Η Αίγυπτος μετατρέπεται σταδιακά σε περιφερειακή δύναμη γεγονός που θα τη φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με Ισραήλ και Τουρκία αν λάβει κανείς υπόψιν του το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη με ρωσικής κατασκευής όπλα ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η χώρα θα παραλάβει και βαλλιστικά συστήματα Iskander-E. Επιπλέον Κάιρο και Μόσχα έχουν ολοκληρώσει τις τέσσερις βασικές οικονομικές μελέτες και τις συμβάσεις για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Dabaa (NPP) στο βόρειο τμήμα της Αιγύπτου.
Αυτό δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Σάκερ-Μαρκαμπί , όπως αναφέρεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης!
Πρόσθεσε ότι η σύμβαση αποτελείται από 3.500 σελίδες.
Το υπουργείο έχει ολοκληρώσει [τις διαπραγματεύσεις ] την σύμβαση κατασκευής, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες συμβάσεις στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού από την ρωσική εταιρεία Rosatom.
Σημειώνεται επίσης ότι μια ομάδα Ρώσων και Αιγυπτίων ειδικών εμπειρογνωμόνων διεξάγει ενεργά την εργασία που απαιτείται για να υπογραφεί το πακέτο και να ξεκινήσει η κατασκευή στους ακόλουθους μήνες.
Ρωσία και Αίγυπτος είχαν υπογράψει διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Dabaa NPP, η οποία αποτελείται από τέσσερις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, 1.200 μεγαβάτ (MW) η κάθε μία στις ακτές της Μεσογείου, από τον Νοέμβριο του 2015.
Έχει οριστεί να γίνει το μεγαλύτερο έργο κατασκευής που θα πραγματοποιηθεί από την Ρωσία στην Αίγυπτο μετά το Φράγμα του Ασουάν.
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο, είχαμε αναφέρει ότι η ρωσική εταιρεία Rosatom, είχε ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2016 ότι ευρίσκονταν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία, που αναμένονταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 90 εκατομμυρίων κατοίκων , έχει τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις, και επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές.
Εκτός από την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου, ο Σίσι έχει μιλήσει και για την δημιουργία εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τα επόμενα τρία χρόνια, για την παραγωγή περίπου 4.300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χώρα, επίσης, ανακάλυψε πρόσφατα ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ απόθεμα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου.
Η ουσία όμως είναι ότι μας κυκλώνουν τα πυρηνικά εργοστάσια τόσο από την Τουρκία μεριά όσο τώρα και από την Αίγυπτο.