Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η άσκηση Μavi Vatan 2021 από την Τουρκία έχει ως στόχο τη δημιουργία τεχνητών ξερών στο Αιγαίο κατά τα πρότυπα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα με τελικό σκοπό τη μετατροπή του Καστελόριζου σε υπερπόντια κτήση κατά τα πρότυπα των βρετανικών νήσων Φόκλαντ!
Τουρκία: Πλωτές εξέδρες και τεχνητά «νησιά» σενάριο της Mavi Vatan;
Δηλαδή η Άγκυρα θα επιδιώξει τη δημιουργία πλωτών «εξεδρών» για την υποστήριξη της τουρκικής άσκησης οι οποίες θα έχουν πρόσδεση στον βυθό ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί αιτία πολέμου καθώς η υφαλοκρηπίδα θεωρείται ελληνικό έδαφος.
Η Άγκυρα θέλει το Καστελόριζο να οριστεί ως υπερπόντια κτήση για να έχει την κυριαρχία στην ενδιάμεση περιοχή. Εάν αυτό συμβεί τότε θα αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στην περιοχή και ακόμα για ένα απλό ταξίδι στη Μεγίστη θα πρέπει να δίδεται άδεια από τις… τουρκικές αρχές!
Η Κίνα «έδειξε» τον δρόμο
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κίνα επί σειρά ετών προχωράει στη δημιουργία τεχνητών νησιών στη Νότια Θάλασσα της Κίνας με τη μέθοδο των επιχωματώσεων και τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό θέλει να εφαρμόσει και η Τουρκία επιχειρώντας να «αποκόψει» το Καστελόριζο από τα Δωδεκάνησα.
Το 2009, η Κίνα κατέθεσε επίσημα στον ΟΗΕ το περιβόητο σχέδιο με την ονομασία «Γραμμή των Εννέα Παυλών» (Nine Dash Line).
την οποία ιστορικά θεωρεί ως κυρίαρχη περιοχή της Κίνας ακριβώς όπως κάνει τώρα και η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου.
Στα πλαίσια αυτής της διεκδίκησης η Κίνα αναπτύσσει αρκετούς υφάλους και αρκετά νησιά στα νησιωτικά συμπλέγματα Paracel και Spratly με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχωματώσεων από το 2011. Δημιούργησε τεχνητά νησιά τα οποία καταλαμβάνονται από στρατιωτικές δυνάμεις και εν συνεχεία διοικούνται σα να είναι κανονικά νησιά.
Oι Κινέζοι δεν επιδιώκουν την κυριαρχία στην περιοχή μόνο για λόγους ΑΟΖ. Αν και θεωρείται πως υπάρχουν ενεργειακοί πόροι που εκτιμούνται ως αξιόλογοι, ο βασικός στρατηγικός στόχος του Πεκίνου είναι ο έλεγχος των θαλασσίων οδών.
Το Πεκίνο έχει πάντα γεωπολιτικό «άγχος» με τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από το αμερικανικό Ναυτικό καθώς η Ουάσινγκτον στα πλαίσια της στρατηγικής περιορισμού του «Κόκκινου Δράκου» μπορεί ανα πάσα στιγμή να προκαλέσει «ασφυξία» στην Κίνα.
Φυσικά, οι Αμερικανοί δεν αναγνωρίζουν αυτές τις πρακτικές αλλά επί του πρακτέου όμως το Πεκίνο πετυχαίνει τους σκοπούς του.
Τουρκικές πηγές αναφέρονται στο σχέδιο μετατροπής του Καστελόριζου σε ελληνικά «Φόκλαντς» ακριβώς γιατί τα εν λόγω νησιά (τα οποία η Βρετανία υπερασπίστηκε με τον αιματηρό πόλεμο του 1982), αποτελούν βρετανική υπερπόντια κτήση.
Δηλαδή αν και δεν αποτελούν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου τα ίδια, εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του καθώς δεν έχουν αποκτήσει ανεξαρτησία από την κεντρική διοίκηση. Η περιοχή όμως ανάμεσα στα Φόκλαντ και την Βρετανία, φυσικά δεν υπόκειται στην βρετανική κυριαρχία.
Αυτό θέλει η Άγκυρα να πετύχει και με το Καστελόριζο.
Η Κίνα στηρίζει οικονομικά την Τουρκία
Σημειώνεται πως η Κίνα η οποία υπέδειξε στην Τουρκία τον «δρόμο» για την «παράκαμψη» του Καστελόριζου, έχει ανοιχτή «πιστωτική γραμμή» με την Άγκυρα και ουσιαστικά είναι η δεύτερη χώρα μετά το Κατάρ που κρατάνε οικονομικά «όρθια» την Τουρκία.
οι Τούρκοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία καθώς το τουρκικό Ναυτικό εξέδωσε ναυτικές οδηγίες-subnotam με τις δέσμευσε μεγάλες περιοχές σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο και νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι τα υποβρύχιά τους έχουν επιβάλει την τουρκική κυριαρχία.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως η Άγκυρα ήδη ζητάει από την Αθήνα να χαρακτηριστεί το Καστελόριζο υπερπόντια κτήση στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών.