Το ερώτημα που τίθεται πίσω από τις κινήσεις «λεονταρισμού» στην Συρία, το Αιγαίο και αλλού του νέου Τούρκου Σουλτάνου είναι σε ποίο σχεδιαστικό στάδιο ευρίσκεται η χώρα στον τομέα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Η απόφαση σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών είναι ειλημμένη εδώ και χρόνια.
Η Τουρκία επίσημα από το 2014 έχει πετύχει, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun , να κλείσει την συμφωνία ύψος 22 δισ. δολ. με γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία, με την δυνατότητα απόληψης από τους αντιδραστήρες καυσίμου για πυρηνικά όπλα μέσω της πρόβλεψης χρήσης στους αντιδραστήρες εμπλουτισμένου ουρανίου.
Αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία την κατασκευή πυρηνικών όπλων πριν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να μιμηθεί το ιρανικό μοντέλο για κάποιο χρονικό διάστημα, με την αλλαγή του καθεστώτος σε ισλαμική δημοκρατία , δεν πρέπει να εκπλαγούμε όταν αποκαλυφθεί ότι υπάρχει μυστικό πρόγραμμα απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής που περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, αναφέρει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος τονίζει ότι ο Χ.Καραμάν , βασικούς υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, έδωσε την ευχή του στην κυβέρνηση για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής .
Σίγουρα όμως θα έδωσε και χρήματα για αυτόν τον σκοπό. Ο εν λόγω υποστηριχθής του Τούρκου προέδρου ο οποίος θεωρείται ως το τουρκικό ισοδύναμο του ιμάμη Yousef Qardawi ( Αιγύπτιος κληρικός και πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εγκρίνει τις βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία) και εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Τούρκων Ισλαμιστών, έγραψε στην εφημερίδα Yeni Şafak στις 16 Μαρτίου 2017 ότι «πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παράγουμε αυτά τα όπλα αντί να τα αγοράζουμε χωρίς να χάσουμε χρόνο και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις λέξεις επιφυλακτικότητα και παρεμπόδιση από τη Δύση»
Ο Τούρκος πρόεδρος «χρησιμοποιεί» την βοήθεια αυτού του Ιμάμη όταν θέλει να προωθήσει ένα ζήτημα για δημόσια συζήτηση, για το «τυλίξει» με θρησκευτική νομιμοποίηση για τον λαό για αυτό που σχεδιάζει .
Στην πραγματικότητα, ο Καράμαν εκδίδει ΦΕΤΦΑ για να δικαιολογείται η πρωτοφανή καταστολή της κυβέρνησης που κινήθηκε κατά του κινήματος FETO κατά άλλων αντιπολιτευτικών ομάδων.
Ο Μποζκούρτ τονίζει με έμφαση πως ό, τι δηλώνει ο Καραμάν έχει την θρησκευτική σημασία του προς τα εκατομμύρια των Τούρκων.
Οι δηλώσεις του οδηγούν σε πολιτικές ενέργειες τον Ερντογάν και γι΄ αυτό η δήλωση του για απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής θα πρέπει να μας ανησυχεί. «Να κατασκευάσουμε όπλα μαζικής καταστροφής για να εξισορροπήσουμε τη δύναμη της Δύσης», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η χώρα του οφείλει να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία να είναι πιο ισχυρά ή ισοδύναμα με εκείνα του δυτικού εχθρού .
Η δεύτερη ένδειξη ότι η Τουρκία σχεδιάζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων προέρχεται από έναν ισλαμιστή δημοσιογράφο που συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο στο εξωτερικό.
Ο Ι.Καραγκιούλ διευθυντής της γνωστής εφημερίδας Yeni Şafak, έγραψε στις 27 Μαρτίου 2017, 11 ημέρες μετά την ομιλία του Καράμαν, ότι η Τουρκία πρέπει να πραγματοποιήσει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της απόκτησης πυρηνικών όπλων κατά των Δυτικών Σταυροφόρων που διεξάγουν πόλεμο στην Τουρκία.
Όταν ο Şahin Alpay, συγγραφέας και καθηγητής πολιτικών επιστημών, έγραψε στην εφημερίδα Zaman στις 14 Απριλίου 2015 ότι η κυβέρνηση Erdoğan θέλει τη πυρηνική τεχνολογία για να αποκτήσει όπλα, Καραγκιούλ είχε αντιδράσει .
Η κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιημένη με την λογική προειδοποίηση του Alpay ότι η τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει πονοκέφαλο για την Τουρκία στο μέλλον.
Ένα χρόνο μετά η Zaman έκλεισε από την τουρκική κυβέρνηση και ο 73χρονος καθηγητής συνελήφθη τον Ιούλιο του 2016 και έμεινε στη φυλακή για ένα χρόνο .
Η εκστρατεία που υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των υπερασπιστών του Τούρκου προέδρου .
Γράφοντας στις 25 Ιουλίου 2017 στην καθημερινή εφημερίδα Milat, ο αρθρογράφος Galip İlhaner ,υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε συνεργασία με το Πακιστάν.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει :
«Δεν είμαι ειδικός στις τεχνικές πτυχές της πυρηνικής τεχνολογίας και δεν γνωρίζω τίποτα για την πολιτική και στρατιωτική πυρηνική τεχνολογία. Έχουν υπάρξει επιχειρήματα που υποστηρίζουν αντιτιθέμενες απόψεις όσον αφορά τις πραγματικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Μία θέση που υποστηρίζει ο Hans Rühle, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, σε άρθρο του στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ήταν ότι η Τουρκία τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με το Ιράν σ΄ ότι έχει να κάνει με τη προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών».
Εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει γνωστό ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει ζητήσει μυστικά τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών όπλων και από το Πακιστάν. δημιουργώντας ανησυχία για τους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας η οποία φιλοδοξεί να γίνει πυρηνική δύναμη.
Μια πυρηνική Τουρκία θα είναι εφιάλτης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.