Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως δεν θα ξανά υπάρξει ολικό lockdown, παρόλα αυτά τον τελευταίο 1,5 χρόνο υποσχέθηκε πολλά και δεν τήρησε τίποτα, από το «εμβολιαστείτε για να πάρετε πίσω την ελευθερία σας», από το «από Σεπτέμβρη πετάμε τις μάσκες», από το «τείχος ανοσίας στο 70%», από το «οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» και πάρα πολλά ακόμη που ακούστηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Τελευταία λοιπόν υπόσχεση είναι πως όλα τα νέα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και γι' αυτό ανακοίνωσε μέτρα Απαρτχάιντ. Παρόλα αυτά οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Παρά τις απαγορεύσεις σε ανεμβολίαστους και τον εμβολιασμό περίπου 6 εκατ. πολιτών τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι και οι νοσηλείες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.871 νέα κρούσματα και 47 θανάτους με κορωνοϊό, κυρίως το δεύτερο νούμερο είναι υψηλό, καθώς παρατηρούμε ότι σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες ακόμη και εάν τα κρούσματα έχουν αυξηθεί οι θάνατοι είναι ελάχιστοι. Φυσικά ευθύνη έχει η κυβέρνηση, καθώς εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ, αντιθέτως έβγαλε χθες περίπου 6.000 υγειονομικούς σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού!
Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στο νέο lockdown, καθώς ήδη ξεκίνησε η «κρουσματολογία» από τους «ειδικούς». Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μία προσομοίωση που τρέχουν στο εργαστήριο αναφορικά με το τι θα συνέβαινε μέχρι σήμερα αν δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο, (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι όλα τα υπόλοιπα θα ήταν ίδια όπως έγιναν, δηλαδή lockdown, μετάβαση από 1ο στέλεχος Wuhan, στο στέλεχος Α την βρετανική μετάλλαξη και το στέλεχος Δ), τα νούμερα είναι τραγικά.
«Τότε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου δεν θα μιλούσαμε για 8.000 κρούσματα και τα αντίστοιχα νούμερα που προαναφέρθησαν, αλλά για 370.000 κρούσματα ημερησίως και 24.000 διασωληνωμένους. Αυτό προσφέρουν τα εμβόλια, η σύγκριση είναι αμείλικτη» τόνισε ο καθηγητής ενώ σε σχέση με το τείχος ανοσίας επεσήμανε ότι «θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση από τον Οκτώβριο και ένα ‘’κάποιο τείχος ανοσίας’’ γιατί σε συνδυασμό με τους εμβολιασμένους θα υπάρχει και υπερβολική νόσηση από την υπόλοιπη μερίδα του πληθυσμού όπου αυτοί που θα έχουν νοσήσει θα είναι οι ανεμβολίαστοι».
Βέβαια εάν δούμε τους αριθμούς του καθηγητή... μάλλον κάτι δεν πάει καλά. 370.000 κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους;
Επίσης προχώρησε και σε άλλες προβλέψεις, λέγοντας πως εάν δεν ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και παρεκκλίνουμε από τα μέτρα αυτοπροστασίας θα έχουμε έως και 60 νεκρούς την ημέρα.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί το «αποτύπωμα» των διακοπών, το οποίο αναμένεται να φέρει ένα «αυξητικό κύμα» τον Σεπτέμβριο, καθώς η μαζική επιστροφή των εκδρομέων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά. Συνέπεια αυτού θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ένας εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος 7.000 - 8.000 κρουσμάτων ημερησίως, κατά τα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Αυτό, όπως τόνισε, θα γίνει εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και εάν δεν τηρούνται με συνέπεια τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Τονίζοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα εξαρτηθεί από τους πολίτες και υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολίου, προχώρησε σε μια ερμηνεία πίσω από τους παραπάνω αριθμούς.
Όπως επεσήμανε, ένας τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, στην πράξη, θα σημαίνει ότι μετά τις 17 Οκτωβρίου, θα δούμε αύξηση και των διασωληνωμένων σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας, ήτοι 700 κλίνες ΜΕΘ, ασκώντας πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η αύξηση του αριθμού των νοσούντων θα επιφέρει και αύξηση των νεκρών, προβαίνοντας σε μία δραματική σύγκριση.
Ειδικότερα, όπως είπε, από τις 21 Οκτωβρίου και έπειτα, υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε τους 60 νεκρούς την ημέρα, παρατηρώντας ότι θα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε τρεις ημέρες.
«Εξήντα άτομα την ημέρα είναι ένα πούλμαν που χτυπά και σκοτώνονται όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά, παραλληλίζοντας την κατάσταση και με τη συντριβή ενός αεροσκάφους κάθε τρεις ημέρες.
«Είμαστε διατεθειμένοι σαν χώρα να βλέπουμε να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε τρεις ημέρες;» διερωτήθηκε.
Οι περιοχές που «κλειδώνονται» άμεσα
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα περιοχών όπως η Ηλεία, η Ικαρία και η Νάξος, καθώς ο δείκτης θετικότητας έχει «εκτοξευθεί».
Ειδικότερα, στις περιοχές αυτές εντοπίζονται ποσοστά της τάξης άνω του 7% και του 8%, όταν το όριο συναγερμού έχει οριστεί στο 4%…
Σύμφωνα με την επιδημιολογική ανάλυση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 – 29 Αυγούστου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,37% σε σύνολο 633.925 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1% σε σύνολο 518.799 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.93%.
Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιοχές που βρίσκονται σε σημείο συναγερμού.
Ειδικότερα:
- Ηλεία 8,27%
- Ικαρία 7,67%
- Νάξος 7,22%
- Κάρπαθος 5,74%
- Κάλυμνος 4,84%
- Καβάλα 4,63%
- Μεσσηνία 4,33%
- Άνδρος 4,08%
- Αχαΐα 4,02%