ιταλοί έφεραν, παράλληλα, απτή πρόταση για το πρόγραμμα τεσσάρων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Προτείνουν τις κορβέτες DOHA, εκτοπίσματος 3.250 τόνων, με οπλισμό παρόμοιο των Belharra, εξασφαλίζοντας την ομοιοτυπία που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την αναβάθμιση στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει θέσει στις προτεραιότητές του το ΓΕΕΘΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιταλοί υπόσχονται ημερομηνία παράδοσης της πρώτης κορβέτας σε 580 ημέρες και τις επόμενες τρεις ανά 250 με 300 ημέρες την καθεμία.
Η πρόταση περιλαμβάνει τη ναυπήγηση όλων των κορβετών στην Ελευσίνα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εισέρχεται -ως ναυπηγός χώρα πλέον- στο πρόγραμμα PESCO της ευρωκορβέτας (European Patrol Corvette), που αναμένεται να μπει σε φάση υλοποίησης έως το 2028.
Η Fincantieri είναι η μητρική εταιρεία της US Fincantieri, στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, όπου «χτίζεται» η φρεγάτα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Constellation, που βασίζεται στη FREMM και θα αντικαταστήσει σταδιακά τα Arleigh Burke από το 2028.
Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει ταυτόχρονα σε δύο προγράμματα σταθερής ροής πλοίων και συνεχούς ανανέωσης του Στόλου, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσεται και η εγχώρια βιομηχανία, δημιουργώντας πάνω από 2.000 νέες θέσεις εργασίας και με προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ.
Επιπλέον, οι Ιταλοί έχουν και «κρυμμένους όσους» για το πρόγραμμα των κορβετών, για τους οποίους όλες οι πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος, αλλά είναι εν γνώσει της κυβέρνησης.