Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού καταλόγισε στην κυβέρνηση αργοπορία και κακό συντονισμό στον εμβολιασμό, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα καθώς με αυτούς τους ρυθμούς θα τελειώσουμε «του χρόνου», καθώς η χώρα είναι ανάμεσα στους «ουραγούς» της ΕΕ σχετικά με τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί.
Η κα Λινού ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την αλλαγή του τρόπου που γίνεται ο εμβολιασμός τονίζοντας πώς πρέπει τα Κέντρα Υγείας αλλά και άλλες ειδικότητες γιατρών όπως των οδοντιάτρων -κάτι που όπως είπε γίνεται στο εξωτερικό- να αναλάβουν ένα μέρος της διαδικασίας ώστε να μην γονατίσουν τα νοσοκομεία.
Η κατάταξη της Ελλάδας (20η από τις 27)
Στην συνέχεια τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι γρήγορη και ασφαλής. Επομένως, όπως επεσήμανε, πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις για το πού θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί, πέραν των νοσοκομείων, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσλήψεις και να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί.
«Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται γρήγορα και να είναι και ασφαλής. Στα νοσοκομεία είναι επικίνδυνο και επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα» είπε και υπογράμμισε πώς η διαδικασία κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Επίσης πρόσθεσε πώς μπορεί μεν η χώρα μας να έχει αγοράσει τα εμβόλια αλλά αυτά πρέπει και να έρθουν στην Ελλάδα το συντομότερο. «Αν έρθουν του χρόνου δεν θα μας ωφελήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να υπογράψει διμερείς συμφωνίες για εμβόλια ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, για την οικονομική και ψυχολογική ισορροπία, όπως παρατήρησε.
Υπογράμμισε δε πως καλώς ελήφθη η απόφαση ωστόσο πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα όπως περισσότερα τεστ, συνέχιση της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό ποσοστό και προσοχή στις μετακινήσεις των εργαζομένων στην βαριά βιομηχανία ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού.