Κύρια θέματα, Αφρική • 06/05/2021 - 17:00
"Κεφαλοκλείδωμα" Σίσι σε Ερντογάν: "Να τερματιστούν τα νεο-οθωμανικά σου σχέδια - Να τα βρεις με Ελλάδα - Κύπρο στην Αν. Μεσόγειο"
"Δεν θα σε στηρίξω"
Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Τελείωσαν με… ναυάγιο οι διήμερες συζητήσεις Τουρκίας-Αιγύπτου με το Κάιρο να βάζει στην λίστα των συζητήσεων την επιθετικότητα της Άγκυρας στην Αν Μεσόγειο εναντίον Ελλάδας και Κύπρου.
Τουρκικά ΜΜΕ και Μ. Τσαβούσογλου αναφέρουν πως “οι συζητήσεις Τουρκίας-Αιγύπτου ήταν ειλικρινείς και εις βάθος.
Και οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των γύρων συζητήσεων και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα”.
Τουρκία και Αιγύπτου είχαν τον πρώτο γύρο συζητήσεων από το 2013. Από την Άγκυρα επικεφαλής ήταν ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Sedat Önal και από την Αίγυπτο ο Hamdi Sanad Loza.
Πώς η Αίγυπτος στρίμωξε την Τουρκία
Κανονικό “κεφαλοκλείδωμα” έκανε η Αίγυπτος στην Τουρκία η οποία “πάτησε” πάνω σε όσα είχε πει η Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες για να την στριμώξει.
«Οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αναγκαία βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», αναφέρει το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.
Η Αίγυπτος ζήτησε την υλοποίηση 3 προαπαιτουμένων:
- Παράδοση των τρομοκρατών Alaa Al-Samahi και Yahya Moussa, που ανήκουν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία.
- χρονοδιάγραμμα εξόδου των ξένων μισθοφόρων και των Τουρκικών ΕΔ από τη Λιβύη
- Η Τουρκία να σταματήσει την κλιμάκωση και να τα βρει με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος ξεκαθάρισε πως δεν θα υποστηρίξει την Τουρκία σε οποιαδήποτε διαφορά με την Ελλάδα καθώς και ότι επιθυμεί συμφωνία στο ίδιο πλαίσιο όπως με Ελλάδα και Κύπρο (βασισμένη στο διεθνές δίκαιο UNCLOS)
Η Άγκυρα από την πλευρά της παρακάλεσε την Αίγυπτο λέγοντας πως “θα παγώσει την αποστολή επιπλέον ενόπλων δυνάμεων στην Λιβύη”.
Σαουδαραβικές πηγές αναφέρουν πως αυτή “ήταν μια υπόσχεση που έδωσε η Τουρκία στην Αίγυπτο και αφορά τους μισθοφόρους από την Συρία (SNA)”.
Η Τουρκία πολύ δύσκολα θα φύγει από την Λιβύη… Είναι δεδομένο πως η αποχώρηση της θα σημάνει και το τέλος των σχεδίων και του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Μια αποχώρηση που θα σηματοδοτήσει και το τέλος των νεο-οθωμανικών της βλέψεων σε ολόκληρη την Αφρική…
Είναι όροι που ο Ερντογάν δεν θα αποδεχτεί…