Του Κώστα Κομποθέκρα
Το μεγαλύτερο πυρηνικό υποβρύχιο εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων που ναυπηγήθηκε ποτέ, το ΤΚ-208 Dmitry Donskoy, εκτοπίσματος στην επιφάνεια 24.000 τόνων και 48.000 τόνων υποβρυχίως, εισήλθε μαζί με το 252 μέτρων μήκους πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό κλάσεως Κίρωφ, ο «Μέγας Πέτρος» στην Βαλτική μαζί με πλοία του Ναυτικού της Κίνας για κοινές ασκήσεις.
Εγινε η υποδοχή στο λιμάνι του Καλίνιγκραντ και το ΝΑΤΟ παρακολουθεί κάτι που μέχρι στιγμής δεν είχε συμβεί ποτέ.
Το κατηγορίας – κατά το ΝΑΤΟϊκό κωδικό – υποβρύχιο Akula, περισσότερο γνωστό ως Typhoon είναι το μόνο που είναι πλήρως επιχειρησιακό και ετοιμοπόλεμο καθώς έχει υποστεί πλήρη εκσυγχρονισμό σε όλα τα συστήματά του τόσο λειτουργίας όσο και εκτέλεσης των αποστολών με νέας γενιάς ηλεκτρονικά επίθεσης από την σειρά των έξι ναυπηγημένων και του έβδομου θαλάσσιου «γίγαντα».
Τα τρία αποσύρθηκαν από την υπηρεσία την δεκαετία του ’90 και διαλύθηκαν, ενώ άλλα δύο το TK-17 Arkhangelsk, TK-20 Severstal, είναι σε στρατηγική εφεδρεία.
Το υποβρύχιο φέρει 20 βαλλιστικά βλήματα Bulava (ακτίνα δράσης 10.000 χλμ., μεταφέρουν μέχρι και δέκα επανεισερχόμενα οχήματα, δηλαδή πυρηνικές κεφαλές των 150 κιλοτόνων η κάθε μία, δηλαδή μπορεί να κτυπήσει μέχρι και 240 στόχους με 150 κιλοτόνους πυρηνική κεφαλή, επτά φορές ισχυρότερες από την βόμβα που κτύπησε την Χιροσίμα) μπορούν να πλήξουν σε 15′ την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ
Το υποβρύχιο εκτός 20-24 πυραύλους Bulava SLBM που μπορούν να ισοπεδώσουν με μία ομοβροντία ολόκληρη την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, μεταφέρει και 32 βλήματα cruise RPK-2 Viyuga, 12 τορπίλες που εκτοξεύονται από έξι σωλήνες τορπιλών 533 χιλιοστών και οκτώ αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Igla (Needle), εκτοξευόμενα υποβρυχίως. Το υποβρύχιο είναι ικανό να παραμείνει στη θάλασσα χωρίς να βγει στην επιφάνεια για περίπου 180 ημέρες.
Ρωσία και Κίνα έχουν ξεκινήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με στόχο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί στη Βαλτική Θάλασσα ενώ η δεύτερη στην Θάλασσα της Ιαπωνίας και στην Θάλασσα του Okhotsk τον Σεπτέμβριο.
Η Βαλτική έχει καταστεί το επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, με τις δύο χώρες να αποστέλλουν πολλές στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσουν τα σύνορά τους στην περιοχή.
Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ κατηγορούν ο ένας τον άλλον τροφοδοτώντας μια κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη.
Οι ρωσοκινεζικές ναυτικές ασκήσεις «Θαλάσσια συνεργασία-2017» ξεκίνησαν με την παρουσία των πολεμικών πλοίων του κινεζικού Ναυτικού, όπως το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Changsha», την φρεγάτα «Yuncheng», το σκάφος υποστήριξης «Lomahu» και πολλά ελικόπτερα.
Ο κοινός ρωσοκινεζικός στόλος κατευθύνθηκε αρχικά προς την Αγία Πετρούπολη και μετά στο Καλίνινγκραντ, προκαλώντας συναγερμό στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες .
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φάση των ασκήσεων καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες εντός του 2017.
«Οι βασικοί στόχοι της άσκησης είναι να αυξηθεί η απόδοση και η συνεργασία μεταξύ των δύο στόλων στην αντιμετώπιση απειλών από την θάλασσα και να εκπαιδευτούν τα πληρώματα των ρωσικών και των κινεζικών πλοίων όπως και να ενδυναμωθεί η φιλία μεταξύ του ρωσικού Ναυτικού και του Λαϊκού κινεζικού Ναυτικού» ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΑΜ
Η άσκηση θα διαρκέσει μεταξύ 24-27 Ιουλίου
Η Κίνα έχει διαθέσει το πιο εξελιγμένο αντιτορπιλικό της το Changsha Type 052D το οποίο μπήκε σε υπηρεσία μόλις δύο χρόνια πριν.
Θα συνοδεύεται από την φρεγάτα Yuncheng και το πλοίο εφοδιασμού Luoma Lake.
Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ναυτική παρέλαση όλων των εποχών με πολλαπλά μηνύματα…